23 de juny del 2010

El CSN aprova la sol·licitud per allargar 10 anys més la vida útil de Vandellòs II

Ara la decisió serà tramesa al Ministeri d'Indústria, que haurà de ratificar si la nuclear pot continuar operant fins al 2020.

El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va aprovar ahir, per unanimitat, un informe favorable a la sol·licitud de renovació de l'autorització d'explotació de la central nuclear Vandellòs II, per un període addicional de deu anys més. Aquest 2010 expirava la llicència de Vandellòs II, i el 2011 ho faran les de les centrals Ascó I i II, les altres dues nuclears catalanes. El ple del CSN havia rebut l'informe tècnic el passat 26 de maig, després que el titular de la central va presentar la seua sol·licitud de pròrroga fa uns mesos. L'encarregat de redactar l'informe ha estat la direcció tècnica de Seguretat Nuclear del mateix CSN i, un cop aprovat, ara serà tramès al Ministeri d'Indústria, perquè autoritze la central, propietat d'Endesa i Iberdrola, a allargar la seua vida útil fins al 2020.

Vandellòs II va rebre ahir el permís del CSN, l'organisme regulador del sector nuclear a l'Estat, per prorrogar el seu funcionament fins al 2020. A través d'un comunicat, el CSN va remarcar que ha pres la decisió tenint en compte el funcionament correcte de la central, i que compleix els nivells de seguretat necessaris per continuar operant. A banda, també han tingut en compte la «capacitat» de la planta per donar resposta a una normativa més exigent que l'actual. Vandellòs II funciona des de 1988, i l'ampliació allargarà la seua vida útil fins als 32 anys. Tot i així, de moment no superarà els 40 anys de funcionament, que és el límit màxim de vida útil que, per motius de seguretat, l'Estat imposa a les centrals nuclears.

Informe no vinculant

L'informe del CSN només hauria estat vinculant per al govern de l'Estat si aquest hagués estat desfavorable, és a dir, si hagués desaconsellat la renovació de la llicència per a Vandellòs II. Amb tot, el més probable és que l'executiu estatal acabe prorrogant durant 10 anys més la vida útil de la central, ja que Vandellòs II no superarà els 40 anys de funcionament. Per tant, aquesta decisió no tindria res a veure amb la renovació, tant polèmica com excepcional, de la llicència de la central de Garoña (Burgos), que l'Estat va autoritzar a funcionar quatre anys més. Tot i així, la plataforma Apaguem les Nuclears és un dels col·lectius que ha reclamat que no es renovin les llicències de les centrals d'Ascó i de Vandellòs, ja que les tres plantes catalanes van acumular la meitat dels successos notificats el 2009. Ara fa un any, quan les tres centrals van estar aturades, el col·lectiu va remarcar que són innecessàries per al sistema català de distribució elèctrica.

La central està gestionada per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), tot i que és propietat d'Endesa i d'Iberdrola. L'ANAV va presentar tota la documentació necessària per aconseguir la renovació de la llicència, i l'any passat hi va gastar 220 milions d'euros entre inversions per millorar la seguretat i despesa d'operació de la planta. De fet, els responsables de Vandellòs II ja confiaven que podrien operar com a mínim una altra dècada, gràcies al nou sistema de refrigeració. De fet, el reglament d'instal·lacions nuclears i radioactives determina que la renovació de les autoritzacions d'explotació només es poden atorgar després d'haver superat una revisió periòdica de seguretat.

El ple del CSN també ha valorat positivament el fet que el titular de la central ha complert els requisits de l'autorització atorgada el 2000. Així, l'òrgan regulador afirma que s'han fet un total de 307 inspeccions durant la vigència de l'actual autorització, i que també han tingut en compte el nou pla d'acció de millora de la gestió de la seguretat de la central. Amb tot, el dictamen emès pel CSN estableix onze límits i condicions que el titular haurà d'aplicar, com els requisits que caldrà que compleixi per a una futura renovació de la llicència, o els programes de millora que haurà de fer si el titular decideix el cessament voluntari de l'activitat. A banda, el CSN ha reclamat al titular de Vandellòs II que completi l'anomenat pla de reforç, organitzatiu, cultural i tècnic de l'ANAV (Procura), perquè puga estar completament implantat el 2012. Bàsicament, una millora del sistema antiincendis per a la recàrrega programada el 2012, i també en el sistema de refrigeració.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-06-2010 Pàgina 8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta