És el bomber oblidat. Tot i que va morir en acte de servei, ningú ha homenatjat encara el tortosí Fabián García Manzanero, mort en un accident laboral a Morella el 4 de febrer del 2009. «L'accident no el va matar, però sí les més de sis hores que va passar dins del camió penjat pels peus», lamenta el seu germà. De fet, la família pensa que potser hi va haver algunes negligències i una assistència «precària» durant el rescat. Ara, l'Audiència de Castelló obliga el jutjat de Vinaròs a reobrir el cas.
La secció primera de l'Audiència de Castelló ha estimat el recurs que va presentar la família de Fabián García Manzanero, el forestal tortosí que treballava en el cos de Bombers de Castelló i que va morir en un accident laboral el febrer de l'any passat. «Considerem que la decisió de l'Audiència és molt important per aclarir els fets», va explicar dijous l'advocat de la família, membre del despatx Fornós Advocats. «Els pares de Fabián no volen que vagi a la presó ningú de Tragsa o dels bombers, sinó que el cas no quedi arxivat, ja que volen saber per què va morir el seu fill i si s'hauria pogut evitar», precisa Enric Fornós. De fet, la mort del bomber estava sent investigada pel jutjat número tres de Vinaròs, però el cas no avançava prou i el jutge va desestimar un primer recurs dels advocats. «Ara, l'Audiència ens diu que teníem raó», insisteix l'advocat. Segons Fornós, el jutjat haurà de fer ara el que no va fer l'any passat: prendre declaració als comandaments dels bombers, a la Guàrdia Civil, a l'altra bombera que acompanyava Fabián en el moment de l'accident i al personal sanitari que els va atendre, per determinar si la mort del jove bomber s'hauria pogut evitar.
Fabián García Manzanero, de 30 anys, era natural de Tortosa, però residia a Sant Mateu. El bomber treballava a la brigada rural d'emergències de Morella, contractat per l'empresa Tragsa. Va morir el 5 de febrer del 2009 cap a les 2.30 hores de la matinada, després que el camió autobomba que conduïa durant una ruta de vigilància i reconeixement va sortir de la via en una zona enfangada i va caure per un barranc d'uns 100 metres. Segons explica el seu germà, Christian, en el moment del sinistre el camió no portava cap vehicle lleuger d'acompanyament. «No van tenir mitjans per contactar amb el parc ni amb el telèfon 112, ja que no portaven localitzador, tenien l'emissora avariada i a la zona no hi havia cobertura telefònica», recorda el germà. En aquest sentit, la família de Fabián considera que hi va haver «una infinitat de negligències, inclosa una assistència sanitària molt precària». De fet, la base de Morella havia perdut el contacte amb el camió a dos quarts de sis de la tarda, i el vehicle no va ser trobat pels serveis d'emergència fins passades les deu de la nit, gràcies a les indicacions d'un pagès de la zona que havia vist passar el camió per un camí rural. El rescat va ser molt costós i Fabián va ser alliberat encara amb vida –podia moure les cames i els braços, i tenia el pols i la respiració normals–, però el bomber va morir just quan entrava a l'ambulància. En l'accident, la seua companya –també treballadora de l'empresa Tragsa– es va fer ferides lleus, però es va poder salvar. Arran de la falta d'informació, la família va denunciar el cas al jutjat de Vinaròs, que va ordenar el secret de sumari «des del dia després de l'accident».
Desinformació absoluta
«No hi havia responsabilitats, ni negligències, ni cap explicació, ni una disculpa, ni cap homenatge, només el silenci i la desinformació absoluta», afirma Christian García. «Ni tan sols sabem quines van ser les causes de la mort del meu germà, ja que no ens van facilitar els resultats de l'autòpsia», lamenta. De fet, la família de Fabián García Manzanero també troba a faltar que no hagin tingut accés a les conclusions de la suposada inspecció de treball. La família del bomber va arribar a rebutjar una indemnització de 46.000 euros, a càrrec de l'assegurança, que els hauria ofert l'empresa Tragsa, [perquè incloïa una clàusula en què es comprometien a no reclamar explicacions ni a emprendre accions judicials. Quan aquesta clàusula va ser retirada, la família va cobrar la indemnització.] Segons va publicar ACN, l'empresa va donar per tancat el cas.
Publicat a ElPuntcat i a
* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 05-06-2010 Pàgina 7
Foto: cedida per la família.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.