25 de juliol del 2010

Renaixement en expansió


Nous espais · La festa consolida escenaris renovats, com el de la plaça de l'Absis o les Avançades de Sant Joan, i s'amplia a zones recuperades com ara la Torre del Célio. Obres · La reforma dels carrers del Vall i Croera no ha afectat els actes.

Tortosa ja viu de ple la XV Festa del Renaixement. Les primeres hores de la festa, tot i la pluja que va remullar els minuts previs a la cerimònia inaugural, han deixat un bon gust de boca als organitzadors. El director de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, va destacar ahir la complexitat de l'acte inaugural, que volia que els espectadors visualitzessin els elements que s'han anat incorporant a la festa al llarg de 15 anys. En aquest sentit, el Renaixement tortosí és un esdeveniment tan consolidat, amb una estructura tan definida, que pot semblar que alguns dels seus actes o personatges més representatius hagin format part de la festa des del principi. Així, la cerimònia inaugural de dijous al vespre es va centrar a recordar en quin any es van integrar en la festa actes i elements ara tan característics com per exemple Lo Taulell al Carrer, les tavernes de la Ruta de la Saboga, el pregoner, els abanderats, les banderes de Tortosa i de la Vegueria, el ball de cavallets o els diversos campaments.

“La cerimònia ens va quedar prou bé i tota la gent que ens hi hem deixat moltes hores pel camí estem més que satisfets”, va dir Tomàs. A part, el director de la Festa del Renaixement va destacar la resistència del públic a la plaça de l'Ajuntament, davant la tempesta d'estiu que va fer retardar la cerimònia. Una plaça que ahir al vespre es va tornar a omplir amb motiu del desafiament entre els Abanderats de Tortosa i els italians d'Arezzo. De la mateixa manera, també ha estat ben valorada la bona acollida de la renovada plaça de l'Absis, on s'ha fet el pregó d'enguany. De fet, les obres que durant els últims anys s'executen al nucli antic –ara just s'estan reformant el carrer Croera i el carrer del Vall– han alterat inevitablement els espais de la festa, que s'ha adaptat a les necessitats urbanístiques, alhora que ha buscat nous escenaris en el conjunt històric. Així, en els últims anys s'han potenciat el recinte de les Avançades de Sant Joan i el parc dels Jardins del Príncep, tot programant alguns dels actes que atreuen més públic.

De la mateixa manera, en aquesta quinzena edició s'ha aprofitat el retorn de Les Gàrgoles, un dels espectacles més populars de la Festa del Renaixement, per potenciar la plaça Menahem Ben Saruk, al barri de Remolins, i la veïna Torre del Célio, que s'acaba de restaurar. En aquest espai, al call jueu, hi ha també el campament de Le Puy, el primer que va visitar Tortosa i que va obtenir un èxit que va engrescar els grups locals a fer campaments. “Ampliar la festa cap a tota aquesta zona era un risc, perquè és com un final de línia, mirat des del carrer de la Rosa, que és el punt tradicional d'entrada al Renaixement”, va admetre el director. “Però tenint en compte que la Festa del Renaixement també és per a la gent de fora, que arriba a Tortosa amb cotxe, hem de pensar que a menys de cinc minuts d'aquesta zona de Remolins hi ha el pàrquing del pavelló firal, una de les zones d'estacionament més grans que tenim”, va advertir Tomàs. “A cinc minuts de deixar el cotxe, ja et trobes dins la festa, i per tant és un molt bon punt de recepció de visitants”, va concloure. “La Festa del Renaixement cada any consolida espais i en descobreix de nous, i som víctimes de la nostra il·lusió”, va afirmar. Segons Tomàs, amb el mateix equip ha estat possible “arribar a més llocs, gràcies a una gestió pressupostària més acurada i que optimitza la despesa”.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-07-2010 Pàgina 47

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta