16 d’agost del 2010

Tortosa està pendent que el govern ‘indulte' 4.400 pisos pel risc d'inundació

L'Ajuntament ha aportat tots els informes que calia per aixecar la suspensió de quatre plans parcials · La situació s'arrossega des de fa gairebé tres anys
Una vista general de l'horta de Sant Vicent, des del pont del Mil·lenari.
Foto: Street View de Google Maps
L'Ajuntament de Tortosa espera que el govern català puga aixecar, abans del final de l'actual legislatura, la suspensió de quatre plans parcials inclosos en el pla d'ordenació urbana municipal (POUM), en vigor des del 2007. Segons ha explicat la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, tant el consistori com l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han aportat la documentació necessària –bàsicament, un estudi d'emergències per avaluar els riscos d'inundabilitat–, amb l'objectiu d'alliberar els plans parcials de l'horta de Sant Vicent, del parc Nou (entre Ferreries i Jesús), del Pimpí (al nord de Remolins) i de l'horta del Temple. Uns sectors en què en el POUM es preveu la construcció de fins a 4.400 pisos i diferents equipaments públics i privats, i que durant els tres últims anys no s'han pogut desenvolupar a causa de la suspensió urbanística.

“Per aixecar la suspensió, ara ja només falta la resolució d'Urbanisme”, garanteix Roigé. Al marge de la crisi del sector del totxo, l'Ajuntament calcula que aquesta anomalia ha frenat la construcció de gairebé una tercera part dels 12.500 habitatges nous previstos en el POUM. Mentrestant, Tortosa només ha pogut activar els plans parcials de la Farinera, on s'ha de construir el nou hospital de les Terres de l'Ebre; del camí de Roquetes, just a l'altra banda de la carretera, i del Temple Sud, on s'ha construït la comissaria regional dels Mossos d'Esquadra i on s'aixecarà el tercer institut de la ciutat. A banda, l'Ajuntament també ha impulsat els plans del Portal de Ciutat Nord i Centre, destinats a la indústria aparador, però d'on també ha rebut els terrenys d'ús públic per construir el pavelló poliesportiu nou del Temple. De fet, la necessitat de rebre terrenys per a equipaments és el que més ha amoïnat l'Ajuntament en els últims anys. El consistori no disposava de parcel·les per cedir-les a altres administracions –la comissaria dels Mossos es va fer gràcies a una cessió anticipada dels terrenys– o per construir equipaments propis, com la llar d'infants municipal.

LA XIFRA
12.500 habitatges nous
són els que es preveuen al POUM per al conjunt de les zones de creixement urbanístic a Tortosa.


Friccions amb Urbanisme

A part dels 4.400 pisos, la suspensió dels plans parcials –que s'havia de resoldre durant el 2008– també ha perjudicat la construcció del centre lúdic i comercial projectat a Ferreries, al pla de l'horta de Sant Vicent. Tot i així, l'Ajuntament ha evitat qualsevol enfrontament amb la Generalitat i el clima de col·laboració ha predominat en el si de la comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (Cute). Però la cordialitat s'ha trencat després de les últimes reunions de la Cute, amb els entrebancs a una requalificació per fer 440 pisos projectats al nord de Jesús o el requeriment d'un estudi geològic per autoritzar la construcció de 10 xalets a Mig Camí. “Estem força satisfets amb la Cute, i ara ja no tenim cap interès a barallar-nos”, va afirmar l'alcalde, Ferran Bel.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 16-08-2010 Pàgina 10

6 comentaris:

  1. 4400 x 3 persones = 13.200 persones.
    Preveu un augment del 37,5% de la població sobre el cens del 2009?
    En quant temps es farà aquest poblament?
    30, 40 anys...???
    En la crisi pel mig?
    Ui!
    Algú corre molt.

    ResponElimina
  2. El poblament de determinades zones també es fa -o s'ha fet- en detriment d'altres de la mateixa població ( Remolins, Rastre, Sta clara ).
    Per altra banda, molts d'aquest pisos poden ser ocupats per parelles noves ( 2 persones ) inclús per persones soles; vol dir que la mitjana aquesta de 3xpis potser es al cap dels anys.
    Però vaja, és un parlar per no callar.

    ResponElimina
  3. El creixement 2008-2009 no va ser del 0,5%?

    ResponElimina
  4. El que han de fer és omplir els pisos buits abans de fer-ne de nous. I canviar les punyeteres lleis de l'habitatge per evitar l'especulació que ens ha portat al desastre. Es que som la rehòstia !

    ResponElimina
  5. Aixo de omplir pisos buits ho han de desidir los propietaris,i tal com tels dixen molts,no llogar es una desicio molt respectable,ho pots preguntar a mes d'un com s'ha trovat lo pis despues quan sen han anat,i aixo si t'han pagat lo lloguer la llum,etc dels ultims mesos.

    ResponElimina
  6. Amb independència de les noves requalificacions l’Administració, i abans d’encetar noves actuacions, el que hauria de fer es fomentar la rehabilitació, ajudar a conservar i millorar els seus serveis i facilitar seriosament l’accés de la joventut a l’actual parc de vivenda buida, sigui en regim de lloguer o de compra.
    L’actual renda d’emancipació no esta donant els resultats desitjats.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta