25 d’octubre del 2010

[Opinió] El Dia de l’Alliberament de Tortosa: 13 de Gener de 1939

Algú s’imagina que Barcelona dediqués tot un barri a homenatjar el 26 de gener del 1939, el dia en què les tropes de Franco van entrar victorioses a la capital catalana? Potser es podria entendre durant els anys de la dictadura: era el Dia de l’Alliberament, segons proclamava la propaganda franquista. Aquí, després de més de 30 anys de democràcia, Tortosa té un barri que encara celebra el Dia de l’Alliberament. El 13 de gener és el dia en què les tropes de Franco van passar l’Ebre i van ocupar tota la ciutat, nou mesos després d’arribar al marge dret. En aquest mandat, els vots de CiU i ERC, més el PP, van evitar el canvi de nom, però una moció popular els donarà ara l’oportunitat de rectificar.

Publicat a PRESÈNCIA • Del 22 al 28 d’octubre del 2010

23 comentaris:

  1. La trista reflexió és que a altres llocs això seria impensable però pel que sembla aquí sí. Ara es té una nova i esperem que definitiva oportunitat per a esmenar errors com el del 13 de gener, Joaquim Bau i el monument del riu.
    A més a més, ja ens hem lamentat prou de perdre oportunitats o arribar tard a elles com en el cas del PINCAT al casc antic de Tortosa. Hi havia diners per a renatr-li la cara i els vam començar a demanar tard respecte a altres llocs. De la mateixa manera el Memorial va donar 2 milions d'euros en subvencions per a museïtzar, restablir i recuperar patrimoni del memorial democràtic. A les Terres de l'Ebre n'han concedit més de 180.000 euros (Tivissa, Gandesa, Corbera d'Ebre, La Sénia i Rasquera). Quan tardarà Tortosa a demanar aquesta línia d'ajuts que si no l'agafem nosaltres l'agafarn d'altres? Ara podem esmenar tots estos errors.

    ResponElimina
  2. És molt fort. Suposo que "Tortosa és diferent" - podriem buscar milers d'exemples per tot el món sense trobar cap com aquest.
    Han passat 35 anys des de Franco, han passat per l'ajuntament tots els colors, pero el llegat de Franco s'ha aguantat!

    ResponElimina
  3. Estic molt d'acord en canviar el nom del barri.
    Crec que ja es va intentar fa unes dècades, se li va dir grup... no se què. Ho se perquè hi tinc vivint un tiet allí. Però finalment tot va quedar igual.
    S'hauría de ficar un nom que la getn prengués com a seu, sinó tots continuaran dient-li igual. Jo encara coneixo gent que al carrer de la Generalitat li diuen del Generalíssim. Tortosa és molt especial...
    Ah! Ficats a canviar, això de "La porta de Tortosa" ara que hi som a temps, també ne podríem fer un pensament. De totes maneres, quan los tortosins se veiguen lo gratacels que hi pensen muntar, ja li trauran algún nom. Suposo que a totes les poblacions passa el mateix, perquè... qui no coneix lo supositori de Barcelona?

    ResponElimina
  4. Naturalment que a Barcelona no haguessin permès una cosa així , però es que a Barcelona mentre lligaven els gossos amb llonganisses nosaltres encara estem buscant raonaments que ens justifiqui el perquè encara no ens han arribat el progrés..I es que la retenció intestinal es pròpia de qui va famolenc…

    ResponElimina
  5. Si això és tot el que han de dir les persones que defensen el manteniment de la simbologia franquista a Tortosa...anem bé, molt bé.

    ResponElimina
  6. De veritat.... quina mania amb el nom del 13....

    Si algú te que decidir sobre el nom del barri som els seus veins, agrade o no.

    Es increible que un barri que no es recorda ningú d´ell, només la gent es mogui per aquesta cosa.

    ResponElimina
  7. Arjub; com quasi sempre vas errat... Tinc moltes coses mes a dir, el que passa es que les dosifico...

    ResponElimina
  8. Millor,dosificat.
    Tinc entes,que del miler de firmes de gent de Tortosa,60 eren del 13 de gener.No esta malament.

    ResponElimina
  9. Pos comença home comença. Les raons de McCalan per defensar el manteniment de la simbologia franquista a la ciutat de Tortosa. Espero o esperem les teues respostes, les teues raons.

    I 13 de gener, crec que el govern no ha consultat als pensionistes la reforma de les pensions o més a prop teu, no crec que ho comente amb el barri si les faroles que hi posarà són més altes o més baixes que les que voldria el barri. Unes coses han de ser consultades i altres no, perquè? A la gent q viu a la Generalitat tampoc se'ls hi va dir si volien ser Generalitat o Av de Reus com ho era abans de la guerra.

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. Voldria vore les 60 firmes del barri... ja que a mi em van venir a veure per firmar i creume si et dic que el tema l´enfocaben cap al monument i tal... el tema del barri ni mu i aixó es una cosa que no es fa.... i menys amb gent gran com tenim al barri.

    I no mesclem pensions, faroles i aquestes coses. Estem parlant de un nom, un nom que molesta a certa gent... gent que son molt d´esquerres, molt de llibertats i tal, peró a l´hora de la veritat els encantaria fer les seues idees totalitaries... la doble moral tant arrelada a les nostres terres.

    Aquesta gent tant de progrés es tendria que preocupar perque tenim al barri un edifici quasi buit, que no podem aprofitar perque els nostres nens juguen o la gent gran tingue un casal.

    Preocuparse també per els lamentables accesos que te el 13 de gener, preocuparse perque la gent pogués anar a Tortosa sense tindre el perill de ser atropellats a diari i tantes altres coses que pasen al barri a diari.

    ResponElimina
  12. Coneixo este barri,i crec que estas exagerant.
    Teniu gasolinera teniun una bona plaça,teniu un parque,les seres som ampletes tot i que les feu servir de parquing,per no parlar del excol.egi que hi ha que no se be que se fa alli,esteu a un pas del carreful i per sortir de Tortosa no teniu que passar pels semaforos.
    Ah!I pronte tindreu davant un institut.
    No estais tan mal! No?

    ResponElimina
  13. Mai hauria dit que tindre una gasolinera tocant a casa fos una gran cosa.

    ResponElimina
  14. ignorant, veig que no coneixes el barri ni de lluny... deu ni do... si de tot el que parles ho fas amb la mateixa propietat anem arreglats.

    A la nit t´explico una mica les coses que ara porto pressa....

    ResponElimina
  15. Anem a pams... ignorant...

    Tenir una benzinera prop, tal com diu cucafera no considero que sigue una cosa bona de tenir al barri. Si creus que els aventatges superen els perills meu dius.

    La bona plaça... com es nota que no xafes el barri, bona plaça... tenim els arbres morts desde que la "van arreglar", a cada ventada cau un coll cada cop més gran, amb el conseqüent perill per la gent i com no per als vehicles.... més d´un ja ha sofert desperfectes.

    Lo parque... tant de lo mateix que la plaça... un luxe de parc..... uuuffffff....... l´enveja dels tortosins.

    Tenim voreres amples com "al ensanche" tortosí...

    El ex col·legi... es fa i han fet varies coses.... segons la gent del barri, l´únic que fan per ells es fer misa... per als que els hi agrada. L´altra cosa que es fa actualment es tenir una serie de crios descerebrats, violents, hijos de papa que no vol ningú en lloc i están al nostre super barri.... i l´únic que foten es soroll i problemes diversos quan entren, quan surten al "recreo" i quan acaben la jornada...
    També va haber nose quin cony d´estudi sobre la mosca "de noseon"..... uuuffffff una instalació que serveix molt a la gent del barri.... ole ole!!!

    Estem a un pas del Carrefour... anant a peu ets a un pas de jugarte la vida als passos de peatons... (recorda que al barri hi ha gent gran i no tots poden correr) tot per que no ens volen ficar o semàfor com en altres rotondes o ficar els famosos "botadors" per parar una mica els cotxes.

    I es clar.... si vas a viure on son el concessionaris de cotxes tampoc agafes cap semàfor..... uuufffffff..... aixó es ser molt viu.

    Tindrem institut, molt prop els mossos i ni es dignen a pasar pel barri... uufffff calitat de vida "up" via institut davant..........

    En lloc de tantes tonteries, la gent que fot poc brot (planxamples per exemple) podrien intentar millorar la vida de la gent i no el seu propi egocentrisme. Sempre es clar, que poguen fer algo més que no tirar pals de cegs......

    Ignorant, et convido a que pegues per fi una volta pel 13 DE GENER, parles amb la seva gent i poguer així podrás parlar amb més propietat del tema.

    ResponElimina
  16. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  17. A cada sona de la ciutat hi han los pros i les contres.
    Si jo te conto lo soroll que hi ha al Reguers per comportament insivics cauries de cul i sort que los del contrast son uns altres propietaris,que antes era pitjor(los insivics son alguns clients ,no los propietaris,que quede clar).Altres llocs no se perque no estic a tots los llocs.Pels Reguers travessa una carretera,hi los cotxes fan molts sorroll i mes quan pasen en la musica a tope o tocant lo pito que ho fant sovint a cualsevol hora de la nit o del dia,i moltes mes coses que te podria dir dels caçadors o motoristes,pero bueno, ho deixo per quant surtigue lo tema en una altra noticia.
    En resument,que crec que es un barri (lo teu) en los seus problemes,si,pero totes les sones tenen problemes,segur que los que viuen a la simpatica tambe estan fins als nassos de moltes coses.

    ResponElimina
  18. Ja em dirás tu ignorant que te que veure el que estabem parlant amb "el comportament incivic" al reguers....

    La veritat, esperaba algo més..... peró...... ja se sap.

    ResponElimina
  19. Perdona però, si et poses aixi, te el mateix que veure que el canvi de nom del barri amb els problemes que hi puguen haure, que una cosa no exclou l'altra. O, no és podria fer tot simultàniament, si calgues?.

    ResponElimina
  20. Perque m'has dit que un dels problemes que tenies,eren los sorolls dels crios hijos de papa,nomes era un exemple que no nomes pasa al 13,si no que es un problema conjunt,que Tortosa sigue una ciutat insivica per naturalesa i les autoritats nomes estiguen per parart la ma a final de mes.
    I a altres llocs es pitjor,clar,pero no conec tot.

    ResponElimina
  21. 13 de gener,tens una hostilitat manifesta (suposo que motivada per raons ideològiques) contra els del col·lectiu Panxampla, aixi no cal discutir amb arguments racionals. I com ets del barri, tots los altres a callar, i parles de totalitarismes, quina ironia! Com si el nom del barri l'haguessin triat els tortosins democràticament.

    ResponElimina
  22. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  23. Amb soroll em referia a trencament de mobiliari urbá i agressions físiques i verbals. No o deia per tema acústic.

    Lluís, lo de "hostilitat manifesta" ja em dirás tu perque meu dius. Simplement crec que els que varen venir a recollir firmes al barri ho van fer amb mentides, sense dir que era pel tema del 13. Per mi aixó es enganyar i no em mereixen cap tipus de respecte en aquest sentit i més quan ho feien amb gent gran, que son majoria al barri.

    I com diu John Difool que no concordi amb els de Panxampla no vol dir que les meves idees vagin en certa direcció.

    El debat podria ser molt més ampli, peró ja se sap.... els extrems....

    Espero que algú em sapigue explicar que cambia o millora cambiant un nom de un barri.

    Aquest tipus de "coses" em recorden la técnica de la terra cremada..... tant utilitzada en les guerres... de veritat que no entenc com no podem mirar més enllá.

    Ensenyem, recordem, expliquem.... que certes coses no poden tornar a passar, que no es poden repetir... peró esborrar..... com feia l´altre bandol???
    Crec que no es la manera.....

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta