11 de novembre del 2010

[Top Secret] Qui és el xiquet que mira Franco des de l'arcada del pont de Tortosa?

L'actual director dels serveis territorials d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Felip Monclús, qui també serà el candidat d'ERC a les eleccions municipals del 2011 a Tortosa, era només un xiquet el 21 de juny del 1966, quan es va inaugurar el monument als caiguts de la Batalla de l'Ebre. Segons ens explicava ell mateix aquest matí, Monclús apareix en aquesta imatge, tot i que és molt difícil poder reconèixer la seua fesomia. Però és ni més ni menys que el xiquet que va pujar a una de les arcades del pont de l'Estat, i que es pot veure a la part superior dreta de la imatge. "És que era molt gamberro", ha assegurat Monclús.

Aquesta és una de les millors fotografies d'aquell dia, una imatge de l'agència Europa Press que reproduïa La Vanguardia en la seua plana 5 del diari de l'endemà, amb el general Franco i l'alcalde Fabra en un cotxe descapotable, escortats per la guàrdia motoritzada i tot travessant el pont de l'Estat, que era ple de gent. Curiosament, La Vanguardia no va triar aquell dia cap fotografia en què es veigués el monument franquista. La portada era, en realitat, un fotomuntatge amb Franco i una vista aèria de Barcelona, ja que el dictador arribava aquell mateix 22 de juny a la Ciutat Comtal. A la plana 5 hi apareixia aquesta fotografia, i a la plana 6, una imatge de les pancartes de suport amb què la gent de Tortosa i de tota la província van rebre el Caudillo. Finalment, a la plana 7 hi havia un mapa amb els moviments de les tropes durant la Batalla de l'Ebre, "la més larga, sangrienta y decisiva de la guerra de liberación".

7 comentaris:

  1. La sort dels valents!
    8-o
    Ves per on, tot torna.
    Si em permeteu us enllaço una altra foto, però anterior.
    Lo "Paco" amb Heinrich Himmler, cap de les SS.
    Pregunta, que hi ha al braç esquerre dels membres de les SS?
    Aaaaa...

    ResponElimina
  2. Ah, me pensava que era McCalan...

    ResponElimina
  3. Mc Calan fou qui el va ajudar a pujar…

    ResponElimina
  4. Lo geni te tots els colors.
    L'únic que cal esbrinar és de quin dels 72 parlem.
    ;-)

    ResponElimina
  5. Jó, tenia 16 anys i com cap de centuria de la O.J.E vaig tinguer que estar uniformat amb els altres nois a un petit campament que varem montar al pinaret de davant del diposit dels bombers que estava a la part de radera del escoxador municipal, així vá passar i així o explico.

    ResponElimina
  6. Recordo un mica l’uniforme del que en parles. Uns pantalons curts de color gris amb un cinturó de pell negra o marró amb hebilla cuadrada simulant una taula d’escacs i un cigne. Una camisa de color beige tipus mili de maniga llerga pero que anava sempre arromangada i una boina de color blau.
    Mira que fer-te centurion !! Ja , ja , ja...Una abraçada Porres !!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta