11 de febrer del 2011

Els residus de Flix sortiran del riu el 2012, camí del Racó de la Pubilla


La descontaminació del pantà de Flix podrà començar durant els primers mesos del 2012, quatre anys més tard de la primera data prevista per a la finalització dels treballs, quan el 2004 es va fer públic l'informe que alertava de la presència de centenars de milers de tones de sediments contaminats amb residus tòxics i radioactius. Ara mateix ja s'ha enllestit la instal·lació de les estaques del mur que aïllarà la muntanya de fangs dins de l'aigua, i continuen els treballs del mur dins de terra, vora la fàbrica d'Ercros, que servirà per acabar de tancar tota la zona afectada per la contaminació. Segons ha assegurat aquest dijous a Flix el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, l'extracció dels llots contaminats podrà començar al 2012 i tindrà una durada de 22 mesos. Puxeu ha visitat Flix amb el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, amb qui ha signat un conveni per a la utilització de l'abocador especial del Racó de Pubilla com a destí final dels residus que s'extreguin del fons del pantà. El conveni també ha estat signat pel president d'Ercros, Antonio Zabalza; la directora general d'Aigua del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Marta Moren, i l'alcalde de Flix, Òscar Bosch.

L'abocador del Racó de la Pubilla és de titularitat municipal, i Ercros disposava d'un dret exclusiu d'ús, ja que des del 1988 està catalogat com a abocador industrial. Amb el conveni es dóna via lliure a la segona fase d'obres, en la qual es procedirà -una vegada concloguin els treballs de condicionament de l'abocador- a la pròpia extracció dels llots. Aquests seran tractats, abans del seu emmagatzematge, en una planta de tractament de residus construïda als terrenys cedits per Ercros, mitjançant un altre conveni signat entre la citada empresa i Acuamed al passat mes de juny. Puxeu ha informat també que que el proper mes de març s'iniciaran les obres de construcció de la nova passera de vianants sobre el pont de Flix. Aquesta és una actuació que ha estat reiteradament reclamada des de l'Ajuntament flixenc, donat que durant l'extracció dels llots augmentarà el trànsit de camions pel pont de l'eix de l'Ebre (C-12), a causa del transport dels residus cap a l'abocador industrial.

Imatge Ajuntament de Flix

1 comentari:

  1. Per si algú no sap on és lo Racó de Pubilla
    Que fa més "temó" que una pedregada.
    El que veieu verd i margenat son residus de "La Fàbrica" ja soterrats. Quanta merda més s'haurà d'acumular!
    Si passo amb el "geiger" no farà cap "clec, clec, clec"?
    Lo dit, un volcà. Si teniu "google earth" mireu l'històric de fotos per veure com va creixent. També a l'ICC.
    De totes maneres, al riu es va amollant la merda avall.
    De riu a barranc, de barranc al cel!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta