26 d’abril del 2011

Mohsen Bilal, d'amic de Tortosa a enemic del poble de Síria


Mohsen Bilal era l'ambaixador de Síria a l'Estat espanyol, quan Tortosa va iniciar el protocol d'agermanament amb la població siriana de Tartous, a finals del 2005. Ara, Bilal és el ministre d'Informació del règim de Baixar al-Assad, que aquest cap de setmana ha tancat la frontera amb Jordània i ha disparat contra la població civil desarmada en un barri de Damasc i a la ciutat de Deraa, amb l'objectiu de sufocar la revolta popular del país àrab. Es parla que va haver-hi més de 20 morts i mig miler de detinguts, segons l'organització humanitària Sawasiah. El ministeri d'Informació dirigit per Bilal ha expulsat els periodistes estrangers del país, o bé ha impedit l'entrada dels informadors a Síria. Per tant, ara per ara és impossible que la premsa internacional puga comprovar sobre el terreny quina és la realitat al país àrab. L'únic contacte amb l'exterior és a través d'internet. Fa un mes, Bilal deia en una entrevista a la Cadena Ser que el clima a les ciutats sirianes era "totalment pacífic", i que els "terroristes" havien estat detinguts [escolteu-la aquí]. Avui sabem que l'ONU ja ha demanat a Síria que s'aturen els assassinats.



Durant el 2006, l'agermanament entre Tortosa i Tartous es va haver d'ajornar durant uns mesos, i va ser el ja ministre d'Informació de Síria qui va haver de comunicar a l'alcalde Joan Sabaté que suspenia el viatge que tenien previst fer amb motiu de la Festa del Renaixement. L'ambient prebèl·lic que hi havia al juliol del 2006 en tota la regió, provocat per l'intercanvi d'hostilitats entre Israel i i Hezbol·là, va afectar la republicà àrab i més concretament la ciutat portuària de Tartous, que va veure's abocada a l'atenció de centenars de milers de refugiats libanesos que fugien dels bombardejos israelians. Tortosa i Tartous havien signat un primer protocol d'agermanament el desembre del 2005, durant el viatge d'una delegació tortosina a la ciutat siriana. L'agermanament es va iniciar pel curiós lligam històric i toponímic amb Tartous, ja que la ciutat siriana va ser rebatejada com a Tortosa pels cavallers catalans i occitans de l'orde del Temple el segle XI.

+Més informació:
-Una delegació de Tortosa arriba a Síria per agermanar-se amb Tartous


Imatge: Digital Production Middle East

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta