8 d’abril del 2011

[Tribuna] '100 dies del govern a l'Ebre: la doble retallada', article de Lluís Salvadó

El que ha estat una bona operació de màrqueting de Convergència autodefinint-se, amb tota la modèstia, com el “Govern dels millors” està acabant en una caricatura sorneguera que els perseguirà a cadascuna de les seves relliscades, a cadascuna de les seves desavinences internes, o a cadascuna de les seves posades de pota.

De moment, lluny del Govern dels millors, el que estem veient arreu del país són promeses d’austeritat en càrrecs públics que al cap de tres dies incompleixen sense cap pudor ni vergonya —recordem els titulars que retallarien el 40 % dels càrrecs a l’Ebre: dos menys i para de comptar. Veiem com, amb un nou Govern sense cap full de ruta, l’Ebre torna al món dels oblits que vam patir durant 23 anys amb les principals infraestructures noves aturades: hospital, INEFC, desdoblament de l’Eix de l’Ebre, consultoris, col·legis... Com prevèiem molts, amb més cinisme que vergonya, incompleixen les promeses electorals i rematen la vegueria de l’Ebre, al final ni llei vella, ni llei nova, això sí, les diputacions endavant i sense retallades. Mentre veiem com les disputes entre Unió i Convergència estan endarrerint el nomenament de diversos càrrecs, algun tan important com el director territorial d’Agricultura i Medi Ambient. I finalment, veiem com estan utilitzant la crisi per desplegar unes retallades que amaguen el desmantellament de l’estat del benestar per afavorir l’escola i les mútues privades.

Però el que em desperta més preocupació és que després d’omplir-se la boca en campanya electoral sobre la crisi econòmica, i d’atrevir-se a dir que reduirien l’atur a la meitat en dos anys, avui encara no hem vist ni la més mínima iniciativa del Govern per minimitzar els efectes de la crisi en un territori tan castigat com les Terres de l’Ebre, i ni tan sols reediten les mesures engegades per l’anterior Govern.

Avui, el crèdit a les empreses està més tancat que mai, tenim més aturats que mai i el clima de confiança sobre l’economia catalana està baix mínims com a conseqüència d’un esglai demagògic i electoralista per part de CiU que ens està sortint car. Haurien de ser més responsables i no fer sortir Catalunya a la premsa internacional com un territori en bancarrota, com ho estan sent els polítics del País Valencià, les Illes, Múrcia o Castellà la Manxa, que estan pitjor o en la mateixa situació.

En definitiva, 100 dies perduts per a les Terres de l’Ebre, amb un Govern paralitzat i sense full de ruta. 100 dies per fer marxa enrere a projectes estratègics, amb més crisi econòmica i amb menys mesures per pal·liar-la. 100 dies perdent pes territorial amb un Govern a l’Ebre feble, en reculada, que ja ha perdut la vegueria abans de començar.

Lamentem que la retallada del 10 % estigui perjudicant les classes mitjanes i baixes amb retallades socials, mentre afavoreix els rics, eliminant l’impost de successions, beneficiant les mútues o incrementant els convenis amb certa escola privada. Esperem que del 90 % restant del pressupost, a l’Ebre ens toqui alguna cosa. Que ningú vulgui quadrar els números desmantellant les Terres de l’Ebre com han fet tota la vida, aplicant-nos la doble retallada, la territorial i la social.

Lluís Salvadó
és Vicesecretari General de Coordinació Institucional d'ERC i exdelegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre

Imatge: ERC

8 comentaris:

  1. No era vostè qui arengava contra el pessimisme un 11 de setembre desprès de la fallida de Learn , Cristall Guardiola etc, a un gruix de població que l’escoltava amb l’esperança de que vostè com a Delegat del GOVERN SOBIRA DE CATALUNYA a les TTEEE intentes al menys resoldre el problema? On esta el model econòmic que qualificava d’ambiciós, i que deia construir per les TTEE?
    “Deixeu-me aprofitar aquests paraules per demanar-vos que entre tots passem a desplegar un discurs optimista. Un discurs en positiu que generi il•lusió col•lectiva al conjunt de la nostra societat, que engresqui al teixit empresariat local i a la societat civil en general, i que alhora traslladi envers l’exterior la visió que som un territori d’oportunitats, un territori emergent. Un territori que malgrat les mancances històriques que patim en molts d’àmbits estem fent coses importants, estem avançant. Deixeu-me reivindicar una certa autoestima ebrenca!
    Les Terres de l'Ebre, entre el 2000 i el 2006, hem crescut un 11.9% del PIB en valor constant, més del doble del creixement del país. Durant el mateix període, hem tingut un increment demogràfic superior a les 27.000 persones. I, avui ja estem per sobre de la mitjana catalana en renda per càpita disponible.
    Som un territori on estem desplegant el projecte de recuperació de la memòria històrica més avançat de tot l’Estat amb la Batalla de l’Ebre amb 4 centres d’interpretació. On avui disposem d’un punter centre de recerca de l’IRTA amb prop de 100 persones treballant.
    Som un territori amb dos esportistes olímpics i diversos campions mundials en diferents disciplines, que està desplegant el segon centre de tecnificació esportiva més important del país. I on pronte recollirem més del 40% de la brossa de forma selectiva, davant de l’escàs 15% que es recull a nivell estatal.
    Som un territori amb un parc natural en més de 600.000 visites anuals; i on estem construint un dels més importants complexos logístics i industrials del país al voltant del Catalunya Sud.”
    Aquestes son les seves paraules !
    No puc explicar-me que vostè faci referència al seu blog a la neteja del Pantà de Flix, qualificant-la d’alta prioritat, i miri on estem encara…!!
    Podria dir-nos que va passar quan esperaven el seu vot al Consorci d’Aigües Tarragona ?
    Va arribar a temps per votar ? Va votar ? Que va votar ?
    Brindem amb cava ?

    ResponElimina
  2. Que em pot dir dels cursos de gestió esportiva que s’havien de fer al territori i que vostè va anunciar solemnement a l’Alcalde d’Amposta?
    De tant en tant em repeteixo el vídeo i els aplaudiments dels assistents, i li asseguro que es curiós com es manipula a la gent...!

    ResponElimina
  3. Jotabe, encara estic molt lluny !!

    ResponElimina
  4. lluny d'on ? Si no poses el comentari on toca, Mc Calan, estic perdut.

    ResponElimina
  5. ...i si'l poso on toca el perdut soc jo...

    ResponElimina
  6. Molt bé Lluis, fot canya als "millors". Les barbaritats del blog Ebre Diputats no han de quedar impunes, ull per ull ...

    ResponElimina
  7. Si tots els esforços es dediquen a desfer tot lo de l'anterior govern, no queden forces per fer res

    ResponElimina
  8. mes.

    (Faltava a l'anterior comentari)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta