21 d’octubre del 2011

Bel lamenta al Parlament l''infrafinançament' dels municipis i defensa el concert econòmic

"Una llei de finançament local genuïnament catalana i lligada al concert econòmic català" ha estat la posició defensada aquest matí al Parlament per l’alcalde Tortosa i membre del Consell Nacional de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Ferran Bel. Bel ha participat aquest matí a la comissió d’estudi del pacte fiscal, en representació de l’ACM. L'alcalde de Tortosa ha destacat la necessitat que tenen els ajuntaments d’un sistema de finançament local que els tregui d’una situació d"infrafinançament".

Bel també ha defensat que el concert econòmic català seria molt bo per als municipis, ja que d’aquesta manera es podrien aconseguir "criteris de repartiment molt adequats per a la nostra realitat nacional". El fet que la nova llei de finances locals estigui lligada a un pacte fiscal català, permetria elaborar una llei de finançament catalana i única per al món local que es diferenciés del finançament municipal d’altres pobles de l’Estat Espanyol, un dret que recull l’apartat segon de l’article 219 de l’Estatut de Catalunya.

Durant la seua compareixença, l'alcalde de Tortosa també ha aportat xifres sobre el diferent finançament que reben els municipis de règim comú (1.034 euros per persona i any) i els municipis amb règim foral (1.437 euros per persona i any). Per tant, una diferència de finançament d’un 33% separa els recursos que reben actualment els municipis catalans dels bascos o dels navarresos. Finalment, Bel ha agraït al Parlament que compte amb les aportacions de les entitats municipalistes en la creació del document que guiarà la demanda pel pacte fiscal català. Les entitats municipalistes han tancat avui la tanda de compareixences de la comissió amb la participació també del president de la Federació Catalana de Municipis (FCM), Manel Bustos, que ha fet referència a la deficient situació econòmica actual dels consistoris i la necessitat de què el nou concert econòmic català reconegui en un capítol un nou model de finançament català. No serà fins el proper dimarts que tots els partits presentaran per separat les seues propostes de conclusions, les quals seran aprovades divendres de la setmana vinent.

Imatge ACM

1 comentari:

  1. Proposo que les TTEE siguin declarades “PARADIS FISCAL”.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta