7 de febrer del 2012

Un investigador de l'hospital Verge de la Cinta obté una beca de l'Institut de Salut Carlos III

L'estudi dirigit pel biòleg tortosí Carlos López avalua les defenses en dones amb tumors exclusivament mamaris i amb metàstasi ·

El biòleg tortosí Carlos López i Pablo -el primer per la dreta de la imatge- ha obtingut una de les beques atorgades per l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) per a projectes d’investigació en salut. El passat mes de gener, aquest investigador de l’Àrea de Biologia Molecular i de Recerca de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa va rebre una de les beques atorgades per l’ISCIII durant el 2011 per a projectes d’investigació en salut, pel seu treball Desarrollo de metodologías de cuantificación automatizadas de marcadores inmunohistoquímicos para establecer patrones de respuesta inmune en cáncer de mama. Aquest estudi avaluarà quines diferències de defenses hi ha entre les dones que tenen un tumor només al teixit mamari i les que tenen metàstasi, és a dir, els casos en què el càncer de mama afecta també altres teixits.

Fins ara, en càncer de mama s’han provat diferents tipus de vacunes, però amb resultats poc satisfactoris. Aquestes vacunes, amb l’objectiu de reparar, estimular o millorar el sistema immune, se solen construir amb cèl·lules dendrítiques que formen part de la xarxa complexa de cèl·lules que treballen juntes per defensar el cos contra atacs d'invasors estranys. En el cas que el sistema immune haja fallat i no haja pogut detectar i combatre el càncer, una vacuna efectiva podria reactivar les defenses pròpies del cos. Les cèl·lules dendrítiques són un element clau en aquest procés, ja que porten informació de l’existència d’invasors en el cos a les cèl·lules immunes i, així, estimulen la seua capacitat de reconèixer i combatre les cèl·lules cancerígenes. En aquest sentit, l’objectiu principal de la recerca de Carlos López és avaluar si les cèl·lules dendrítiques actuen d’una manera diferent en càncer de mama, amb metàstasi i sense. Aquesta investigació pot ajudar a aclarir per què fallen les vacunes contra els tumors, i el coneixement generat pot ser d’utilitat per millorar el disseny o l’aplicació de vacunes realitzades en el futur. A part de Carlos López, l'equip investigador està format per Cristina Callau, Albert Roso i Marylène Lejeun.

L’ISCIII es dedica a la investigació biomèdica i el foment d’una recerca d’excel·lència i altament competitiva. Les beques que atorga anualment són considerades les més importants a l’àmbit nacional de biomedicina. La realització d'aquest projecte de recerca és possible, també, gràcies al finançament dels instituts d’investigació sanitària IDIAP Jordi Gol i Pere Virgili.

Imatge ICS

11 comentaris:

  1. Vull ser el primer en felicitar el meu amic Carlos i el seu equip. Ets un crack!

    ResponElimina
  2. Estes son les noticies que ens fan falta. Enhorabona.

    ResponElimina
  3. Això ens demostra l’increïble potencial humà que tenim a n’estes terres i que hem de potenciar, no podem continuar tenint aquesta enorme fuga de gent vàlida cap a la capital o l’estranger.

    ResponElimina
  4. Enhorabona a tot l'equip de recerca de L'hospital Verge de la Cinta, gent "curranta", vàlida i en ganes de fer coses a les nostres terres. Continueu així!

    ResponElimina
  5. Una bona notícia per fi, que n'anem molt mancats per aquestes terres ultimament! té molt de mèrit que aquì, amb els mitjans que disposem i lluny com estem dels grans centres d'investigació se continue investigant i que sigue reconegut. Felicitats!!

    ResponElimina
  6. Moltes felicitats a Carlos, és un orgull saber que gent d'aquí aconsegueix aquestes fites. M'alegro moltíssim, per ell i per la resta de l'equip. Joana

    ResponElimina
  7. Felicitar al Carlos i a tot l'equip d'Anatomia Patològica de l'Hospital Verge de la Cinta. Va ser un plaer poder treballar amb ells durant cinc anys. Bons professionals !!!

    ResponElimina
  8. Que no es digui que a Tortosa no tenim gent llesta! Felicitats, sofert personal de l'Hospital Verge de la cinta, que encara amb les retallades i tot heu demostrat que sou els millors, com sempre!

    Apreneu, resta de Catalunya, dels nostres professionals! Visca tortosa i els tortosins!

    ResponElimina
  9. Sempre hi ha alguna persona que ens pot ensenyar com treure pa del no res, o gairebé.
    La mediocritat queda ensenyada, però no aprèn. És una qualitat de la mediocritat el no aprendre.
    Com no. felicitar a Carles i equip.
    I reclamar que els que manen no siguen tan eixuts de cél·lules grises.
    i apostin per l'impossible i l'assequible.
    Que amb diners tots fem miracles, però sense.... aviam l'espavilat!

    ResponElimina
  10. Podríem també deixar el Xovinisme de banda.

    ResponElimina
  11. Tret que Tortosa sigui una excepció genètica, suposo que som igual d'intel·ligents o igual de tontos que els de Barcelona, una altra cosa és que els megacracks puguen treballar a la nostra terra o hagin d'emigrar on estan les empreses i la pasta gansa. Amb els sous de miseria d'este pais no és gens estrany que la gent fotigue el camp.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta