30 de març del 2012

75 anys dels bombardejos sobre Tortosa i Flix

Aquest mes de març es commemoren els 75 anys dels bombardejos del bàndol franquista sobre la ciutat de Tortosa, amb l’ajuda de l’aviació italiana. Tortosa va ser una de les ciutats de la zona republicana més castigades per l'aviació franquista, i ja des del segon bombardeig, el 22 de març de 1937, que va registrar onze morts - amb cinc xiquets i sis dones-, la població civil va pagar amb víctimes mortals el terror aeri del bàndol nacional. El poble i la planta electroquímica de Flix també havien estat bombardejats algunes setmanes abans, el 23 de febrer de 1937, tot provocant almenys vuit morts. L'atac fou el detonant perquè l'Ajuntament flixenc impulsés la construcció de vuit refugis antiaeris, per protegir la població i els treballadors. A Tortosa també es van construir diversos refugis antiaeris. Un dels més coneguts és el que encara avui es conserva al subsòl de la catedral.

D'altra banda, un documental del servei de propaganda de Mussolini va filmar els bombardejos sobre Tortosa i altres posicions del Delta. Les imatges podrien ser del bombardeig del 16 de març de 1938, just un any després, ja que s’hi identifiquen les columnes de fum que s’aixecaven des de la zona del barri de Ferreries i a l’horta de Jesús. L’historiador Josep Subirats Piñana ha explicat en els seus llibres que els bombardejos del mes de març del 1938 van causar desolació i moltes víctimes mortals. El dia 9 de març, 18 morts. El dia 14 de març, dos morts. El dia 16 de març, 12 morts, i el dia 21, dos morts més. De fet, durant el març i els primers dies d'abril del 1938, els bombardejos sobre Tortosa s'havien intensificat, tot afectant el raval de Sant Llàtzer, l'estació del tren, l'Eixample, el barri de Pescadors, el mercat municipal i l'església del Roser, però també l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes. El fet que Tortosa es convertís en front de guerra va obligar les autoritats municipals a traslladar l'Ajuntament fins al Perelló. Per la seua banda, Amposta també va ser bombardejada el 16 de març del 1938. Faltaven pocs mesos per a l’inici de la Batalla de l’Ebre, el 25 de juliol del 1938. I tot això passava pocs dies abans que els soldats de Franco i els voluntaris italians entressin a Tortosa el 18 d'abril del 1938, amb l'ocupació de Jesús, Roquetes, Ferreries i el sector de la Casota. A partir d'aquest moment, el front de guerra es va establir durant nou mesos a Tortosa, fins al 13 de gener del 1939.

Catalunya bombardejada · D'altra banda, el Castell de Montjuïc de Barcelona és l’escenari de l’exposició Catalunya bombardejada, que commemora el 75è aniversari dels atacs aeris sobre les principals ciutats del país durant el mes de març del 1937, a la Guerra Civil espanyola. La mostra està organitzada pel Memorial Democràtic, i es podrà visitar fins el proper 13 de juliol. La mostra és un homenatge a les més de 5.000 víctimes mortals a Catalunya durant els bombardejos indiscriminats de les aviacions italiana, alemanya i franquista durant la Guerra Civil. També es fa referència a les accions de defensa de l’aviació republicana. L’exposició explica amb imatges, textos i objectes originals com van afectar els bombardejos, quins danys van comportar, quina resposta van provocar entre la població civil, i què es pretenia amb aquests atacs sistemàtics.

Imatge Centre d'Història Contemporània de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta