30 de març del 2012

Tortosa aplicarà 'mesures restrictives' per estalviar 2,89 milions fins al 2015


El Pla d'Ajustament 2012-2022 imposa retallades en totes les àrees municipals · Revisaran l'IBI i seguiran actualitzant el padró · Poden haver-hi més reestructuracions i acomiadaments de personal ·  Fires i IMACT quedaran integrades a l'Ajuntament · Fusió o desaparició de Tortosa Media i Tortsosa Innova · Menys subvencions a entitats i menys diners a transport públic, Cultura i Festes ·

El ple de l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat aquest divendres al migdia, en una sessió extraordinària, el Pla d'Ajustament 2012-2022, que fixa les mesures d'estalvi necessàries per fer front al crèdit a deu anys amb què es pagaran els 13 milions d'euros en factures pendents a proveïdors. Les mesures incloses en el Pla d'Ajustament permetran un estalvi total de 2,89 milions d'euros: 1.075.000 euros l'any 2012; 913.000 euros el 2013; 615.000 euros el 2014 i 288.000 euros el 2015. A partir d'aquest exercici, l'estalvi vindrà donat per la no cobertura de jubilacions del personal.

El pla ha estat aprovat amb els 12 vots de l'equip de govern de CiU; l'abstenció d'Esquerra, ICV, PP i PxC, i el vot en contra dels tres regidors del PSC. En concret, el document estableix tota una sèrie de mesures "restrictives" en tots els àmbits municipals, que han de permetre reduir la despesa d'una manera important. Amb tot, el govern de Ferran Bel ja es va avançar als ajustos a l'hora de redactar el pressupost del 2012, i la resta de retallades en la despesa aniran incorporant-se en els propers tres exercicis. "Això farà que l'any 2015, quan acabi l'actual mandat municipal, el proper equip de govern no haurà d'incorporar noves mesures que condicionin futurs pressupostos", ha assenyalat Bel. L'alcalde també s'ha compromès a què, d'aquí a tres anys, la xifra d'endeutament de l'Ajuntament serà inferior a la que va heretar ell mateix quan va assumir l'alcaldia l'any 2007, que era de 36 milions d'euros. Actualment, l'equip de govern de CiU reconeix un deute viu de 42 milions d'euros, als quals cal sumar els 13 milions d'euros de factures pendents als proveïdors.

D'altra banda, en l'apartat dels ingressos, l'alcalde ha avançat que el Pla d'Ajustament 2012-2022 s'ha dissenyat des d'una òptica "conservadora", és a dir, amb la previsió que el consistori tindrà pocs ingressos en els propers anys. A banda, moltes de les mesures incloses ja s'estan aplicant aquest 2012, com el copagament de l'assistència domiciliària. L'increment de l'Impost de Béns Immobles (IBI) aprovat pel govern de l'Estat no suposarà un increment substancial dels ingressos, tot i que ha anunciat que per al 2013 hi haurà una altra "revisió parcial", i encara una de general per al 2015. De totes maneres, sí que es preveu continuar ingressant per la via de la depuració de padrons, i que ciutadans que no pagaven fins ara començaran a pagar els seus impostos. Per aquest concepte, durant el 2011 l'actualització del padró va fer emergir uns 800.000 euros.

I en l'apartat de les despeses, Bel ha remarcat que més del 50% de les mesures del Pla d'Ajustament ja estan estan incloses en l'exercici de 2012. Així, en l'àmbit de personal, es continuarà amb la mesura iniciada el 2009 de no cobrir la jubilació de treballadors. Enguany també s'han amortitzat set places de personal interí, i per als anys 2013, 2014 i 2015 es preveu un estalvi en aquest capítol de 90.000 euros, que el consistori haurà d'aconseguir per la via de modificació de les condicions laborals d'algun contracte interí -en funció de les necessitats del servei- o amb la possible amortització d'alguna plaça més. Això vol dir, com ja s'havia anunciat, que poden haver més acomiadaments a l'Ajuntament de Tortosa.

Altres ajustaments de despesa vindran de la reducció de les subvencions a entitats, que si enguany han disminuït 40.000 euros, l'any 2013 es reduiran en 100.000 euros més. Actualment, l'Ajuntament de Tortosa destina 600.000 euros per aquest concepte. També es reduirà en 30.000 euros la despesa en jardineria, l'any 2013. En l'apartat de Cultura, els ajustaments s'han distribuït amb una reducció de 20.000 euros el 2012, de 25.000 el 2013 i de 20.000 euros més el 2014. Festes tindrà una reducció del seu pressupost de 50.000 euros, que s'afegeix als ajustaments en aquest àmbit durant els últims quatre anys. En Fires també hi haurà una disminució de 40.000 euros i en transport públic, de 65.000 euros, en ambdós casos el 2013. L'enllumenat públic, gràcies a la introducció de mesures d'estalvi energètic, permetrà rebaixar la factura municipal en 100.000 euros el 2013, i en 200.000 euros més el 2014. L'alcalde també ha avançat que se suprimirà algun conveni amb altres administracions, referent a la "prestació de serveis impropis". Simultàniament, es reduirà l'estructura administrativa municipal, tot suprimint els organismes autònoms de Fires i l'Institut Municipal d'Activitats Turístiques i Culturals (IMACT), els serveis dels quals passaran a prestar-se des de l'Ajuntament. A banda, es dissoldran o fusionaran societats municipals com Tortosa Innova i Tortosa Media, amb l'objectiu d'assolir un major control de la despesa.

En canvi, el Pla d'Ajustament no inclou ingressos i despeses de capital. L'alcalde ha avançat que hi ha més de 10 milions d'euros en inversions pendents d'executar i que ja tenen finançament compromès. "Tenim el repte de continuar invertint, però no serà un ritme inversor basat en l'endeutament", ha afirmat Bel.


2 comentaris:

  1. Jejeje reduccio de la subvencio al transport public i ampliacio del parquimetre,aixo si és un pla de mobilitat, bravo,bravo que "cachondo" q és lo noi

    ResponElimina
  2. Només és un gran estadista.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta