25 de juny del 2012

L'alcalde de Rasquera plegarà quan haja fet 'madurar' el projecte cannàbic



L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha aprofitat una entrevista concedida a l'Agència Catalana de Notícies per avançar que la seua intenció és plegar de l'alcaldia abans d'un any, tal i com va prometre en no obtenir el suport popular que s'havia fixat per al pla municipal anticrisi que inclou la polèmica plantació de marihuana. De fet, Pellisa considera que la seua marxa aportarà credibilitat al projecte i també més cohesió al municipi. De la mateixa manera, l'alcalde de Rasquera reitera la seua intenció de dialogar amb les administracions i destaca que "l'efecte Rasquera" ha servit per despertar consciències i fomentar la participació ciutadana al voltant del debat sobre la plantació de marihuana. Però Pellisa considera contraproduent allargar els conflictes legals sobre la plantació, i també ha negat que el consistori inclogués la plantació de cànnabis en el pla d'ajust -per pagar els proveïdors de l'Ajuntament- amb la voluntat deixar en evidència l'Estat. Finalment, Pellisa ha recordat que Rasquera s'ha donat a conèixer amb el projecte, i que això pot despertar l'interès per la població de la Ribera d'Ebre en diversos àmbits econòmics.

Pellisa té coll avall que ha de plegar, i que les properes festes majors del poble, a principis del pròxim mes d'agost, seran ja les seues últimes al càrrec. Abans però, l'alcalde de Rasquera s'ha proposat deixar encarrilat el projecte de plantació de cànnabis amb l'associació d'autoconsum ABCDA, que ha posat el municipi al mapa. Per aconseguir-ho, el consistori ha de fer front a l'ofensiva de les autoritats estatals, que han demanat judicialment suspendre cautelarment el conveni i també l'empresa pública creada per estudiar el cànnabis, a més d'investigar la concessió del crèdit d'Hisenda per pagar proveïdors amb l'aval de la plantació. "Vaig donar la meva paraula que si no obtenia el 75% dels suports marxaria i ho faré. Amb pausa, tranquil·litat i un projecte molt engrescador per al poble. Ha d'estar prou madur per tirar endavant. A més, la meva marxa pot generar més cohesió al municipi, que és el que necessita", argumenta l'alcalde.

"He d'apartar-me per donar-li credibilitat al projecte. Hi ha gent que no ho entén i que no ho voldria perquè m'aprecien, però ho entendran", ha afegit, tot reiterant, d'altra banda, que ha estat víctima d'una "persecució política". Malgrat això, el projecte del cànnabis ha convertit Pellisa en un rostre popular allà on va i ha escampat el nom de Rasquera arreu: va ser un dels convidats estrella en la inauguració del Museu del Cànnabis de Barcelona i aviat participarà en una conferència en el festival reggae més important d'Europa. "Rasquera s'ha fet un nom i ha explicat el seu projecte. La gent del poble s'ho ha de creure: hi ha possibilitats", no deixa de repetir. Al seu poble continua comptant amb una legió d'incondicionals, però també amb un bon grapat de detractors. Conscient, en aquests moments, que ha portat "fins al límit" la capacitat del consistori per obrir el meló del debat del cànnabis i treure tallada econòmica del seu creixement comença a pensar en el seu futur lluny de l'alcaldia. "Tinc ganes que aquestes festes majors siguin les meves últimes a l'alcaldia, que seran les desenes. Sempre m'he marcat les festes com un moment clau per donar la cara davant la població", subratlla.

La seua idea, sosté, passa per donar un impuls definitiu al projecte abans de marxar -juntament amb l'aprovació del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) pendent d'aprovar-, deixar-lo encarrilat, per més enllà de la fi del seu mandat, sense deixar de recordar que va obtenir un 57% del suport dels veïns a la consulta del passat abril. Creu que el model es pot "extrapolar" a d'altres municipis, més encara en un context de "crisi brutal, rescat financer i crisi de valors". "Molta gent no donava res per nosaltres i després de quatre mesos encara estem vius. Han estat temps difícils, hem tingut l'incendi pel mig", reflexiona.

No serà fàcil continuar endavant, ha reconegut. Mentre Fiscalia continua investigant el projecte, l'Advocacia General de l'Estat va interposar un contenciós administratiu als jutjats de Tarragona contra l'acord de ple que va aprovar el conveni amb l'ABCDA i la creació de l'empresa municipal Rasquerana de Recerca i Interpretació de la Varietat Vegetal Cànnabis Sativa L (RRICA), que havia d'emparar legalment la plantació. Més i tot, han demanat al jutge, com a mesures cautelars, que deixi en suspens l'efectivitat d'aquests acords. L'Ajuntament ha defensat ja la seua posició recorrent aquesta petició davant el tribunal. "Jurídicament és viable, però és un tema que va més enllà de les nostres competències", apunta Pellisa.

Durant les darreres setmanes, també el Ministeri d'Hisenda hauria posat sota la seva lupa el projecte del cànnabis. El consistori va aconseguir que l'administració estatal aprovés el seu pla d'ajust que els permet accedit al crèdit per pagar els proveïdors incloent, entre d'altres, els futurs ingressos previstos per la plantació de cànnabis en els pròxims tres anys -600.000 dels 740.000 euros autoritzats-. "No hem volgut marcar-los un gol per l'esquadra, ni deixar en evidència les institucions. Els números són realistes i serem responsables a l'hora de tornar els diners", ha emfasitzat. De moment, el consistori no ha rebut "cap petició" d'Hisenda per revisar el pla. "Hem de donar les gràcies a l'Estat per aprovar-nos-el i permetre'ns treballar amb un marge de tranqul·litat", rebla l'alcalde. "No té sentit dilatar tot això. Estem perdent el temps: s'ha d'afrontar i intueixo que s'està afrontant", ha indicat PEllisa, conscient que "tothom fa la seva feina" però, al mateix temps, obert al diàleg amb totes les administracions per explicar un projecte que s'ha posat a caminar amb una arquitectura i assessorament legal "molt treballats" i suposa una "oportunitat per a tothom.

El consistori continua mantenint contacte i "treballant" amb altres associacions interessades com Airam o buscant nous suports en el món acadèmic i l'interès de possibles inversors. Un dels pilars d'aquest projecte, precisament, serà objecte novament de debat al ple municipal, aquest dijous, dia 28. El ple ha de debatre les al·legacions presentades a la creació de l'empresa pública Rasquera Gestió, la societat que, precisament, hauria de canalitzar els recursos aconseguits amb la plantació de cànnabis cap a la gestió forestal, la protecció de la cabra blanca o la promoció dels pastissets. Segons Pellisa, només CiU i una veïna han presentat al·legacions. "Aquesta no té cap contenciós", assenyala.

De moment, els veïns poden presumir d'haver vist el seu poble com a 'trending topic' a Twitter en diverses ocasions, o com el seu nom arribava a televisions coreanes, sud-americanes o del món àrab. "Hem aconseguit que la gent vegi el nostre nom i procurem fer les coses ben fetes. Ens volem sortir amb les eines que puguem", reitera l'alcalde. "Hem tingut molta demanda de la premsa internacional", afirma, satisfet. Un ressò, indica, que ha aixecat també un creixent interès per les cases i propietats rurals del municipi o possibles nous negocis, com la possibilitat d'instal·lar un càmping. Fins i tot, el món artístic ha començat a veure en el cas de Rasquera un referent per a les seues creacions, una font d'inspiració. En aquest se ntit, Pellisa ha explicat que el cantautor Albert Pla ja treballa ja en l'elaboració d'un disc que tindrà la població com a protagonista.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta