29 de juny del 2012

[Tribuna] 'Quan el temps corria al revés', article d'Eduard Robert

El meu poble té indrets fantàstics i molt coneguts, com el Camp d’Aviació, el casc antic, el riu Sénia... però n’hi ha un que vaig descobrir ja fa temps i que encara em va refermar més la convicció de que visc en un indret excepcional. Què quin és? Doncs ara us ho explico...

Com quasi tots els dies, m’agrada passejar pel meu poble, parlar amb la gent i assaborir cada instant de vida... i una tarda d’aquestes, tot caminant, em vaig trobar amb un amic que em va aturar davant del campanar. Llavors, vaig veure una cosa mig esborrada pel temps que em va cridar l’atenció... I és que al campanar de La Sénia, hi ha un rellotge gravat a la pedra que corre al revés i amb una numeració que s’ha de llegir a través d’un espill... espectacular!!!

He preguntat a la gent més gran del poble i ningú mai s’hi havia fixat, i jo em pregunto... quan es devia fer?... I per què?...

Vaig començar a buscar i l’únic rellotge semblant que vaig trobar és a Praga, amb l’única semblança de que corre al revés, però el nostre, a més, s’ha de llegir a través d’un espill. També cal dir, que el rellotge de Praga es troba en una sinagoga (barri de Josepov a Praga) i el nostre, al campanar de l’església.

Segueixo recopilant informació, per això, demano a tothom que em pugui aportar alguna dada, que es posi en contacte amb mi.

Un rellotge amagat, mirant cap al riu, del revés i que s’ha de llegir a través d’un espill... hi ha algú capaç de resoldre aquest enigma?

Eduard Robert Òdena
és regidor de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de la Sénia

7 comentaris:

  1. Trieu i remeneu. Jo he estat incapaç de trobar res. Ara, constato que, de sol, amb números romans i amb l'ordre convencional tampoc n'hi han, i este seria "convencional" excepte que en ordre contrari. Una mica estrany.

    http://www.rellotgesdesol-cmrs.org/index2.php?idioma=catala

    ResponElimina
  2. Sobre el rellotge de la Sénia, veritablement és una troballa de primer ordre. Rellotges antihoraris, inversos ó retrògrads de torre sembla que n'hi han ben pocs.
    La idea és ben senzilla, l'eix gira en sentit contrari a l'habitual, res més. I, naturalment és llegeix a l'inrevés la corba de les hores.
    Usualment ens semblarà estrany, conceptualment no.
    Raons de ser així, doncs li hauríem de preguntar al rellotger i/o mestre d'obres. Recercar en els documents.
    A nivell de rellotges de polsera ja no son tan estranys, però, és que n'hi ha de tantes formes i dissenys actualment.
    Ximo, si no son majoria, potser, de rellotges de Sol amb números romans n'hi ha força.
    Crec que els que et queden més prop son el la masia del Consell d'Esports a Ferreries, el de Ca l'hereu a la ravaleta de Roquetes, el del refugi de la Font Nova, Alfara de Carles o a Bítem.

    ResponElimina
  3. Pauper, he dit "de sol, amb números romans i amb l'ordre convencional" de dreta a esquerra ( I II III IIII V VI VII VIII IX X XI XII ), com qualsevol altre mecànic o electronic, això volia dir. La majoria no son així, ( no segueixen un ordre progressiu ) per això l'estranyesa de que, este, segueixi l'ordre, encara que sigui començant per l'esquerra.

    ResponElimina
  4. Home, en els rellotges de Sol verticals de l'hemisferi nord les hores comencen a l'oest del rellotge(esquerra) en les hores del matí, les dotze son en perpendiculars a l'origen del gnòmon i les hores de tarda es visualitzen a l'est del rellotge (dreta). Per això les numeracions son, vist d'esquerra a dreta:6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18.
    L'ombra mana.
    A l'hemisferi sud son a l'inrevés, clar.
    Els mecànics segueixen la convenció del gir de l'eix capa la dreta, dextrogir, i son d'hores iguals de 60m, els de Sol no, depen del dia de l'any el que duren en minuts, menys a l'hivern, més a l'estiu. De 60 minuts només a l'equinocci.
    En aquest rellotge de la Sénia es suposa que l'eix gira en sentit levogir, cap a l'esquerra.
    No se si ho he explicat bé, Ximo.

    ResponElimina
  5. T'has explicat molt bé, però no he entès res. És més, dubto que sigui un rellotge de sol.
    Si el gnòmon ( barreta que marca l'ombra ) està situada al centre de rellotge ( segons forat ), tractant-se d'un rellotge solar vertical, com senyala l'ombra a les hores de la part de dalt del gnòmon ?
    Com la curiositat m'ha picat tant, he estat mirant centenars d'imatges de rellotges verticals, a banda que la majoria, si estan emmarcats, no es presenten en forma circular: o son quadrats o rectangulars i sinó simplement amb les ralles i números pintats o gravats, però el més significatiu: tots tenen la barreta fixada a la part superior del rellotge, no al centre.
    He estat mirant rellotges de zones limítrofes com Baix Aragó i País valencià, inclús de la mateixa diòcesis ( pel campanar ) i no n'he vist cap d'igual.

    Tot, des del meu sentit comú, que consti. O sigui, poc científic.
    http://relojesdesol.info/gallery2/main.php/gallery/espana/

    ResponElimina
  6. Pos bé, la veritat es que estic per esborrar tot el que he escrit, però no ho faré.
    Ara me'n acabo d'adonar que l'únic que ha parlat sense motiu de rellotge de sol he estat jo. Per tant, la investigació és una altra. Això sí m'heu d'acceptar que jo tot solt he arribat a la conclusió que no era de sol, he he he .
    Ho sento. Ens fem grans, tant si val.

    ResponElimina
  7. Home Ximo, estar interessat pels rellotges de Sol, ni que sigue a nivell molt amateur, ja ho considero important. A mi la dèria em ve d'anys.
    I si, no és un rellotge de Sol, és un possible rellotge mecànic. Dic lo de possible ja que hauria de tenir una maquinària, i ben curiosa. Aquest seria el punt més interessant a banda de qui el va fer i quan.
    Sobre rellotges de Sol circulars em permeto posar-te enllaços a dos. El primer de la Plaça del Mercat de Tivissa i el segon de la Casa del Quadrant de Massalió
    També em permeto recomanar-te un programari gratuït i de tot fiar, l'uso des de fa anys.
    http://www.shadowspro.com/en/download.html
    Per fer-te el teu rellotge vertical u horitzontal.
    Salutacions ben cordials. ;-)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta