21 d’agost del 2012

Corbera d'Ebre recrea la Guerra Civil amb unes jornades i inaugura la museïtzació de la Cota 402

CORBERA D'EBRE (Terra Alta).- Les III Jornades de Recreació Històrica de la Guerra Civil permetran visitar, durant el proper cap de setmana, diversos escenaris històrics i actius culturals i patrimonials de Corbera d’Ebre. Durant les jornades, les persones interessades podran assistir a visites guiades i també a recreacions històriques a la Cota 402, indret on es va instal·lar la trenta-cinquena Divisió Republicana durant l’ofensiva de l’Ebre, el juliol de 1938. A més, l’exposició permanent La Trinxera obrirà també les seues portes per donar a conèixer les seues col·leccions. Finalment, el Centre d’Interpretació 115 Dies acollirà una exposició sobre el paper moneda a la Terra Alta durant la Guerra Civil. Altres espais que seran protagonistes aquests dos dies seran el Poble Vell, amb el seu edifici més emblemàtic, l’Església Vella, on es faran exposicions i projeccions de documentals cedits per la Filmoteca de Catalunya.

Les III Jornades de Recreació Històrica de la Guerra Civil a Corbera d’Ebre són el resultat de la col·laboració de diverses associacions i entitats del poble, que tenen el patrocini de diverses empreses privades, com ara Hierros Altadill i l’Associació Nuclear Ascó Vandellós, ANAV.

I és que el 28 de juliol de 1938, quatre dies després de l’inici de l’ofensiva de l’Ebre, la trenta-cinquena Divisió Republicana va decidir instal·lar el seu nou lloc de comandament a la Cota 402, un turó situat al costat del cementiri de Corbera d’Ebre. A poc més d’un quilòmetre del nucli urbà de Coberta, tenien una panoràmica extraordinària de tota la plana de Gandesa. La divisió estava formada per Brigades Internacionals, forces d’elit que havien assumit l’atac principal del XV Cos d’Exèrcit, al qual pertanyien.

Recentment, l’associació local del mateix nom, Cota 402, ha rehabilitat el lloc i l’ha museïtzat. Aquesta actuació s’inaugurarà aquest mateix dissabte, 25 d’agost, a partir de les onze del matí, amb la presència de familiars del que va ser el cap d’aquesta trenta-cinquena Divisió Republicana, Pedro Mateo Merino. També han previst la presència de destacats historiadors, personalitats del món universitari i representants institucionals.

D’altra banda, al Poble Vell s’instal·larà un mercat de col·leccionisme i de productes de la terra. A més, a l’Església Vella hi haurà exposicions sobre el republicanisme a les Terres de l’Ebre i sobre els presidents Francesc Macià i Lluís Companys. Per la tarda, el conegut i veterà sindicalista de la Unió de Pagesos, Pep Riera, participarà en una xerrada col·loqui. La recreació històrica de les jornades anirà a càrrec del grup Ejército del Ebro.

Imatge La Trinxera, a Facebook

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta