24 d’octubre del 2012

Alcanar desterra els símbols borbònics del seu escut oficial


ALCANAR (Montsià).- L'Ajuntament d'Alcanar ha suprimit les flors de lis i les armes de Castelló i de Lleó que apareixeien en una de les variants de l'escut de la població, i que tenia el seu origen en el segle XVIII, quan es van afegir els símbols de la dinastia dels Borbó i els elements representatius de les armes de Castella en reconeixement pel suport que Alcanar va donar a la causa borbònica durant la Guerra de Successió. Un dels escuts conservats a la població del Montsià en què es podien veure encara aquests elements és el relleu de la cisterna del Vall d'Alcanar.

Però finalment, i d’acord amb l’informe emès favorablement per l'assessor d’Heràldica i Genealogia de Catalunya, Armand de Fluvià i Escorsa, el ple de l’Ajuntament d’Alcanar ha aprovat la proposta presentada per la regidoria de Cultura, per definir el blasonament de l’escut del municipi. Aquest queda amb un escut caironat, d’argent, tres canyes de sinople posades en faixa, el peu de gules amb una creu de Malta, i per timbre una corona de ciutat. De fet, els símbols que es consideren propis i característics d’Alcanar són els que apareixen en la representació més antiga que es conserva de l’escut de la població, un segell gravat a l’aigua que data del 1438, on apareixen dos canyes amb les arrels unides i emmarcant una creu hospitalera o creu de Malta que representa el fet que Alcanar, durant l'Edat Mitjana, va ser un lloc que va estar sota el domini de l’orde militar de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem. També hi ha un escut d'Alcanar amb les tres canyes que encara es conserva a l'ermita del Remei. L’oficialització de l’escut d’Alcanar ja s’havia iniciat el 1981, però ha estat ara quan s’ha aconseguit aprovar el blasonament definitiu.

1 comentari:

  1. Bé per Alcanar, a vore quan mos toca als tortosins/nes... esperem que pronte!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta