29 de juliol del 2013

CiU i ERC coincideixen a Arnes que la consulta ha de celebrar-se abans del 18 setembre del 2014


ARNES (Terra Alta).-La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, han argumentat durant una taula rodona celebrada aquest diumenge a Arnes per què la consulta pel dret a decidir caldria celebrar-la al mes de setembre del 2014. Davant aquells que demanen que s'avanci al mes de maig, Rull i Rovira han recordat que coincidiria amb les eleccions europees i s'incompliria amb els tres mesos de descans que exigeix la normativa. Per a Rovira, caldria que la consulta se celebrés abans del 18 de setembre de 2014, data del referèndum escocès, per evitar efectes contraproduents o desmobilitzadors en el procés català. ERC i CiU treballen per tenir llesta la Llei catalana de Consultes davant el "possible" 'no' del govern espanyol a autoritzar el referèndum.

La incògnita per la possible data de la consulta sobiranista a Catalunya es començar a desvetllar. En un acte de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de les Terres de l'Ebre celebrat aquest diumenge a Arnes, a la Terra Alta, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, han coincidit a recolzar que el referèndum es celebri al mes de setembre del 2014. Tant Rull com Rovira han argumentat que fer-la al mes de maig, com demanen algunes veus, incompliria la normativa de no celebrar altres conteses electorals tres mesos abans i després de les eleccions europees, previstes justament al maig de 2014.

"Tenim l'impediment que 90 dies abans i després de les eleccions europees no podem fer la consulta. Tenim poc espai", ha dit Rull. També Rovira, en la seua exposició a l'acte de l'ANC, ha recordat que cal complir aquesta exigència perquè "Europa vol un procés impol·lut". La secretària general d'ERC, a més, ha anat més enllà i ha assegurat que els republicans aposten per fer-la abans del 18 de setembre de l'any vinent, data de la consulta escocesa, perquè no es pot avaluar prèviament qui efecte tindria el resultat del referèndum a Escòcia, i perquè arriscar-se a fer la consulta catalana després podria tenir un efecte contraproduent o desmobiltizador.

Com ha recordat Rull, la solució que es demana és "política" i, per tant, si no hi ha un acord com l'escocès i el britànic, Catalunya ha de tenir llesta la Llei catalana de Consultes preveient una "possible" negativa del govern espanyol a autoritzar el referèndum. Rovira ha reiterat que la resposta a la petició formal que va enviar divendres el president de la Generalitat, Artur Mas, hauria d'arribar en el termini d'un mes o engegar la via de la legislació pròpia o altres mesures, també legals, que han recomanat el Consell Assessor per a la Transició Nacional. "No esperarem eternament, el que seria prudent és que en les properes setmanes, a molt estirar un mes, tinguéssim una resposta del govern espanyol", ha dit la dirigent republicana.


Via ACN 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta