29 de juliol del 2013

Dol al periodisme ebrenc per la mort de Josep Gonell, periodista antinuclear i sacerdot

TORTOSA (Baix Ebre).- La parròquia de la Mare de Déu dels Dolors de Tortosa, al barri del Temple, serà aquest dimarts a les 10.30 hores l'escenari dels funerals per mossèn Josep Gonell Solsona, un dels periodistes històrics de les Terres de l'Ebre. Compromès amb moviments socials i ecologistes com els col·lectius antinuclears, Gonell va acabar la seua etapa professional el 2008 com a cap de premsa del Bisbat de Tortosa. Gonell havia treballat durant molts anys de corresponsal en publicacions d'abast nacional com ara El Periódico de Catalunya, però també va col·laborar en mitjans de comunicació del territori, com l'Ebre Informes. De fet, al costat del també ebrenc Joaquim Roglan, Gonell va formar un tàndem periodístic que va explicar per a tot Catalunya, en plena transició democràtica, les primeres mobilitzacions del territori contra la construcció de la central nuclear d'Ascó.

A més, els periodistes Josep Gonell i Joaquim Roglan van ser els primers a destapar mediàticament, el gener del 1977, la greu contaminació que provocava la planta d'Erkimia a Flix. Moltes de les dades sobre Ercros que s'han publicat 30 anys més tard, Gonell i Roglan ja van detallar-les a les pàgines del desaparegut Diario de Barcelona, amb un gran impacte en l'opinió pública de la primera transició, poc habituada encara que la premsa parlés obertament de conflictes ecològics. La sèrie de reportatges es titulava 'Ebro: las aguas bajan turbias', i el primer dels informes feia referència a la contaminació de la fàbrica de Flix.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya a les Terres de l'Ebre ha emès aquest dilluns una nota de condol en què se'l recorda com "un company de professió i un capellà progressista". Precisament, amb motiu de la seua jubilació com a cap de premsa del Bisbat de Tortosa, l'any 2008, Gonell va rebre un homenatge de la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes, durant un sopar en què també van rebre un reconeixement pel fet de jubilar-se Josep Bayerri, a més de Marco Antonio Soria a títol pòstum. També recordat com a professor de llatí, a més de periodista i sacerdot Gonell era sociòleg i va publicar obres com ara 'Cròniques de joventut, en lletra menuda', 'Técnicas de comunicación' i 'Los gitanos en la sociedad española'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta