29 de juliol del 2013

El conseller Vila titlla de 'desastre' l'aprovació del nou pla de l'Ebre al Consell de l'Aigua

MADRID.- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha qualificat aquest dilluns de "desastre" el resultat del Consell de l'Aigua on s'ha aprovat el nou pla de conca de l'Ebre, que limita el cabal al seu pas per Tortosa a 3.100 hm3. En declaracions als mitjans, Vila ha lamentat que el Consell de l'Aigua no hagi pogut fer un "projecte integral" de gestió de l'Ebre i finalment només hi hagi prevalgut "l'interès territorial i de part". "No hem pogut fer prevaldre la via de cabal ecològic i una gestió que ens garantís aturar la regressió del Delta de l'Ebre, la seva salinització", ha dit. Amb tot, s'ha mostrat confiat que es podrà redreçar la situació al nou pla de conca de l'Ebre 2015-2021, que es comença a negociar al setembre.

El conseller ha fet aquestes manifestacions minuts després de la votació en què el pla de conca de l'Ebre ha estat aprovat per 66 vots a favor -totes les comunitats, regants i associacions tret de Catalunya i els grups ecologistes- quatre en contra -Catalunya, WWF i Ecologistes en Acció- i vuit abstencions (CCOO).

Vila ha lamentat que les posicions del Govern "no han estat assumides" ni pel Ministeri d'Agricultura ni per la resta de les comunitats autònomes, un fet que considera un error perquè s'ha deixat de banda els interessos ecològics i de cabal mínim, i s'han imposat només els dels territoris i dels regants. "Creiem que el cabal del tram baix de l'Ebre no hauria de ser només una qüestió de si queda aigua un cop ateses totes les altres necessitats econòmiques i de reg", ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat.

En aquest sentit, ha reiterat que les comunitats autonòmes han tingut "una agenda excessivament territorial" i "poca voluntat de tenir una visió de conjunt del que li convé a l'Ebre, que en definitiva és una mirada de segle XXI, i no una visió antiga". En aquest marc, Vila ha recordat que el govern espanyol ha actuat amb molt de retard en aquest pla, que contempla el període 2009-2015 i que estava a punt de suposar una sanció per a l'Estat espanyol de part de la Comissió Europea. De fet, tan bon punt s'aprovi al Consell de Ministres, el ministre Miguel Arias Cañete haurà de començar a redactar el nou pla hidrològic de l'Ebre per al període 2015-2021.

És per aquest motiu que Vila s'ha mostrat esperançat que finalment la Generalitat aconseguirà reconduir la situació. "A partir d'aquí obrirem una discussió i estic convençut que, per part de les autoritats del Ministeri, hi haurà major predisposició que no hi ha hagut ara a la curta per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre", ha sentenciat.

Però, segons el conseller, un cop aprovat al Consell d'aquest dilluns, ara la Generalitat estudiarà les possibilitats que queden obertes. "És evident que teníem més expectatives que les nostres reivindicacions es tinguessin més en compte del que s'han tingut, no ha estat així i ho lamentem", ha afirmat. Per aquest motiu, no ha tancat la porta a la possibilitat de recórrer el pla a les instàncies que pertoqui perquè "és un error greu que perjudica no només la quantitat de l'aigua, sinó la qualitat i nosaltres la defensarem amb totes les instàncies que podem".

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta