25 d’agost del 2013

Cadenes humanes als rius Algars i Sénia, estelada amb espelmes al Tradiconàrius de Roquetes

CASERES (Terra Alta).- Més 300 persones han format aquest dissabte al vespre una cadena humana sobre el riu Algars, per unir la comarca del Matarranya, a l'Aragó, i la Terra Alta. La cadena convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'ha fet al llarg de pont de la N-420 entre Caseres, a la Terra Alta, i Calaceit, al Matarranya, com a preludi de la Via Catalana per la Independència del proper Onze de Setembre. Amb l'acció, a més, també es volia reivindicar l'ús de la llengua catalana a banda i banda de la frontera administrativa entre Catalunya i Aragó.. 

Així, ells participants han rebutjat la denominació de LAPAO que ha imposat la nova llei de llengües aragonesa al català que es parla en els municipis de la Franja. Com ha destacat Manel Alves, veí de la franja de ponent i membre del secretariat nacional de l'ANC, el català sobrepassa les fronteres administratives, i és el vincle d'unió de pobles com Calaceit i Caseres, però també Arnes i Horta de Sant Joan amb Vall-de-roures o Queretes. 

La cadena humana entre Caseres i Calaceit no ha estat, però, l'única del cap de setmana a les Terres de l'Ebre. De la mateixa manera, l’Assemblea pel Sénia va organitzar aquest dissabte la cadena ‘Lo Sénia no és frontera’, una jornada lúdica i reivindicativa que ha inclòs diverses activitats. La diada va començar a les dotze del migdia a l’Ermita del Loreto, des d'on a les sis de la tarda va començar una marxa fins al pont de l’Olivar, que uneix els termes d’Ulldecona, Vinaròs, Sant Jordi i Traiguera.

Per la seua banda, la població de Roquetes també ha encès la flama aquesta mitjanit, aprofitant la mitja part del festival Tradicionàrius, que durant tot el cap de setmana se celebra a l’Hort de Cruells. L’Assemblea va encendre una estelada gegant d’espelmes a partir de les dotze de la nit. A més, hi havia una paradeta de Roquetes per la Independència, en què la gent podia apadrinar la seua espelma per un euro i també aprofitar per inscriure’s a la Via Catalana. 

Via ACN

2 comentaris:

  1. És possible que, pel que fa als assistents, haguessin estat si fa o no fa els mateixos, 20 amunt, 20 avall. El cert és que la convocatòria no era ni per la Independència de Catalunya ni com a preludi de la cadena humana de l'11 Setembre. Per tant, no és que amb l'acció, " també és volia reivindicar l'ús de la llengua " . És que, en tot cas, era a l'inrevés. Per molt que fos la mateixa entitat la que convoqués al Sènia i Algars.

    http://comarquesnord.cat/2013/08/23/una-cadena-humana-al-pont-entre-calaceit-i-caseres-vol-demostrar-que-la-llengua-no-enten-fronteres/

    http://2.bp.blogspot.com/-SR4Ytxu03_E/UhC0r6DifyI/AAAAAAAAAUo/Pdt85eXMXyA/s320/caseres.gif

    ResponElimina
  2. Jo vull reivindicar dos pobles, Arenys de Lledó i el mateix Lledó. Ambdós de parla catalana i tan propers a la gent d'aquesta terra de l'Ebre. A més us invito a visitar les seves esglésies del s XIV a més dels seus paisatges privilegiats.
    Cultura ebrenca 100%.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta