8 de novembre del 2013

ERC vol una investigació del Congrés dels Diputats sobre el projecte Castor


ALCANAR (Montsià).- ERC ha reclamat aquest divendres la creació d'una subcomissió d'investigació sobre el projecte Castor al Congrés dels Diputats, perquè esclareixi les ombres que planegen al voltant de la posada en marxa del magatzem de gas submarí, que ha generat més de 600 sismes durant les últimes setmanes a la costa de l'Ebre i el Maestrat. Els republicans confien que aquesta subcomissió, que s'integrarà dins la comissió d'Indústria i Energia, pugui permetre donar resposta, mitjançant compareixences i una investigació "a fons", a interrogants com l'elevat cost del projecte, valorat en 1.700 milions d'euros, i la seva posada en marxa malgrat els reiterats advertiments d'experts i entitats del territori sobre el risc que suposava.

"Hi ha preguntes i sospites molt greus a l'aire", ha assenyalat el diputat Alfred Bosch, que ha comparegut a Barcelona al costat de l'alcalde d'Alcanar, el també republicà Alfons Montserrat. D'una banda, recorda, l'entramat financer del projecte, amb un increment del cost que s'ha enfilat fins els 1.700 milions d'euros, tot i estar pressupostat inicialment en 700. "Si es paralitza, que és el que demanem i toca per lògica, per deixar de perjudicar els veïns, caldrà abonar compensacions a les empreses de la concessió, Per què es va fer? Com evitaran un desemborsament tan greu?", s'ha preguntat el diputat.

El diputat ha recordat també els advertiments d'experts, centres científics, moviment social i alcaldes del territori sobre els riscos que suposava posar en marxa el magatzem de gas submarí. "No se n'ha fet ni cas", ha lamentat. De fet, ha insistit, es tracta d'un argument que la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l'Ajuntament d'Alcanar van posar sobre la taula del mateix ministre d'Indústria, José Manuel Soria, en una reunió amb que va tenir lloc fa uns mesos a Madrid.

Tot plegat, considera Bosch, els resultats i conclusions que pugui aportar aquests subcomissió podrien tenir com a destinació la Fiscalia. "No volem que igual que es volia enterrar el gas sota l'aigua enterrin les vergonyes, les culpes i responsabilitats també sota l'aigua amb el projecte Castor. No volem que el dipòsit submarí serveixi per amagar culpes i responsabilitats de tots aquells que han intervingut en el procés. Volem que tot surti superfície i que tot es conegui", ha destacat.

Per la seua banda, l'alcalde d'Alcanar ha tornat a evidenciar "l'hermetisme i l'opacitat" en l'actuació del govern espanyol i l'empresa. "És l'únic jaciment d'aquest tipus al qual s'ha introduït la clàusula d'indemnització per a les empreses explotadores en cas que no es pugui tirar endavant", ha emfasitzat Montserrat. La possibilitat que la clàusula suposi el pagament de 1.700 milions d'euros hauria generat un "efecte pervers", segons l'alcalde, perquè hauria evitat actuar "amb el mateix rigor que en projectes similars".

El consistori ha tornar a retreure la manca d'informació sobre els terratrèmols així com de la millor manera de gestionar la situació, tot i les reiterades demandes al Ministeri d'Indústria, Escal UGS i la Generalitat Valenciana. "Com ajuntament més proper i administració més propera al ciutadà, que hem de respondre al telèfon, no hem rebut cap ajut, assistència o informació. És bàsic tenir informació per gestionar la situació i que es torni a produir", ha tancat.

Via ACN
Imatge ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta