8 de novembre del 2013

La nova façana fluvial de Tortosa: zona lúdica al pont del tren i plaça de davant de la catedral




TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament Tortosa ja treballa en més canvis per a la façana fluvial de la ciutat: la nova zona lúdica del pont del tren i l’enderrocament de les cases de la catedral, amb una possible solució a la polèmica pel monument de la Batalla de l‘Ebre. En primer lloc, l’alcalde ha confirmat aquest divendres que abans de final del mandat es tirarà endavant el projecte per instal·lar una zona lúdica a la meitat inutilitzada de les pilastres de l’antic pont del ferrocarril. Segons Bel, ara l’Ajuntament està negociant amb Costes la recuperació de l’antic pont del tren, després d’haver-lo cedit temporalment per fer les obres de la Via Verda. Tot i així, el consistori continua treballant per poder traure la concessió a concurs públic. Bel ha recordat que l’Ajuntament no haurà de posar diners en el projecte, que preveu generar fins a 1.000 nous metres de nova superfície comercial. La previsió del govern municipal és permetre la construcció de diversos blocs de vidre, i poder adjudicar la concessió abans del maig del 2015.

D’altra banda, durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Bel ha remarcat que el projecte més ambiciós del mandat és l’enderrocament de les cases de davant de la catedral i la construcció d’una plaça que permetrà reformular tota la façana fluvial de Tortosa entre la plaça del Paiolet i la zona de l’antic Escorxador. En aquest sentit, l’alcalde ha obert la porta, per primera vegada, a parlar de la substitució del monument de la Batalla de l’Ebre, tot aprofitant que es vol redissenyar una zona tan important per a la ciutat com és la façana fluvial davant del nucli antic i el castell de la Suda. De fet, fins i tot ha reconegut que potser caldrà fer una consulta ciutadana.

Finalment, Bel ha afirmat que continua mantenint “ben ferm” el compromís de finalitzar les noves piscines de Tortosa abans de final del mandat, tot i que ja només falten 20 mesos i caldrà fer un replantejament del projecte. Segons l’alcalde, les obres es podran reprendre l’any que ve.

5 comentaris:

  1. Una consulta ciutadana pel Monstrument? I perquè no també en altres temes importants de la ciutat? Perquè només d'això? Va home, va! Si CiU de Tortosa creu que això s'ha de treure que faça el que sempre fa; que ho porte al ple, que es vote i si tenen majoria que treguen el monument franquista. Sinó, això serà un doble raser.
    Tot i que ben pensat, per quina opció apostarien CiU en una possible consulta? Dirien sí a la llibertat de Catalunya i no a retirar el monument franquista més gran de Catalunya?

    ResponElimina
  2. Arjub sigues positiu!!

    Després de tants debats entorn al mamotreto del mig del riu, per primer cop es plantegen, encara que sigue tímidament, buscar-li una alternativa.

    De moment em quedo en això.

    Ara és qüestió de plantejar el que fer amb tot aquest munt de ferralla, l’únic destí digne que pot tenir, és acabar al xatarrero per desguàs

    ResponElimina
  3. Per cert, m’alegro que aquests mesos haiguen vingut tants capitostes de CIU a Tortosa!!

    Suposo que justificar que encara tinguem al mig del riu el monument franquista mes gran de Catalunya ha de ser cada dia mes complicat quan també formes part dels municipis per la independència.

    ResponElimina
  4. Jo li vaig presentar fa pocs dies en aquest blog, arrel d'una entrada referent a la inauguració d'una placa situada a l'antic pont del tren. Ja que CiU està per la consulta d'autodeterminació, perquè no fer la consulta a Tortosa? Jo com a demòcrata, no puc estar en contra d'una consulta. Que potser no caldria? Doncs segur. Que l'alcalde es contradiu quan fa pocs dies deia que no era un problema que preocupava la ciutat i ara es planteja fer una consulta? Doncs sí, es contradiu. Però cal reconèixer també que és un primer pas d'obertura de l'actual alcalde sobre aquest tema. No ens carreguem els primers pasos i encaminem-los en la direcció adequada.

    ResponElimina
  5. Vull pensar que cap del capitostes, com tu dius, Susanna, que han vingut a Tortosa ignoraven la presencia del, diguem-ni, monument. Cal suposar que en cas de fer-se una consulta, CIU ( com tots ) s'hauran de retratar quan a la resposta ( o donarien llibertat de vot ? ), Amb tot, ja veig la justificació davant l'electorat prestat de la dreta/dreta que ara té CiU: " No és que vulguem tirar a terra el monument, és que està dintre del conjunt del projecte de renovació de la façana fluvial " .....i clar.......

    Quant al pont, la culpa serà de Madrid: " no ens han cedit el pont " o, " ens l'han cedit tard ". " Al tiempo ".....i sinó , d'experiència en fer creure que comencen unes obres i no fer res més que col·locar el cartell que ho anuncia, ja en té l'alcalde. També en té en anunciar reiteradament successives dates de començament ( piscines, aparcament delegacions -tot i no ser el competent- etc. ) . Per favor, quan temps fa que parlen que estan estudiant el redimensionament del projecte ? ( això després d'un primer temps de no voler acceptar que calia fer-ne un de diferent que el dels 18 milions d'euros ) .
    El Sr, Bel està atrapat en aquest tema. Més del que es pensa la ciutadania. I potser ell. Esperem que el definitiu projecte sigui més adequat als temps presents ( si li permeten ) i que tampoc passi com en el de les pistes de pàdel que, de fet, hipotecava les proves al velòdrom, per tapar la visibilitat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta