24 de novembre del 2013

Recreen a la Fatarella la 'immolació' dels soldats republicans en l'últim combat de la Batalla de l'Ebre


LA FATARELLA (Terra Alta).- El 15 de novembre de 1938 acabava la Batalla de l'Ebre amb un cru combat a la Fatarella. Aquest diumenge, l'associació de recuperació de la memòria històrica Lo Riu ha fet una recreació d'aquell combat i ha homenatjat els soldats de la 15ena brigada de la 35ena Divisió republicana que hi van deixar la vida i que van facilitar la retirada de l'exèrcit republicà per Flix. A l'acte hi ha participat el fill de Vicente Rojo, el Cap d'Estat Major de la República, que ha recordat la defensa que sempre va fer el seu pare de la professionalitat de l'exèrcit republicà, tot i la derrota. L'associació Lo Riu ha celebrat aquestes jornades en el marc del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre.



Aproximadament un miler de soldats republicans, segons estudis de la Universitat de Barcelona (UB), van morir entre la matinada del 14 de novembre i el 15 de novembre de 1938 a la línia de fortificacions de la Fatarella, a la Terra Alta, en el que va ser l'últim combat de la Batalla de l'Ebre. Els homes que van decidir quedar-se a defensar les posicions de Raïmats sabien que probablement no se'n sortirien. La seva resistència i el sacrifici de les seves vides va permetre aturar durant 48 hores l'ofensiva de l'exèrcit franquista perquè 25.000 soldats republicans poguessin creuar el riu Ebre a Flix i iniciar la retirada. Historiadors i experts han coincidit en apuntar que sense la immolació d'aquests soldats republicans a les fortificacions de la Fatarella, les víctimes de l'avançament franquista haurien estat incomptables.

Les fortificacions de la Fatarella no es van localitzar fins a l'any 2005 per membres de 'Lo Riu', Associació per l'Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l'Ebre. Des de llavors un equip d'investigació de la UB ha estat fent diverses excavacions arqueològiques i estudis que han servit per conèixer més detalls d'un combat de la Batalla de l'Ebre, el del front de la Fatarella, fins a llavors gairebé desconegut. La quantitat de restes de projectils i artilleria que s'hi ha trobat corroboren que aquell combat va ser un dels més cruents de tota la batalla. Altres troballes han servit per descriure el dia a dia d'aquells soldats. En una de les excavacions es va trobar en 'Charlie', nom amb què es va batejar les restes d'un d'aquells soldats republicans localitzades dins d'una trinxera.

Aquest diumenge un grup de recreació històrica ha fet una petita representació, al mateix lloc exacte, del que allí es va viure en els darrers dies de la Batalla de l'Ebre. Els soldats franquistes han lluitat fins aconseguir ocupar la primera línia de fortificacions per acabar amb un dur i gran assalt contra la segona línia on no hi ha sobreviscut gairebé cap soldat republicà.

Un exèrcit professional i disciplinat
Aquesta línia de búnquers i trinxeres de la Fatarella es va construir en plena Batalla de l'Ebre per l'exèrcit republicà, i en menys de dos mesos. Alguns experts han considerat que aquest va ser un exercici de previsió i estratègia militar mai vist en una guerra fins a llavors. Aquest fet, com molts altres aspectes del desplegament militar de la República, servirien per recolzar les reivindicacions que es va quedar sense poder dir en veu alta després de la Guerra Civil espanyola, Vicente Rojo, Cap d'Estat Major de la República. Així ho ha explicat un dels seus fills, José Andrés Rojo, que ha participat aquest diumenge en l'homenatge a la 15ena brigada de la 35ena divisió republicana pels quals s'ha instal·lat una impactant placa prop de les trinxeres.

"Va ser una cosa que sempre va tenir al cap i va ser una de les seves assignatures pendents perquè en tornar a Espanya mai va poder parlar ni fer res, el van qualificar com un mort civil", ha explicat el fill de Vicente Rojo. "Va ser també al final de la guerra quan més es va demostrar que la República va tenir un senyor exèrcit, que hi va haver molts militars lleials i molta gent amb un disciplina militar autèntica", ha defensar Rojo. "Sempre s'ha pensat que eren milicianots bruts disparant pel món i no va ser això. La República va saber organitzar un veritable exèrcit i hi va haver molt militar honest i fidel al seu jurament que va mantenir la unitat i la disciplina en un exèrcit ben organitzat que es va quedar, per raons polítiques internes i internacionals, abandonat", ha afegit.

José Andrés Rojo ha agraït a l'associació Lo Riu que treballin per reviure i mantenir la memòria de fets com els de la Batalla de l'Ebre i ha lamentat que hi hagi moltes generacions a l'estat espanyol que desconeixen completament què va ser i suposar realment la guerra d'Espanya. "Que no es deixi que s'oblidi perquè no torni a passar", ha dit.

Patrimoni bèl·lic
Aquestes jornades de celebració del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre de l'associació Lo Riu van començar aquest dissabte amb el primer Congrés de Recuperació del Patrimoni de la Guerra Civil Espanyola on diferents entitats que treballen per la recuperació de la memòria històrica a tot l'Estat van compartir les seves experiències. Com ha apuntat Alex Sambró, de l'associació Lo Riu, totes les entitats van reconèixer que la feina que duen a terme es fa sense cap ànim de lucre però seria necessari més recolzament de les administracions públiques.

A la Fatarella, la recreació històrica i els actes d'aquest cap de setmana es volen seguir mantenint els propers anys i consolidar-los dins dels programa d'activitats de la recuperació de la memòria històrica col·lectiva de la Batalla de l'Ebre.


Via ACN (Anna Ferràs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta