31 de desembre del 2013

Mas demana a Espanya que deixi votar el poble i que vegi Catalunya com un 'bon aliat'



BARCELONA.- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat el missatge institucional de Cap d'Any per demanar a l'Estat que deixi votar el poble català, que escolti la seva veu i que "no aixequi murs per silenciar-la". "Que deixi decidir a qui sent la necessitat de decidir", ha insistit. El cap de l'executiu català també s'ha dirigit a l'Estat per instar-lo a no veure Catalunya "com un adversari, ni molt menys com un enemic", i ha defensat que el país ha estat i pot ser en el futur un "bon aliat". Un aliat que, segons Mas, ha d'actuar des de la llibertat podent respondre la pregunta de la consulta que han pactat la majoria de partits catalans. A més, ha reivindicat que Catalunya s'ha guanyat el dret a decidir.

"Vull aprofitar aquest missatge de Cap d'Any per demanar a l'Estat que ens deixi votar. Que escolti la veu del poble català, i que no aixequi murs per silenciar-la. Que deixi decidir a qui sent la necessitat de decidir", ha manifestat el president en el tradicional discurs institucional.

Mas ha defensat que "tota nació té implícitament el dret a decidir el seu futur" però, a més, ha reivindicant que, en el cas català, Catalunya s'ha guanyat el dret a decidir per diversos motius. En primer lloc, perquè els catalans han sabut mantenir viva la seva identitat, la seva cultura , la seva llengua i el seu dret "en contra de normes i lleis injustes". En segon lloc, per la capacitat dels catalans d'acollir i integrar milions de persones vingudes d'altres territoris d'Espanya i de països estrangers. Com a tercer argument, ha defensat que el poble català s'ha guanyat el dret a decidir el seu futur sobretot perquè "ha volgut mantenir dempeus la seva voluntat d'autogovernar-se en contra de totes les circumstàncies històriques que ho volien impedir o limitar".

En aquest context, ha assegurat que el poble català prefereix governar-se que no pas ser governat en el marc d'una Europa "més unida, més forta i més federal". El president també s'ha dirigit a l'Estat per fer-li una altra petició: que no vegi Catalunya com un adversari ni un enemic, sinó com un "bon aliat". " Hem estat quan hem pogut, volem ser ara i podem ser en el futur un aliat, un bon aliat", ha assegurat. Però alhora ha avisat que la funció d'aliat s'ha de basar en la llibertat, és a dir, en poder respondre la pregunta que la majoria dels partits catalans han pactat per la consulta del 9 de novembre del 2014. "El 2014 serà, doncs, un any per recordar història, persones i arrels: però sobretot serà un any decidir futur i obrir horitzons", ha refermat.

Al llarg del discurs institucional, Mas s'ha referit al tercer centenari del final de la Guerra de Successió que es commemora el 2014 com la celebració d'un "miracle". "Un poble que tenia totes les de perdre no només segueix existint sinó que es planteja amb més força que mai guanyar una gran batalla democràtica i per mitjans totalment pacífics: la de decidir lliurement el seu futur com a país", ha argumentat.

En referència a l'acord de fa unes setmanes sobre la pregunta i data de la consulta, el president ha celebrat que Catalunya sigui capaç de "teixir grans consensos" malgrat ser un país "divers i plural". Tot i així, ha admès que no hi ha unanimitat respecte la consulta i que hi ha partits i ciutadans que ho veuen amb "preocupació, temor i fins i tot contrarietat". Davant d'aquesta situació, Mas ha defensat que "totes les posicions han de poder ser defensades amb respecte i amb bona convivència" i s'ha compromès a facilitar que així segui en allò que depengui d'ell.

Comença la remuntada de l'economia

Mas ha dedicat l'última part del discurs a la situació econòmica del país afirmant que "per primer cop comença la remuntada" després de sis anys de recessió econòmica que ha provocat "autèntics estralls". Tot i així, Mas ha avisat que "no es poden esperar curacions miraculoses" perquè "la ferida és molt fonda" però ha garantit que el Govern farà tot el que pugui per aprofitar "el canvi de tendència positiu" que s'albira.

El cap de l'executiu català ha receptat "temps, perseverança, talent i coratge" per superar la situació i per encara el futur amb "fonaments més sòlids". Segons el president, la crisi ha despullat moltes suposades veritats convertint-les en errors o directament en falsedats i ha confiat que "es trobi la manera d'esmenar els errors comesos i de transformar l'aprenentatge en fortaleses i èxits col·lectius". Uns èxits que, al parer de Mas, s'han d'oferir a totes aquelles persones que han sortit "més malparades de les injustícies" dels darrers anys.

Via ACN
Imatge Generalitat de Catalunya

11 comentaris:

  1. ...lo principal señor Muy Honorable Presidente, es tener nuestra independencia tanto de los castellanos como de los civilizados franceses, los medios ultras derechistas (o sea los descendientes de los ladrones de antaño), estan celebrando -no explotan de milagro, de tan hinchados de satisfaccion de su "porca miseria" imperial españolista- que usted dijo aquello "...que de momento igual no entraremos en la UE"..., yo les he escrito comentandoles... MIRAD, SI MIENTRAS HEMOS ESTADO SOMETIDOS A UN ESTADO MIEMBRO, QUE LOS SOMETIDOS HEMOS PAGADO TODOS LOS IMPUESTOS, TANTO A ESPAÑA COMO A LA "UE", Y AHORA QUE LOGRAMOS QUITARNOS LA HUMILLACION ASFIXIANTE QUE DESDE 300 AÑOS NOS TAPA CON SU NEGRO MANTO, VOSOTROS LOS EUROPEOS NOS APARTAIS COMO SI NADA... NOS HAREMOS AMIGOS DEL PUTIN, Y SI PARA ELLO TENEMOS QUE APRENDER RUSO, LO HAREMOS, YA QUE DESDE SIEMPRE LOS ESPAÑOLITOS NOS HAN CONSIDERADO QUE HABLAMOS ENTRE NOSOTROS EN "POLACO"...

    ResponElimina
  2. Jajaja ves en compte quines amistats esculls. Putin i el Parlament rus han aprovat una llei que considera delicte penal el foment del separatisme amb penes que poden anar desde multes de fins a 300.000 rublos a penes de pressó de fins a 5 anys.

    ResponElimina
  3. De putins n'hi ha molts ....

    Sense tantes lleis, els diferents governs imperials espanyols han tancat a les pressons i fins i tot han fet executar més d'un governant català ...

    Guti, i no cal riure per parlar d'aquest tema ... ( i jo encara no sé si votaré, ni si arribo a votar què votaré, però m'agradaria poder votar ) ...

    Que ho entens això, nen ??? ...

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Gutijaume: amistades de tu casta, creo que no..., pero si los europeos nos hacen la faenita de hecharnos fuera, cuando hemos sido y aun somos de los de ellos, cuando todo el conjunto de Europa se ha aprovechado de los impuestos que todos los catalanes hemos pagado y alguna de ello les ha ido a sus arcas..., es normal que si todo un mafioso zar de todas las mafias rusas, nos brinda su apoyo..., lo cojamos..., ya se que "el tovarich" Putin no es un santo varon (es un antiguo mando del antiguo KGB -ya sabes lo mismo que la CIA-FBI USA - o lo que era lo mismo aqui en el pasado "los de la Social")... pero te dire que Putin y sus amiguetes solo se cabrean, si alguien va a tocarles las pelotas, esto en todos los dignatarios rusos siempre ha sido (los Zares y Zarinas, los Zares Rojos)...pero ese por lo menos apoya a su gente, por ejemplo, ser un Kosaco en Rusia..., no eran muy bien vistos, solo los buscaban para ser lo que aqui en España era a principios del 1924 y mucho mas en 1936-39 los legionarios...o sea carne de cañon..., en la actualidad el gobierno ruso los deja pasearse por Moscu, subidos a caballo y ataviados con su tipica indumentaria...ademas ya sabes que si hablamos en catalan en España, nos dicen que hablemos en cristiano y no en polaco...bueno muchachito...que tengas un buen 2014...

    ResponElimina
  6. Armando, a hores d’ara ja ha quedat demostrat que allò que deies de que no tens “ni pàtria ni bandera” eren pantomimes. Ets tan nacionalista i tan aferrat als símbols com el que més. T’agradaria votar? Saps a qui també li agradaria votar sobre la fragmentació del seu Estat? Als madrilenys (que aporten més que els catalans), als gallecs, als murcians, en fi, a lo que entenem per “soberanía popular”.

    Lo de nen a què be? T’has fet cani? O intentes faltar-me al respecte, aprofitant la meua edat com a handicap davant la saviesa i experiència que t’ha donat la vida? Si no et suposa un greu problema, em pots tractar de tu, sense el “nen” perquè ja fa temps que em van sortir pels als...

    Lo què més gràcia me fa, es que tractes l’Espanya franquista de Govern Imperial quan era una burda i patètica dictadura. Per cert, lo governant català del que parles també va executar a més d’un, desconec si en tens constància.

    ResponElimina
  7. Creo sinceramente Albertito que serías un escritor de novelas de ficción extraordinario. Nos has hablado de cómo se debería votar el referéndum, de qué haremos cuando quedemos fuera de la UE, de cómo organizar el nuevo Estado… En serio aprovecha esa imaginación que Dios te ha dado, prometo leerte.

    ResponElimina
  8. ".. todo el conjunto de Europa se ha aprovechado de los impuestos que todos los catalanes hemos pagado...." ( sic ) Albertito dixit .
    Lo que todo el mundo, menos tu, sabe, Albertito, és que Catalunya, en tant que part d'Espanya ( de moment ) ha estat perceptora neta de la UE al llarg de molts anys; i que, precisament a partit de la independència, segons alguns, seria quant passaria a ser contribuent neta.

    ResponElimina
  9. Aranzels d'entrada a Catalunya + Aranzels d'entrada a la EU = Molta pasta!
    Ruïna dels productes espanyols = ves a saber!
    Que si, que som descendents dels fenicis....
    Tornen les caselles de consums a l'Ebre.
    Ostres tu, quin marro!
    Europa, que és això? La Bayer o la Boirón?
    Un euru!
    El meu regne per un euru!
    I a Catalunya les pessetes i els duros a quatre pessetes del Rossinyol!
    Negoci, xeic! Negoci!
    ;-)

    ResponElimina
  10. Guti,

    Ja que vas escriure una vegada que no tenies feina ( remunerada, vull dir ), hauries de pensar molt seriosament dedicar-te a treballar als gabinets de futurologia, perquè tens una vidència contrastada ...

    I mira, t'he dit nen ( de manera carinyosa i sense voler faltar-te al respecte ) per la teva edat i tenint en compte que jo sóc jubilat ( mai he pensat que puguis ser un cadell del PP més carca, com a vegades algú del teu partit ha denominat als joves d'altres partits ) ... però no tornaré a fer-ho , sense necessitat de comprovar on tens o no tens péls, que no m'interessa gens ni mica ...

    Ah, i a mí també m'ha fet gràcia com anomenes els 40 anys franquistes ... quina llàstima que no facis aquestes definicions als teus jerarques del partit, que segurament no ténen la mateixa definició ...

    I per si no ho tenies clar, ( i ho he dit diverses vegades aquests darrers mesos ), ni sóc nacionalista català, ni sóc nacionalista espanyol... però penso que no es pot prohibir el dret a expresar-se a tot un poble ... i jo vull poder votar, encara que sigui en blanc ...

    Respecte a l'altre punt del teu comentari ( l'últim ), ni vull ni tinc ganes de contestar-te ... només te diré que si vols donar-me llissons d'història ( real, verdadera i contrastada, no la que figura als memoràndums del teu partit ), t'hauràs de lligar molt bé els matxos ...

    Apa, Guti, Bon Any 2014 ...



    ResponElimina
  11. Guti...no soy escritor, ni creo que tenga madera para ello...mas que mas puedo ser cronista de lo que pasa..., los de la actual Generalitat, aceptan todas las aportaciones y se las miran, las piensan y despues bien las deshechan o se las anotan, pero hijito, en verdad te digo...que como sigas pensando lo que sigues pensando...mejor ten las maletas preparadas...y no te lo digo en plan amenazador, pues yo no amenazo, pero tengo una experiencia...y vas a estar de mas en ese nuevo pais que muy pronto aparecera...mira hijo... en Catalunya hay dos clases de forasteros (de fuera de Catalunya)...los que se morian de hambre en sus lugares de origen y aqui hallaron (por los años sesenta) un trabajo, un sitio donde vivir y traerse a la familia, otros por su trabajo los destinaron aqui, y se acoplaron y sus chicos(as) crecieron como catalanes nativos..., y otros que son pocos, pero fervientes seguidores (y por lo tanto a imitar)del conductor "del movimiento"...y caramba son todos del pp..., por cierto por Escocia hay un periodico que comenta sobre tu amada España, que la sombra o manto del franquismo campecha por las multitudes del pp...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta