16 de març del 2014

Girona estrena una exposició sobre la campanya arqueològica al vaixell anglès naufragat a Deltebre


DELTEBRE (Baix Ebre).- El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona acull fins el proper mes de juny l'exposició temporal 'Deltebre I. Història d'un naufragi', una mostra que treu a la llum la història d'un dels pocs vaixells de guerra enfonsats a Catalunya, que s'han localitzat davant del Delta de l'Ebre, i que no ha patit cap espoli. A través d'un centenar de peces originals, l'exposició narra la història d'aquest vaixell militar de l'armada anglesa que es va enfonsar, conjuntament amb quatre vaixells més, a la desembocadura de l'Ebre l'estiu del 1813 durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès. Entre els objectes recuperats destaca una ampolla sencera de vi Foundillon, munició, un canó i instruments de navegació.

La mostra exposa tots els objectes que fins ara els arqueòlegs del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya han pogut recuperar d'aquest vaixell enfonsat, un dels pocs que es troben a les costes catalanes en bon estat de conservació i que no ha estat espoliat. Segons els estudis que han pogut realitzar els experts, l'embarcació - un veler d'uns 30 metres d'eslora- formava part d'un comboi militar de l'armada anglesa de 132 vaixells que van actuar en el setge per mar que es va produir a Tarragona durant la Guerra del Francès i que tenia la intenció d'aturar el subministrament de França i partir la península espanyola en dues parts. En concret, aquesta embarcació havia sortit del port d'Alacant.

Segons s'ha pogut comprovar, l'atac va ser un fracàs i durant la retirada, cinc vaixells d'aquesta flota es van embarrancar a les goles de l'Ebre. Un d'ells és l'embarcació que ha donat fruït aquesta exposició i que va descobrir un pescador local l'any 2008. Des del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, el seu responsable i el director de l'excavació, Gustau Vivar, ha subratllat que es tracta d'una "troballa excepcional" d'un alt valor científic. En principi, els arqueòlegs del centre porten explorant, treballant-hi i recuperant objectes des del 2008. A més, des del 2009 ja han realitzat diverses campanyes arqueològiques, l'última ha estat durant aquest passat 2013. No obstant això, des del Centre tenen clar que el vaixell encara amaga molts misteris per descobrir.



"El Delta de l'Ebre ha ajudat a protegir aquest patrimoni"

"El Delta de l'Ebre ha protegit durant més de 200 anys el vaixell. Els sediments, el fang i la sorra ha permès conservar-ho en molt bon estat però també és un dels principals problemes als quals ens trobem quan intentem treballar-hi, no tenim cap mena de visibilitat i podem dir que és una de les excavacions més difícils a les quals ens hem afrontat", ha explicat Vivar. Tot i que el vaixell es troba a només set metres de profunditat, les fortes corrents en aquest punt del Delta de l'Ebre dificulten la feina dels arqueòlegs subaquàtics. Fins ara, els experts només han pogut fer una estimació de les dimensions del vaixell, diversos sondeigs, fotografies, dibuixos i han arribat a tocar el pal major. "No hem acabat ni molt menys, continuarem amb les excavacions i hem comprovat que al voltant d'aquest vaixell n'hi ha quatre més que també es troben en bon estat de conservació i que ja hem protegit", ha subratllat Vivar.

Durant aquests anys, s'han pogut recopilar un centenar d'objectes del fons del mar i gran part d'ells es poden veure en aquesta mostra. Entre aquests elements destaca una ampolla plena de vi, de la marca Foundillon, que ha suportat el pas del temps i la força de l'aigua. Després de diversos estudis sobre el vi i el suro de l'ampolla, des del Consejo Regulador de la Denominación de Origen Vinos Alicante han pogut descobrir que el vi provenia de l'àrea Alacant - del mateix indret d'on va salpar el vaixell- té tocs dolços i que s'ha pogut mantenir perfectament durant tots aquests anys. És més, es té constància que els vins Foundillon eren molt utilitzats en aquella època pels mariners, ja que eren molt naturals, no es passaven, no marejaven, tampoc provocaven mal de cap i podien suportar trajectes llargs.

Munició, un canó o una ampolla de vi de 200 anys

L'exposició, que ocupa uns 110 metres quadrats de la nau central del Monestir de Sant Pere Galligants, també compta amb instruments de navegació que s'han localitzat a les dependències dels oficials del vaixell com filtres de sextant, compassos de navegació o sabates amb punta de plom. El vaixell també portava tota mena de munició de diferent calibre, bombes, granades, tacs de pólvora, un canó i, fins i tot, en els barrils de munició s'ha recuperat la inscripció del mestre d'armes que els va tancar. Un dels objectes més excepcionals és un segell i un tinter que, segurament, van pertànyer al capità del vaixell David Chambers. "Ho estem investigant, hem pogut descobrir que el 1810 estava buscant vaixell i que al 1814 ja no disposava de cap embarcació", ha explicat Vivar.

La mostra es basa en el relat en primera persona d'un mariner i està dividit en cinc àmbits on s'explica el setge de Tarragona, el carregament d'un vaixell de transport militar, la vida a bord, l'obra d'enginyeria que constituïa un vaixell d'aquestes característiques i l'arqueologia subaquàtica que ha permès recuperar l'embarcació. L'exposició va acompanyada per un llibre de l'arqueòloga submarina Carlota Pérez-Reverte que narra el naufragi d'aquest veler en diferents episodis que van des de les vivències personals d'un membre de la tripulació del vaixell fins a l'estudi i posada en valor d'aquest patrimoni cultural marítim. "El que volíem era una història novel·lada que es basés en tota la informació científica que hem descobert i recuperat, també hem fet un catàleg", ha detallat el cap del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.

L'exposició és fruit del treball conjunt del Museu d'Arqueologia, del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i Girona, el Museo Arqueológico Provincial de Alicante i el Consejo Regulador de la Denominación de Origen Vinos Alicante i es podrà veure fins al pròxim 22 de juny al Museu d'Arqueologia de Girona. "És una exposició que em fa especial il·lusió, mostra la importància i la necessitat d'una eina de país com és el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i la gran feina que es realitza des d'aquesta institució", ha assegurat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Al seu voltant s'han organitzat activitats paral·leles com tallers sobre la Guerra del Francès, xerrades i conferències. En principi, 'Deltebre I. Història d'un naufragi' també visitarà Alacant i Barcelona durant els pròxims anys.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta