15 de maig del 2014

La restauració de la coberta de la capella de la Cinta deixa al descobert l'aspecte original de la llanterna


TORTOSA (Baix Ebre).- Les obres de restauració de la coberta i de la llanterna de la capella de la Cinta, a la catedral de Tortosa, han servit per traure a la llum el seu aspecte original. Tres mesos després de començar els treballs per iniciativa de la Reial Arxiconfraria de la Cinta -que va impulsar en recapte amb una campanya popular- s'ha desballestat el trencadís i el panell, un element que estava recolzat sobre una peça aparentment esfèrica i d’un color marró. En realitat, les proves realitzades van revelar que era de color blanc, a l’igual que bona part del trencadís del cupulí, verd i blanc, en un joc floral. Així que aquell element trencat, després d’estar reparat i cosit amb titani, s’ha convertit ja en la primitiva flor que sustentava el penell.

Així ho ha explicat l'arquitecte i director de l’obra, Josep Lluís Ginovart, que també ha detallat com aquest element era cromàticament semblant a la pedra amb què estava construïda la resta de la llanterna. Això feia pensar que seria una peça de suport realitzada amb pedra artificial. Però no era així. "En realitat, aquest element era un trencadís que disposava, en principi, d’un color indeterminat, tenyit de marró, donat que l’òxid que desprenia el penell rajava per la seua superfície. Aquesta peça redona estava totalment malmesa a causa de l’empenta que provocava el penell en moments de molt de vent", ha assenyalat.

Des del punt de vista tècnic, s’està a poques dates de finalitzar la rehabilitació de la llanterna i només resta la restauració i col·locació del penell, a l’espera de la resolució de la Comissió del Patrimoni Cultural. Per la seua banda, Gerard Ginovart, primer majordom de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, ha valorat positivament l’estat de l’obra, al temps que recorda que la campanya de donacions continua oberta a través dels centres col·laboradors. Ginovart també recorda que, “quan es desmunte la bastida, 151 anys després que la Cinta fos proclamada patrona de la ciutat, veurem una impol·luta llanterna rematada amb el seu delicat foc floral primitiu”.

D'altra banda, la Cort d’Honor a la Mare de Déu de la Cinta, que aplega 400 sòcies, ha fet efectiva una donació de 4.369 euros per a la restauració de la llanterna de la capella, a partir de les seues pròpies iniciatives. Per a Gerard Ginovart, aquesta acció demostra l’absoluta implicació de la Cort d’Honor en la recerca de recursos, “ratifica una vegada més de quina manera porta al màxim extrem el seu compliment funcionarial, no només en aspectes de devoció, solidaritat i difusió del culte, sinó implicant-se al màxim en el manteniment de la capella”.

Imatge Reial Arxiconfraria de la Cinta

3 comentaris:

  1. ...señores, mi modesta opinion, es que todo esto es y sera un pozo sin fondo, que tragara y tragara millones y millones, Tortosa no puede ni podra permitirse ese derroche economico, ahora hay mucha tecnica, se hacen cosas que antes eran increibles, por ejemplo edificios (castillos) europeos, monumentos egipcios, se han desmontado pieza a pieza y se han reconstruido a muchos miles de kilometros de su lugar de origen... y yo les pregunto ¿no se podria desmantelar la (nuestra) Catedral del lugar donde esta y trasladarla por ejemplo a los terrenos de la Renfe...?, o talvez hacerlo por una parte del Parque Municipal "TEODORO GONZALEZ", si que esto es una accion faraonica (como lo es la SAGRADA FAMILIA de Barcelona), pero algun dia finalizaria y se terminaria todo el mogollon que desde hace años y años esta pasando, en fin, esto es mi pensamiento..., ademas tambien se podria cambiar los recorridos de procesiones, que no bloqueara las arterias principales de la ciudad...

    ResponElimina
  2. Tan hi és Albert, amb la crescuda dels mars i oceans, és cosa d'un segle o dos que la meitat de Tortosa, catedral inclosa, estigue afonada.

    ResponElimina
  3. ...pues asi "i", lo mejor que la "pongan" por zona de la Simpatica o por San Josep de la Montaña, alli el nivel del mar no llegara...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta