14 de maig del 2014

Un congrés estudiarà els 200 anys de la fi de la Guerra del Francès a l’Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- Un congrés d’Història i d’Arqueologia analitzarà els 200 anys de la fi de la Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre. Serà els dies16, 17 i 18 de maig. El congrés ha estat organitzat pel Centre Associat de la UNED a Tortosa; pels serveis territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya; pel campus Terres de l’Ebre de la URV; per l’associació Amics i Amigues de l’Ebre; per l’Ajuntament de Tortosa, i per l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre.

La Guerra del Francès marca l’inici de l’època contemporània hispànica. Fins a la Guerra Civil del 1936-1939 no hi haurà cap esdeveniment històric tan important i tan tràgic. Les Terres de l’Ebre, per la seua situació geogràfica, van viure intensament el conflicte des del punt de vista militar, però també des d’una perspectiva política, social i econòmica. Tortosa va ser conquerida pels francesos el gener del 1811, després d’un llarg bloqueig i d’un fulgurant setge, i les Terres de l’Ebre van esdevenir la rereguarda de les tropes napoleòniques per a la conquesta de Tarragona i València. El 1812, les tropes franceses comandades pel mariscal Suchet van incorporar les Terres de l’Ebre a França, com la resta de Catalunya. Però amb els francesos debilitats a partir del 1813, les tropes de Suchet van abandonar Tortosa el 18 de maig de 1814.

El Congrés d’Història i Arqueologia ‘200 anys de la fi de la Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre’ també inclourà una exposició sobre aquest conflicte que s’inaugurarà el 16 de maig al Museu de l’Ebre, al pont del Mil·lenari de Tortosa, a les 19.00 hores. L’encarregat d’inaugurar l’exposició serà l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, mentre que el president d’Amics i Amigues de l’Ebre, l’historiador Josep Sánchez Cervelló, farà una presentació de la mateixa.

L’endemà, 17 de maig, tindrà lloc la inauguració del congrés a la sala Gerard Vergés del Palau Oliver de Boteller, a càrrec del director dels serveis territorials de Cultura, Ferran Bladé; del director del campus de la URV a les Terres de l’Ebre, Azael Fabregat, i del director del centre UNED de Tortosa, Josep Maria Franquet.

Entre les diferents ponències, es tractaran qüestions com l’Espanya del 1813-1814, amb el final de la guerra i el retorn de Ferran VII, i també el final de la Guerra del Francès a Catalunya i els seus costos. En clau més local, s’abordarà la Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre i quines eren les fortificacions del cap de pont de la fortalesa de Tortosa. De la mateixa manera, un altra ponència explicarà el complex fortificat de Tortosa durant el setge i l’assalt francès, i com va ser el posterior bloqueig espanyol de la ciutat. També dissabte es donaran a conèixer els resultats de les excavacions subaquàtiques al vaixell de l’armada britànica enfonsat a Deltebre.

Diumenge, 18 de maig, les ponències tractaran sobre l’ocupació francesa a les Terres de l’Ebre; sobre el bloqueig i evacuació de Tortosa i les seues conseqüències, i sobre l’acabament de la Guerra del Francès i el retorn de l’absolutisme. A la tarda, després de dinar, es farà una ruta guiada a les fortificacions de Tortosa i una visita al Museu de Tortosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta