23 de juliol del 2015

Els parcs eòlics de la Terra Alta hauran de canviar les balises nocturnes d'un centenar d'aerogeneradors



TARRAGONA.- El Departament de Territori i Sostenibilitat ha instat els promotors de parcs eòlics a canviar les balises lluminoses nocturnes per altres de menys impacte sobre l'entorn. A Catalunya hi ha més de 200 aerogeneradors que generen molèsties a les persones per enlluernament i que caldria substituir, tot i que el Govern n'ha identificat 175 de prioritaris. En el cas de la Terra Alta, amb 107 aerogeneradors, cal canviar-ne 102. A més, a la Terra Alta, una de les comarques amb més queixes pels llums nocturns dels molins dels parcs eòlics, només es poden apagar tres de les balises.

Des del 2010 la normativa de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) ja preveu que la llum que indica l'altura i posició dels aerogeneradors pot ser vermella fixa, la de menys impacte, però els construïts anteriorment i d'altura superior a 100 metres se senyalitzaven amb llum blanca o vermella intermitent, que pot provocar afeccions ambientals.

Per abordar la problemàtica, la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, s'ha reunit aquesta setmana amb els promotors de parcs eòlics amb l'objectiu de treballar en la substitució progressiva d'aquestes balises nocturnes. A Catalunya hi ha més de 200 aerogeneradors que generen molèsties a les persones per intrusió lumínica i enlluernament i que caldria substituir, tot i que el Govern n'ha identificat 175 de prioritaris. A més, la combinació dels diferents tipus de llum, vermella fixa, vermella intermitent i blanca intermitent que sovint es veuen alhora des de diversos punts del territori generen un efecte de desendreça lluminosa que cal corregir.

Aquesta trobada ha tingut lloc just un any després que les diferents parts assumissin el compromís de treballar plegats i on l'administració es va comprometre, segons ha apuntat el Departament, a desenvolupar tots aquells aspectes que preocupaven el sector eòlic, com identificar els punts del territori on calia fer la intervenció més immediata i quantes balises i de quins tipus pertanyien a cada parc; sol·licitar a AESA la possibilitat d'apagar algunes balises pel propi efecte suma amb altres aerogeneradors i modificar les balises dels més de 200 aerogeneradors que generen més impacte per tal que totes siguin vermelles fixes, i finalment també aprovar una línia d'ajuts per tal que les inversions necessàries no recaiguin totes en el sector eòlic.

Un any després, la directora general de Qualitat Ambiental s'ha tornat a reunir amb les principals empreses del sector -Acciona, EDP Renovaveis, Electra Mestral, Enervent, Eòlica del Perelló, SL, GNRF i altres, Iberdrola, Parc Eòlic Coll del Panissot, SL i Tarraco Eólica- per exposar-los que tots els compromisos adquirits pel Govern s'han acomplert satisfactòriament i que a hores d'ara "les prioritats d'intervenció són clares", segons Farran, i la línia d'ajuts ja està publicada.

Punts on cal fer actuacions prioritàries

Les zones prioritàries que ha identificat el Govern són l'Anoia on operen 58 aerogeneradors i cal canviar-ne 35, a la Conca de Barberà/Urgell on Operen un total de 73 aerogeneradors i se n'hauran de modificar 38 i La terra Alta, amb 107 aerogeneradors i cal modificar-ne 102.

Farran també ha confirmat que AESA ha acceptat les modificacions proposades per la Generalitat i que el Decret per endreçar definitivament el sector està en el seu tràmit final.

Un dels principals incentius per al canvi és l'ordre d'ajuts que el Departament ha publicat i que cobreix el 40% del cost de les actuacions de substitució de balises lluminoses dels aerogeneradors d'un parc eòlic, amb un límit màxim de 60.000 euros per cada parc. Les subvencions prioritzen les propostes presentades seguint criteris de proximitat del parc a nuclis urbans, el tipus de llum substituïda, la densitat d'aerogeneradors a la zona i el nombre de balises que se substitueixen.

404 aerogeneradors senyalitzats a tot el país

Al llarg de 2014 el Departament, amb la col·laboració d'EolicCat i l'empresa Normawind, va realitzar el treball d'inventariar tots els aerogeneradors senyalitzats existents a Catalunya i analitzar, en primera instància, quants aerogeneradors podrien deixar d'estar senyalitzats aplicant els criteris de la darrera guia de senyalament d'AESA i d'aquesta manera, en segon terme, conèixer el nombre d'aerogeneradors restants que ara estan senyalitzats amb llum blanca o vermella intermitent i que seria desitjable que passessin a estar senyalitzats amb llum vermella fixa.

Els resultats de l'estudi van constatar que a Catalunya hi ha un total de 784 aerogeneradors. D'aquests, 404 estan senyalitzats lumínicament, 135 senyalitzats amb llum blanca, 84 senyalitzats amb llum vermella, 108 senyalitzats amb sistema dual (llum blanca intermitent dia/llum vermella intermitent nit) i 77 senyalitzats amb sistema dual (llum blanca intermitent dia/ llum vermella fixa nit).

Segons aquest estudi, el mínim impacte nocturn compatible amb el compliment dels criteris de seguretat de l'AESA, es donaria apagant 44 balises lluminoses i substituint 128 balises amb llum blanca pel sistema dual (llum blanca intermitent dia/ llum vermella fixa nit) i 107 balises sistema dual (llum blanca intermitent dia/ llum vermella intermitent nit) pel sistema dual (llum blanca intermitent dia / llum vermella fixa nit).

Tot i que es determina que es podrien apagar 44 balises, (aproximadament l'11% del total), la majoria de les que es podrien apagar són de llum vermella fixa (la de menor impacte). I en les comarques on hi ha més queixes (l'Anoia i la Terra Alta), el nombre de balises que es poden apagar és molt petit respecte al total (l'Anoia, 2 de 58 i la Terra Alta, 3 de 107). Per tant, l'estudi conclou que la millor opció és la substitució de les balises amb més impacte, segons assenyala el Departament. / Via ACN / Imatge Plataforma de la Terra Alta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta