9 de juliol del 2015

Extrauen prop de 400 projectils de la Guerra Civil del fons del riu Ebre a Benissanet


BENISSANET ( Ribera d'Ebre ). - Experts en desactivació d'explosius dels Mossos -Tedax- han extret prop de 400 projectils de la Guerra Civil del fons del riu Ebre a l'alçada de Benissanet (Ribera d'Ebre). L'arsenal acumulat a més de vuit metres de fondària conté peces d'artilleria no disparades de l'exèrcit republicà. Podria haver estat abocat al riu accidentalment o per evitar que caigués en mans enemigues. Submarinistes del Tedax i un ampli desplegament de Mossos, entre d'altres cossos, participen des de dilluns i fins aquest divendres en l'operació d'extracció i explosió controlada dels artefactes en una pedrera pròxima. Els projectils van ser trobats fa un mes i mig durant l'operació de recerca d'un home desaparegut al riu.

Un dispositiu de quinze membres del Tedax-NRBQ, amb el suport de la unitat subaquàtica, agents dels Mossos, bombers i SEM, treballen des de dilluns a la zona en l'operació d'extracció dels projectils. Entre dos quarts de deu del matí i fins dos quarts de tres de la tarda s'ha tancat el tram a la navegació fluvial. Fins aquest dimecres se n'havien recuperat 338 i durant avui dijous s'ha arribat al voltant de 400. Els responsables de l'operatiu preveuen concloure les tasques aquests divendres i no descarten arribar als 500 en total.

Després d'haver marcat i inspeccionat prèviament la zona, els agents de la unitat especialitzada en desactivació d'explosius s'encarreguen, proveïts d'equips d'immersió subaquàtica, descendeixen a una profunditat d'entre vuit i deu metres. Ho fan, principalment, amb l'ajut de globus i, en menor mesura, politges. Els projectils es troben concentrats en un reduït espai del fons del riu d'entre deu i quinze metres quadrats. Es tracta de munició no disparada que pertanyia a l'exèrcit de la República. Principalment, projectils d'artilleria dels calibres 75 i 155, així com també granades de morter Valero del calibre 81.

Segons fonts de l'operatiu, es tracta de material que, en molts casos, utilitzava l'exèrcit en el moment de la retirada del front de l'Ebre. L'intendent dels Mossos i cap de la Regió Policial de les Terres de l'Ebre, Xavier Monclús, ha apuntat que es barallen diverses hipòtesis sobre l'origen de l'arsenal. No descarten que podria haver caigut accidentalment al riu des d'algun camió,, atès que en aquest punt es va instal·lar un pontó per al pas de les brigades mixtes lleugeres. També cap la possibilitat que fossin abandonats en aquest punt durant la retirada del front de l'Ebre, a finals de l'any 1938, per evitar que caiguessin en mans de les tropes franquistes. "Són hipòtesis que s'haurien de contrastar amb la documentació de l'època, fa 77 anys", apunta Monclús.

Un cop extrets els projectils de l'aigua, es transporten de forma segura fora del riu. Allí els experts del Tedax revisen els detonadors i espoletes abans de traslladar-los fins una pedrera pròxima -al voltant de la qual s'ha establert un perímetre de seguretat- on es fan explotar de forma controlada amb l'ús d'explosiu plàstic. Tot i que alguns es troben deteriorats per l'efecte de l'aigua al llarg dels anys, Monclús recorda que, al tractar-se d'artefactes que no van ser disparats, que eren transportats, conserven la seva càrrega explosiva. "Com fem en qualsevol altra situació, qualsevol artefacte es retira i es destrueix", certifica.

Fins 2.300 artefactes retirats a l'any

Els Tedax solen retirar i destruir controladament entre 500 i 2.300 artefactes explosius a l'any a Catalunya. El contingent més voluminós -amb uns 1.100 artefactes- va ser localitzat a Girona, però la major part de sortides tenen lloc a la zona de Lleida, on també es va establir un front de guerra amb una gran activitat. Malgrat això, el localitzat a Benissanet és el més gran trobat fins ara en un riu o sota l'aigua, segons confirma el cos. "La majoria es troben als superfícies: al bosc, camps de trinxera, conreu o quan es fan obres a les poblacions al mig del carrer. Aquí la peculiaritat és que estan sota l'aigua, a una profunditat d'entre vuit i deu metres, el que fa la tasca dels especialistes particularment complicada", tanca Monclús.

L'arsenal de projectils d'artilleria del riu Ebre va ser descobert el passat 26 de maig, quan un operatiu de recerca rastrejava el riu buscant el cos d'un ciutadà holandès que havia caigut a l'aigua a Ginestar i que pocs dies després va aparèixer mort. Segons va informar en aquell l'ACN, un equip de submarinistes dels bombers que rastrejava sota l'aigua va topar amb la concentració d'artefactes al fons del riu, va localitzar l'espai i va comunicar als Mossos la troballa. / Via ACN.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta