9 de juliol del 2015

Ribó veu 'inadmissible' que es busquen 'subterfugis' per no retirar el monument franquista de Tortosa

TORTOSA ( Baix Ebre ). - El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, es va reunir aquest dimecres amb la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa. Una trobada en què Ribó va comunicar que el passat 15 de juny va obrir una actuació d'ofici dirigida a Ferran Bel, alcalde de la ciutat. Es tracta d'una carta de queixa que recorda el que marca la Llei de Memòria Històrica del 2007, la retirada de "tots els símbols que es troben en una propietat de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics dependents". Ribó, respecte la consulta sobre la qüestió proposada per diversos grups municipals, va remarcar que cal complir la llei, i que veuria "inadmissible" que es busquessin "subterfugis" per no fer-ho.

Ribó ha explicat que per obrir l'actuació d'ofici han esperat la finalització de la campanya electoral i la constitució del nou consistori. De moment, ha apuntat que encara no han rebut cap resposta i que, quan la rebin, si no desmenteix la seva carta, s'elaborarà una resolució. Al mateix temps, però, recorda que com a Síndic només pot "plantejar el que diu la llei", sense poder anar més enllà.

Així mateix, també ha abordat la proposta de celebrar consulta sobre la qüestió, defensada per CiU, ERC, ICV, Movem Tortosa i Podem Tortosa. Ribó entèn que les administracions poden adoptar la via que vulguin per complir la llei, però que veuria "inadmissible" que busquessin "subterfugis" per saltar-se la norma.

El síndic s'ha referit al monument franquista tortosí com un dels darrers, sobretot en dimensió, que queden a Catalunya, i ha reconegut que la problemàtica és "molt complexa". En aquest sentit, però, destaca que el territori català és una de les zones de l'estat espanyol on s'ha fet una "major neteja" de símbols franquistes.

Segons la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, ahir també es va valorar obrir una altra actuació d'ofici que inclogui tota la simbologia que encara hi ha a la ciutat, "com la creu de tres metres present al calvari de Santa Clara, amb la inscripció 'Caídos por Dios y por España! Presentes!', o la plaça Joaquín Bau", entre d'altres.

Castor i serveis ferroviaris

En la seva visita a les Terres de l'Ebre, el Síndic de Greuges també es va reunir amb la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i la Plataforma Trens Dignes de les Terres de l'Ebre. Amb la primera, sobre el projecte Castor, va concretar que es reunirà amb el president d'Enagás, Antoni Llardén, per mirar de resoldre tres qüestions: "què ha passat", "què hi ha allà" i "què es pensa fer".

Especialment, després que Llardén deixés recentment la porta oberta a reobrir el magatzem de gas submarí si l'informe tècnic encarregat al MIT nord-americà ho veu possible, fins i tot, injectant cabals més baixos per evitar terratrèmols però que convertirien l'activitat en econòmicament inviable. En conversa telefònica amb el Síndic, ha explicat, Llardén s'hauria desdit d'aquest extrem. Més enllà d'això, Ribó ha reiterat la seva indignació per l'opacitat de l'administració estatal a l'hora de fer pública la informació disponible sobre el cas.

D'altra banda, amb la Plataforma que reinvidica millores del servei ferroviari al territori, el Síndic va acordar treballar amb l'objectiu d'aconseguir millorar les freqüències dels trens que connecten la zona amb la resta de Catalunya i reduir la tarifa dels trajectes. /Via ACN. Imatge Maria Acosta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta