7 de setembre del 2015

Ecologistes en Acció rebutja que els incidents menors de les nuclears no es classifiquen com a successos pel CSN



ASCÓ (Ribera d'Ebre).- Davant del debat obert al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) per modificar la metodologia per classificar els successos nuclears i suprimir de l'escala aquells successos "sense iniciador", Ecologistes en Acció alerta que aquest canvi incrementaria la desconfiança i oposició a l'energia nuclear. L'entitat reclama que s'aprofiti la deliberació per incrementar la transparència i la informació sobre tot el que passa a les centrals atòmiques espanyoles. Des d'Ecologistes en Acció han apuntat que alguns dels accidents nuclears mundials més importants s'han produït a causa d'incidents menors i suprimint-los de l'escala es deixaria d'informar de bona part dels successos que registren les centrals catalanes.

Des de Ecologistes en acció, s'ha valorat com un "error" la possibilitat que el CSN deixi d'informar d'incidents "sense iniciador", és a dir, que no impliquin cap actuació o suposin una desviació del funcionament normal de la central. El CSN està debatent sobre quins successos han de considerar-se incidents i, per tant aparèixer en l'escala INES com a nivell 0, i quins no. Des de l'entitat reclamen que enlloc de simplificar i restringir la informació, es proposi un mètode m?s transparent com el dels Estats Units. A Nord-Amèrica, el consell regulador que vetlla per al seguretat nuclear disposa d'una web on es pot consultar en tot moments de qualsevol incidència, per petita que sigui, dels cent reactors que hi ha al país.

El portaveu d'Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, ha alertat al CSN que restringit i seleccionar la informació és contraproduent i generarà desprestigi cap a l'ens regulador i més desconfiança entre la població vers l'energia nucel·lar. "Una cultura de la seguretat es reforça amb més informació i transparència. Amagar incidències, encara que siguin menors no rebaixa la tensió ni la susceptibilitat que té la ciutadania amb les centrals atòmiques. Al contrari, crearà més desconfiança i oposició a aquest tipus d'energia", ha assegurat Nolla.

Nolla ha recordat que el 45% dels successos que es registren a les nuclears espanyoles es concentren a les tres centrals atòmiques catalanes i la majoria causen parades no programades per molt diversos motius que no deixen de ser per això menys importants. A Vandellòs II els temporals de vent i tempestes més fortes provoquen entre 3 i 4 aturades cada any perquè es talla el subministrament elèctric que abasteix la central. Com ha apuntat Nolla, aquesta no és una incidència menor tenint en compte que va ser l'origen de la tragèdia de Fukushima, al Japó. L'aturada del subministrament elèctric va provocar la fusió del nucli. També ha explicat que accidents greus a Catalunya com el de Vandellòs I o la sortida a l'exterior de la central de partícules radioactives a Ascó els van provocar incidents menors. En el primer cas el succés va començar per una entrada d'aigua de mar que va omplir la tapa de reactor i a Ascó va ser a causa de la imprudència greu d'un treballador./ Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta