7 de febrer del 2006

Nutrexpa afirma que mai ha comprat fosfat bicàlcic a Flix... (però un model d'examen de Química de la URV no diu el mateix)

El fosfat bicàlcic és un dels components del conegut Cola-Cao, però el gabinet de comunicació de Nutrexpa va voler deixar clar ahir que el compost utilitzat en el seu producte no té res a veure amb el fosfat bicàlcic fabricat al polígon electroquímic de Flix. De fet, les mateixes fonts van remarcar que el fosfat bicàlcic destinat a l'alimentació humana està «molt més purificat» que el que s'utilitza per a pinsos animals, i que Nutrexpa «mai» ha comprat fosfat bicàlcic a la planta flixenca d'Ercros. De fet, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària va recordar ahir que les dosis d'incorporació als aliments destinats al consum humà estan regulades per una directiva de la Unió Europea que ha estat assumida per la legislació estatal, i que la puresa del fosfat bicàlcic «s'ha d'ajustar als requisits establerts en l'àmbit comunitari». Cola-Cao és el líder del mercat de solubles de cacao i un dels molts productes de Nutrexpa, que factura uns 312 milions d'euros anuals.

El Punt (07-02-06)
.................................
Però clicant aquí mateix tindreu accés a l'arxiu en PDF d'un model d'examen de Química de la URV que diu precisament el contrari:

Test Equilibri Iònic en Solució
20 de novembre de 2003
Grup M3
Al Sàhara hi ha unes mines molt importants de fosfats. La matèria prima està formada per monohidrogen fosfats i dihidrogen fosfats de sodi, potassi i calci i, a més, per una certa quantitat de matèria inert. A la fàbrica química de Flix transformen aquests fosfats en fosfat bicàlcic que després venen, entre d’altres empreses, a Cola Cao per emprar-lo com additiu alimentari.
Abans del procés industrial, interessa saber la seva composició. Així doncs, emprant les volumetries que et semblin oportunes, dissenya les anàlisis que portaries a terme per conèixer les concentracions dels dos anions fosfat presents. Descriu, en base a les corbes de valoració, el procediment experimental que empraries: va lorants, substàncies a valorar, indicadors possibles i càlculs estequiomètrics.
H3PO4: pK1 = 2.15 pK2 = 7.20 pK3 = 12.38

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta