2 de maig del 2006

El delta ja és un joc d'espills

El delta de l'Ebre ha entrat en una de les seues etapes decisives. Com deia Manel Zaera fa uns dies, l'aigua ha entrat als quadros, perquè la ribera comença a omplir-se d'aigua i el nostre paradís comença a bategar ple de vida. L'home prepara la terra abans de plantar l'arròs, i sense pensar-ho també educa la mirada, perquè oblidem les coses horribles d'aquest món i ens acostumem a contemplar la plenitud de la bellesa. En aquesta foto que Zaera ha penjat a Flickr, veiem la silueta blava del Montsianell reflectida a la superfície inundada d'un arrosssar. Però, com sempre, sota l'escorça de la bellesa suprema hi ha el patiment atàvic de les milers de persones que van suar sang perquè del Delta fos com avui en dia el coneixem. Pobresa, misèria, malalties, treball i cansanci... Ho sabem, evidentment, pel que ens han explicat i pel que sabem gràcies als llibres de Sebastià Juan Arbó, o a través del Museu del Montsià: "Tradicionalment, l'arròs es conreava mitjançant el mètode del trasplantament i el treball de l'home i els animals. A la sala [del Museu] s'ensenyen les fases del conreu i transformació. Aquestes començaven al mes de març amb la preparació dels camps i acabaven a la tardor, amb les feines de transformació del gra: xarugar, entaular, plantar, adobar, birbar i segar l'arròs, així com les tasques de batre, ventar, solejar, pesar i emmagatzemar, deixant-lo llest per a espellofar-lo i pulir-lo als antics molins arrossers de la zona". Una visita al Museu del Montsià també us servirà per conèixer les millores tècniques introduïdes al conreu de l'arròs, "des que cap a l'any 1930 les trilladores van reemplaçar els animals i, sobretot, des de l'any 1960, amb la generalització de l'ús dels tractors i les recol·lectores".
El següent vídeo de Zaera us mostra un tractor preparant la terra, mentre un munt de gavines li fan companyia i ens recorden que el Delta no és només dels humans...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta