21 de juliol del 2006

L'esperit del Renaixement envaeix Tortosa

El nucli antic esclata amb les tavernes, més de 70 actes diaris, 500 actors i més de 3.000 persones vestides d'època

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va ser l'encarregat d'inaugurar ahir al vespre l'onzena edició de la Festa del Renaixement de Tortosa, que fins diumenge recrearà l'esplendor de la ciutat al segle XVI. Tortosa va començar a retrocedir en el temps amb les cercaviles i el seguici dels abanderats, la cort de bèsties i el ball de cavallets, però els actes més solemnes van ser l'obertura de portes al Portal del Romeu i el pregó als Reials Col·legis. Per avui, hi ha prevista la inauguració de Lo Taulell al Carrer, en què participen un centenar de comerços. També tindrà lloc el concert gratuït de Maria del Mar Bonet, al pati del recinte fortificat de les avançades de Sant Joan, en què s'instal·laran 800 cadires. La cantant presentarà el seu espectacle Amic e amat.

Tortosa ja ha tornat al segle XVI. Com marca la tradició, els porticons del Portal del Romeu van obrir-se ahir al vespre, per deixar passar el seguici presidit pel procurador en cap de Tortosa, Joan Sabaté. El destí del seguici era el recinte dels Reials Col·legis, una joia única de l'arquitectura renaixentista a Catalunya, en què el conseller de Cultura, Ferran Mascarell va fer el pregó de l'onzena edició de la Festa del Renaixement. Minuts abans, Sabaté i Mascarell també havien presidit l'acte central de la jornada inaugural. La plaça de l'Ajuntament va omplir-se de gent per veure la sortida al balcó i la baixada de les banderes de la Ciutat i de la Vegueria de Tortosa. L'acte va ser més dinàmic de l'habitual, i els més aplaudits van ser l'aparició dels actors de Le Puy i l'actuació dels abanderats de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa.
De camí als Reials Col·legis, el seguici va poder observar que les tavernes de la Ruta de la Saboga començaven a omplir-se, ja que els més golafres avançaven l'hora de sopar per poder veure els primers espectacles. Fins diumenge, el nucli antic serà l'escenari de més de 70 espectacles diaris, la major part gratuïts i itinerants. Per la seua banda, la venda d'entrades anticipades per als espectacles de pagament s'ha fet més intensa durant l'última setmana. Segons va explicar Laia Andreu, de l'empresa Hifetours, els espectacles de pagament més sol·licitats tornen a ser dos clàssics de la Festa del Renaixement, el Cantina Cantorum, del Cor Flumine, i La Taverna d'Enrico, amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Ja no hi ha entrades per veure els Quicos a les sessions de demà, però encara és possible aconseguir entrades per avui i per diumenge. Un altre muntatge que s'està venent força bé és Domus horribilis, de Tanquam Espectacles.

> Ocupació alta en els hotels i restaurants

Un any més, amb motiu de la Festa del Renaixement, els hotels de la ciutat presenten una plena ocupació. El Parador de Turisme del Castell de la Suda ja registrava ahir, primer dia de la festa, un 90% d'ocupació, i per avui divendres i dissabte el percentatge pujarà fins al 100%. La situació és similar a l'hotel Corona, que durant el cap de setmana també estarà complet. Els dos hotels s'afegeixen al sector de la restauració de la ciutat a l'hora d'oferir la cuina típica del segle XVI, ja que els seus clients podran degustar plats com ara el conill de bosc amb vi ranci i el bescuit de poma. En l'edició d'enguany, l'albergínia a la cassola amb sardina salada ha estat el plat tradicional que els membres de l'associació Plat i Got han escollit per oferir conjuntament als visitants. El que varia, però, és l'estat de les reserves en els diferents establiments. Així, hi ha locals del nucli antic, com ara la Tasca Bohèmia, que a dia d'avui ja estan complets. Per la seua banda, la responsable del restaurant Paiolet, Clara Segarra, va explicar que encara té taules lliures per avui i per diumenge, però que per a demà ja ho té tot complet. El mateix passa a La Torreta de Remolins, si bé Marc Duran va comentar que encara és possible trobar alguna taula per avui mateix, i que sobretot hi ha molt espai lliure per diumenge. «La gent del sector ha notat una davallada en les reserves de l'últim dia de la festa, des que fa un anys va traslladar-se la desfilada de la mostra d'armes al dissabte a la nit», va comentar. Finalment, també es poden fer reserves al restaurant del Renaixement. El local, regentat per Anna Beltran, enguany ha tornat a programar diferents torns, per poder oferir sopars també de matinada.
Pel que fa a les activitats adreçades al turisme, l'empresa Conficon ha tornat a programar una sèrie de visites guiades per conèixer el patrimoni històric del segle XVI, amb un recorregut per la catedral i el recinte dels Reials Col·legis.

El Punt (21-Juliol-2006)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta