8 de setembre del 2007

Tortosa dubta si cal retallar la Cinta

El regidor actual i els exregidors que han organitzat les últimes vuit edicions de les festes analitzen els possibles canvis de model

El regidor de Festes, Jordi Folqué, va confirmar que les properes setmanes farà arribar al govern de Tortosa les seues propostes per millorar les festes de la Cinta. Tot i que Folqué no va voler avançar si es debatrà la durada de les festes, el regidor sí que va anunciar que «estudiaran» si és necessari canviar el model de la Cinta. Un debat que els últims quatre regidors de Festes també van haver d'afrontar, sense que l'Ajuntament de Tortosa hagi trobat la solució definitiva després de vuit anys. De fet, els exregidors Gaspar Ricart i Josep Borrell tenen clar que caldria retallar la Cinta i concentrar els actes de les festes en quatre dies, una fórmula que Dolors López preveu complicada. Només Jordi Bonilla apostaria per consolidar el model actual.

El model de les festes de la Cinta és un dels temes d'interès ciutadà que a Tortosa agafen una dimensió política més important. Un element fonamental és la durada de les festes, que ha oscil·lat entre els 10 dies que va durar la Cinta els dos primers anys del govern de Joan Sabaté, amb l'independent Gaspar Ricart com a regidor de Festes; i els sis dies que van durar els anys 2002 i 2003, coincidint amb el canvi de regidors que van protagonitzar Josep Borrell i Dolors López. Amb tot, Ricart recorda que a la salutació del programa de festes del 2000 ja va suggerir que Tortosa havia de revisar el model de festes, començant per un major control pressupostari. De fet, Ricard ha estat l'únic dels últims exregidors de Festes que va haver de compaginar les seues responsabilitats amb el fet de ser també el regidor d'Hisenda. «Els regidors de Festes i els regidors d'Hisenda veuen les festes de la Cinta de manera molt diferent, i per això jo tenia molt clar que calia retallar-les», assenyala Ricart.
Amb tot, Ricart va ser apartat de Festes per motius estrictament polítics, i l'encarregat de fer anar la tisora va ser el seu successor, Josep Borrell. L'etapa de Borrell a la regidoria va deixar dues de les edicions de la Cinta més curtes, amb vuit dies l'any 2001 i només sis dies a l'any següent. «Encara crec que les festes podrien retallar-se més, i condensar tots els actes en quatre o cinc dies, al voltant del parc municipal o del recinte firal, de la mateixa manera que fem durant la Festa del Renaixement al nucli antic», aconsella Borrell. Una opinió semblant a la de l'exregidora Dolors López, que també reclama un millor aprofitament del nou pavelló firal. «Ara tenim una infraestructura adient per poder organitzar grans concerts sense haver de patir pel mal temps», assenyala López. De fet, a l'estiu del 2004, López va veure com una tempesta aigualia un concert d'Alejandro Sanz, amb què la regidora volia fer caixa per organitzar amb més tranquil·litat les festes de la Cinta. A més, l'exregidor Jordi Bonilla també parla de les possibilitats del nou pavelló de Remolins, que permetria que la Cinta recuperés la seua tradició de grans concerts musicals. «Tortosa podria fomentar la iniciativa privada i contactar amb promotors, que podrien organitzar concerts sense que això representés un risc greu per al pressupost municipal», diu Bonilla.
Però Bonilla es manifesta contrari a una reducció dels dies de la Cinta. «El model que vam iniciar, que és el d'enguany, és el més viable», remarca. «La gent participa molt, hi ha molts actes al carrer i hi ha xalera per a tothom, en horaris força assequibles», precisa Bonilla. «Si portes bones orquestres i organitzes actes gratuïts i molt populars, la gent sempre respon; però a més hi ha una programació alternativa amb el Festival de Músiques del Món o l'Ebre Terra de Vent», hi afegeix. Bonilla afirma que l'Ajuntament va pel bon camí, i que només cal fer alguns retocs. «La prova és que l'any passat van haver-hi pocs comentaris negatius sobre la Cinta», recorda.

LES FRASES

JORDI FOLQUÉ
regidor de Festes
«Estudiarem si cal canviar el model, però encara no hi ha res decidit. Proposaré alguns canvis a la resta de membres del govern, i entre tots prendrem una decisió. Sabem que, si fem canvis, el nou model de festes tampoc agradarà a tothom»

JORDI BONILLA
regidor 2005-2006
«Jo no reduiria la durada de les festes. Si portes bones orquestres i organitzes actes gratuïts i molt populars, la gent respon i participa. Hi ha una sèrie d'actes que són irrenunciables. Estem en el bon camí i només cal fer petits retocs»

DOLORS LÓPEZ
regidora 2003-2004
«És molt complicat reduir les festes, ja que l'única manera seria suprimint alguns actes tradicionals. Potser es podria fer un intent i concentrar el programa si es trobés una bona fórmula, però seria molt difícil. A Tortosa costa acceptar els canvis»

JOSEP BORRELL
regidor 2001-2002
«El model d'enguany no m'agrada. Fer les festes tants de dies és insostenible i Tortosa està deserta, amb el 80% del comerç tancat. Jo potenciaria al màxim les festes, amb actes gratuïts i molt populars, condensats al voltant d'un únic cap de setmana»

GASPAR RICART
regidor 1999-2000
«No podem dir que la Cinta siga anacrònica, però la societat tortosina ha canviat. Sóc partidari d'una reducció de la durada i d'un major control del pressupost. No calen unes festes tan llargues si ja tenim la Festa del Renaixement i les festes de barri»


El Punt (8-Setembre-2007)

Foto: Ajuntament de Tortosa

17 comentaris:

  1. Després de participar en diverses etapes de la comissió de fetes puc assegurar que el canvi de model no solament s’hauria de fer en la durada de les festes, sinó també en el tipus de propostes i activitats.

    Recordeu el bono mil, el primer any de la llotja es mou etc... penso que la solució està en el canvi de model i també de les propostes cada pocs anys, encara que això no és gens fàcil.

    ResponElimina
  2. Tinc que confessar el meu desconeixement amb festes i actes lúdics de tota mena, però per si de cas, voldria aportar la meva modesta opinió en lo que respecta al disseny de les Festes de la Cinta pels propers anys.
    Per una part tenim consolidades unes dignes festes del Renaixement, i per altra les festes tradicionals al Setembre...La festa del Renaixement d’alguna manera estava concebuda per donar a conèixer Tortosa al turista de l’estiu. No ens enganyem; el turisme cada cop es menor i de pitjor qualitat . La gallina dels ous d’or ja esta vella i aviat anirà al caldo, les ofertes turístiques s’han diversificat molt i son altament competitives. La disponibilitat de renda per fer unes vacances cada cop minva i el personal “apreta” el cul a la cadira... Arriben un altre cop les vaques flaques .La meva idea consistiria en incloure la festa del Renaixement com a programa integrant de les Festes de la Cinta i la meva proposta seria la fusió d’aquestes dues festes amb una sola i de una setmana de durada màxima.
    La participació ciutadana segur que no estaria qüestionada.
    També l’alternança dels actes previstos en festes de la Cinta, li donaria una dinàmica mes diversa . Fins y tot es podria estudiar en certs actes ja tradicionals de les festes de la Cinta la inclusió del vestuari del Renaixement donant-li un magnífic relleu a la festa, amb la avantatja de que la calor ja ha minvat un xic i els rics vestits amb pedreries serien mes portables.
    Tal com tenim ara disposades les dues festes, correm el risc de devaluar-les, o que una eclipsi l’altra.
    Jo apostaria fort per una sola festa a l’any de gran abast i participació ciutadana incloent els concerts i revetlles als ús. Si no ho fem així, possiblement no potenciarem ni una ni l’altra.
    Gràcies

    ResponElimina
  3. Les Festes donen cada any mes fastic, desde que van prohibir els locals de penya no val la pena ni sortir de casa, el millor que es pot fer a festes es marxar fora de viatge, com cada vegada fa mes gent

    ResponElimina
  4. Les festes (i encara falta aquesta nit, la part que més m'agrada correfocs i castells de focs artificials), han estat molt poc seguides per la ciutadania, la veritat sentia vergonya i tot de lo apagat que estava tot.
    Entre setmana la festa escasa, casi nula amb molts locals tancats (sóc jove i encara m'agrada sortir,ja que no tenim concerts grans); només se salva en cap de setmana.
    L'ofrena (a la qual vaig sortir amb una entitat) també va fer pena, l'any passat hi havia gent agolpada ja des del darrera del Palau Episcopal fins el Parc, enguany la zona amb més densitat de públic era la zona de pubilles i pubilletes a l'escenari, ... prou patètic, a més del pertinent retard però que això no implica l'altra cosa, l'ASSISTENCIA.
    Jo sempre he dit que caldria canviar les festes de puesto al calendari, perquè és una època depriment, final d'estiu, principi de curs, costa de setembre (amb material d'escola, examens de setembre, marxa dels universitaris, final de vacances-viatges qui pugue, etc.)... i encara rai que enguany no ha plogut que sempre plou fort a F i F... fires i festes.
    Bé, ja comentaré algun altre dia algo més però participació escasa, pressupost pse... espero i desitjo que sigue perquè és un consistori nou... però massa oportunitats no s'han de donar que ja tothom pot consultar quan funcionava i quan no... encara recordo els macroconcerts del camp de terra, curses de llits on tothom mirava, etc. I NO PENSEU que arribo als 25 anys jo eh!
    PD: les festes originals de Jesús també es van canviar de dates per raons fortes, perquè no es pot fer el mateix a la CINTA???

    ResponElimina
  5. M'havia deixat algo semblant al que diu XAK... per a xalar mínimament a festes has de ser d'una penya o una persona d'avançada edat, ... els joves sense penya però si colleta d'amics que no participen al circuit de penyes no tenen massa a fer.

    no sabia que havien prohibit els locals... ja és l'ostia, si hi ha ciutat que els tenen tot l'any els locals de joves... pos si que hi ha gent tikismikis...

    ResponElimina
  6. Pues sr. mcalan jo al igual que voste soc una profana en aquest tema de disenyar festes.
    Però crec que el tema es més ample que el simple fet del diseny de les festes.
    Per una part jo no crec que les dos festes hagin de fusionar-se, dic aixó perque crec que son dos coses totalment diferents.
    Per una part les festes del Renaixement estan concebudes per dinamitzar Tortosa en conjunt, s'imagina si totes les botiges, com pasa a la Cinta esdevingesen tancades.
    Per altra les festes de la nostra Cinta la setmana gran de la ciutat i per tant tenen que garantitzar que tots en ho passem be, però de totes formes lo de les botiges tancades de la Cinta, es per que es teixit botiger s'ho faci mirar, cap economista, asesor... pot recomanar que facin aixó, ho trastoca tot, sort de les grans superficies comercials que ells si que saben algo d'economia i resten oberts.
    Per tant que tiren endavant les dos que una i l'altra són i tenen la seva funció.
    En aquest sentit estic d'acord amb el que diu el regidor sr. Bonilla, una festa major d'una ciutat es la d'una setmana "grande", baixar l'intensitat duant la setmana, però tidre dos caps de setmana de festa "grande".
    I per acabar jo vull felicitar a la gent que any rera any formen part de la comissió de festes i ens ho fan pasar a tots la mar de be amb el seu treball, GRACIES.

    ResponElimina
  7. Mafalda: Penso que en la seva aportació es contradiu.....Veurà : Per una part comenta que les festes del Renaixement serveixen per “dinamitzar” la ciutat i que per festes de la Cinta les botigues romanen tancades...Acte seguit diu que el teixit comercial s’ho faci mirar perquè cap assessor o economista recomanaria en aquestes dates el tancament del comerç.
    La meva reflexió seria : Perquè en una setmana de festes conjuntes (Cinta i Renaixement) el comerç no pot estar obert uns dies a la setmana ?

    ResponElimina
  8. No mezclemos el tocino con la velocidad. Les festes en honor a la nostra Cinta són una cosa i una altra de ben diferent són les festes del Renaixement. Personalment, i crec que moltíssima gent estarà d'acord amb mi, la festa del Renaixement no m'aporta res, es més, cada any li tinc més tírria. Que falta pressupost per a les festes de la Cinta? Doncs, se'l redueix de la festa del Renaixement i tots contents. O què passa, que sembla que ara és més important aquesta festa que es van treure de la màniga que la festa gran de la nostra ciutat?
    Per cert, faltaria més que els comerços no poguessin tancar durant la setmana de la Cinta...
    Bon final de festes a tothom!

    ResponElimina
  9. Un altra raó per modificar dates... final de temporada tothom es mereix unes vacances de les botigues, és lògic, però apaga prou la vidilla de la ciutat, ja que les botigues són el que atreu gent normalment a tortosa durant la plena temporada.

    un altra pregunta, ... si el renaixement és per potenciar el turisme i el gasto, i les festes de la cinta són religioses sobretot i tradicionals, ... quines són les festes de la GENT i per a la GENT?

    ResponElimina
  10. Muertosa: una ciutat que en festes desapareix tothom que pot gastar diners.
    Muertosa: ciutat sense discos, cines, ni casals de jovens. I que quan estos volen fer alguna cosa se'ls boicoteja sempre, sempre, des de les institucions.
    Muertosa: la Cinta està a punt d'emigrar! No m'estranya!
    La Parca arriba!
    Muertosa necessita un transvasament ràpid de sang fresca i idees calentes, però, desgraciadament parlen àrab o urdu i son rebutjades.
    Muertosa necessita que se li canvie lo ritme, ni la seua jota és marxosa.
    Muertosa és, cada dia més Muertosa.
    I les festes que li tocarien ara li escauen millor cap al 2 de Novembre!
    Siguem conseqüents!
    Planegem bones castanyades!
    Total, en lo canvi climàtic ...

    ResponElimina
  11. Si no m'expliques millor lo de la contradiccio de Mafalda, no ho entenc.

    ResponElimina
  12. sr. mcalan no se en que creu voste que jo em contradic, però be per se més explicita li dirè les festes a les que fem referencia son dos conceptes "de festa" una (la del Renaixement ) ens fa creuar fronteres, i per tant es fa per tal de "vendre" la nostra ciutat, i dinamitzar-la( sense entrar en molts detalls els botigers cumpleixen la seva funció social i de pas restauradors i els botigers fan l'agost al mes de juliol) i la de la Nostra Cinta que es la festa lúdica de tots i totes els i les tortosines i tortosins la refència que faig al comportament dels botigers( durant la festa de la Nostra Cinta) per mi es evident i segur vostè ho ha percebut els botigers tenen una funció social que fa que cap economista els recomani que tanquen tots a la vegada ni que sigui la festa major, la falta de comerç desertitza un espai ( em refereixo socialment, clar no entengui que parlo de cambi climatic)i per tant un espai que esdevé desert no es l'idoni per propiciar un espai lúdic, es un espai que socialment dur a una dinamica d'ensopiment que fa que molta gent opti per la montanya o per la platja, entre d'altres.
    Espero que ara els meus raonaments hagin estat més entenedors.

    ResponElimina
  13. per cert jo faig un analisi, exposo fets i arribo a una conclusió, en referència a les dues festes que es celebren a la ciutat de Tortosa, i no pretenc res més que aixó, ho dic per lo de les vacances la llibertat d'actuar que tenen uns ens porta a la llibertat d'opinar o d'analitzar que tenim uns altres.

    ResponElimina
  14. mc calan, interpel·la a Mafalda, l'hi contesta respectuosament i voste replica: Uf!! .
    Que l'hi han fet mal?

    ResponElimina
  15. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  16. No es obligatòria la meva interpel•lació, veritat..? Faci-ho vostè si li ve tant de gust . Gràcies

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta