25 d’octubre del 2007

L'efemèride: aquarterament de tropes a Tortosa i romeria per la sequera

El 25 d'octubre de 1878 a Tortosa hi va haver un aquarterament de tropes. La causa va ser l'intent frustrat d'atemptat d'un català, Joan Oliva, contra la persona del rei Alfons XII. La temptativa de magnicidi, perpretat amb un tret de pistola, va produir-se quan el rei passava pel carrer Major de Madrid. Alfons XII va resultar il·lès. D'aquesta manera, Oliva, que era un obrer boter nascut a la Cabra del Camp l'any 1855, va inaugurar a Espanya la tradició de regicidis anarquistes tan pròpia del segle XIX. L'anarquista català va ser condemnat a mort i ajusticiat a garrot-vil el 1879.
El 25 d'octubre de 1851, els tortosins van fer una romeria a l'ermita de la Mare de Déu de l'Aldea. El motiu no era un altre que la gran sequera que hi havia des de feia anys. El més normal a l'octubre era que a Tortosa plogués, i fins i tot que hi hagués inundacions per les crescudes de l'Ebre o per les barrances, però l'últim desbordament del riu havia sigut a la primavera del 1848. Les peregrinacions amb rogatives a la Mare de Déu de l'Aldea van començar al març del 1849, i també van continuar a l'abril del 1850, "a causa de la sequedat reynant", com va escriure Vergés Paulí. Al maig del mateix any també va fer-se una processó de rogativa amb el Sant Crist de la Puríssima, implorant "lo benefici de les pluges". Després de la romeria d'avui fa 156 anys, els tortosins encara en van fer una altra a l'abril del 1853. Durant un temps aquesta va ser la última, ja que a finals del maig següent va haver-hi un "espantós" desbordament de l'Ebre, més conegut com la riuada de Corpus. Les aigües van arribar a la capelleta de Sant Cristòfol, al carrer Montcada, i van endur-se l'antic pont de barques.
També el 25 d'octubre, però del 1875, el cronista Ramón O'Callaghan va guanyar la canongia doctoral de la Seu de Tortosa en "brillants oposicions". L'any 1908, a la plaça dels Estudis, o plaça de l'Hospital, va fer-se un cerimoniós acte de retolació, ja que s'havia acordat canviar-li el nom pel de plaça del Canonge O'Callaghan. Actualment tornar a dir-se plaça dels Estudis.
El 25 d'octubre del 1940 van sovintejar les restriccions elèctriques durant tot el dia, com era habitual durant els primers anys de la postguerra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta