22 d’octubre del 2007

L'efemèride: les obres del canal de l'Esquerra l'any de la riuada

El 22 d'octubre de 1907, sense solemnitat pels grans estralls que la riuada de fa 100 anys va provocar a Tortosa, van inaugurar-se les obres del canal de l'Esquerra de l'Ebre, començant per l'hort de Ballester, al barranc de Caputxins. Les obres van començar després d'un complex contenciós entre dues companyies. El primer tram del canal de l'Esquerra, entre l'assut de Tivenys i Barrugat (partida al sud de Tivenys, compartida amb Tortosa per Bítem), no va entrar en funcionament fins quatre anys més tard. A la fotografia, presa per Ramon Borrell l'any 1910, veiem com treballava una màquina perfiladora de talussos.
El 22 d'octubre de 1868, en plena revolució republicana, l'Ajuntament de Tortosa acorda traslladar l'hospital al convent dels jesuïtes, just tres dies després que siguin declarats béns nacionals tots els objectes del convent. De fet, l'1 d'octubre la Junta Revolucionària municipal havia decretat l'expulsió dels jesuïtes, junt amb la llibertat de culte i d'ensenyament, la supressió de classes al Seminari i la incautació d'edificis d'ensenyament religiós, així com l'enderrocament de les muralles del Temple i de Remolins. L'acord de traslladar l'hospital al convent dels jesuïtes va ratificar-se el 4 de febrer del 1869, i onze dies després va efectuar-se el trasllat.
També el 22 d'octubre, però del 1870, molta gent va marxar de Tortosa atemorida per la febre groga. Segons va escriure Vergés Paulí al segon volum del llibre Espurnes de la llar, durant el mes de setembre van córrer rumors que a Barcelona hi havia casos d'aquesta malaltia. De fet, des del 20 de setembre, a tothom que arribava de Barcelona els feien estar tres dies als quarters, en observació, per garantir que no s'havien contagiat de la febre groga. El 24 d'octubre va registrar-se, finalment, algun cas de febre groga. Durant tot el segle XIX, Tortosa va ser castigada per diferents epidèmies, sobretot pel còlera. De fet, en un espai de 66 anys, el còlera morbo va colpejar sis vegades la població de Tortosa, la primera vegada el 1834 i la darrera el 1890.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta