4 de novembre del 2007

L'efemèride: el cine Coliseum estrena 'El mago de Oz'

El 4 de novembre de 1945, el cinema Coliseum de Tortosa estrenava El mago de Oz, la genial pel·lícula dirigida per Víctor Fleming i produïda per Mervyn Leroy l'any 1939. Lo Coli, que és així com la gent coneixia aquesta sala de cinema, estava a la plaça d'Alfons XII i era un edifici majestuós, que ocupava tota la plaça per la banda que s'encara al riu. Era d'estil neoclàssic i, com recorda Francisco J. Renau, estava coronat per dues estàtues, una a cada punta de la teulada. L'entrada principal estava pel carrer Argentina. Era el cinema que tenia la sala més gran de Tortosa, i de vegades també s'hi feia teatre. A més, el bar del Coliseum sempre estava obert, funcionés o no la sala. El bar del Coli, on també s'hi feien importants negocis, també tenia una gran terrassa tancada amb vidreres, que ocupava mig frontal de la plaça. Com va escriure Josep Bayerri, el Coliseum va substituir un altre cinema, el Teatre Principal incendit l'any 1932. [Per un error de les fonts, havíem posat que el Teatre Principal s'havia incendiat l'any 1917, però Luís Salamó ens ha rectificat, recordant que va ser el 10 de juny del 1932, poc després d'iniciar-se l'obra d'Alfonso Roure La reina ha relliscat.] Potser per això als seu soterrani hi havia una gran cisterna d'aigua per als incendis, que després va aprofitar-se pel fer el pàrquing del nou edifici d'habitatges. La seua desaparició (1972) està considerada com un dels escàndols urbanístics de Tortosa durant el franquisme. Com déiem, al solar s'hi va construir un bloc d'edificis de luxe, on hi ha la Caixa Tarragona. El Mago de Oz, que estava basada en la novel·la homònima de Lyman Frank Baum, va ser interpretada per una jove Judy Garland, que fent de Dorothy va cantar una de les millors cançons de tots els temps, Over the Rainbow, tot i que va estar a punt de ser eliminada del film (podeu veure aquí el vídeo).
El 4 de novembre de 1833, el brigadier Manuel Bretón, governador de Tortosa, va prohibir les reunions d'estudiants del col·legi dels Dominics, ja que tenia sospites que s'hi estava conspirant contra la infanta Isabel de Borbó. Un dels joves que assistia a aquestes reunions era el futur general carlí Ramon Cabrera, segons recorda Vergés Paulí.
El 4 de novembre de 2001, a la catedral de Tortosa i dins els actes commemoratius del 50 aniversari del Seminari, el cardenal Ricard Maria Carles i el bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, van presidir una eucaristia concelebrada per trenta preveres del presbiteri diocesà. El motiu era celebrar les noces d'or sacerdotals del cardenal Carles, que en aquell moment era arquebisbe de Barcelona, ordenat prevere el mateix any de la inauguració del Seminari tortosí.
El 4 de novembre de 2005, la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta anuncia que per primer cop dues dones formaran part de la junta de l'entitat. Són Teresa Lluch i Carmen Vinyes. També s'informa del nou web de l'Arxiconfraria.
El 4 de novembre de 2006 es coneixia la creació de la Plataforma Salvem Lo Canalet, que agrupa els veïns afectats pel traçat de la variant de l'eix de l'Ebre.

1 comentari:

  1. quina llastima de coliseum!!!
    quina vergonya que la seva desaparició!!!
    com se va pode predre una cosa com aquesta!!!
    Quantes coses ham perdut: lo coliseum (franquisme, 1972), lo tren (1996, Mariano),...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta