25 de febrer del 2008

La Festa del Decreixement [cartes dels lectors]

Per evitar malentesos començarem dient que aquest escrit, amb el Renaixement, no té més a veure que el contrast en comparar dos moments històrics oposats. L'època del florescent renàixer d'una societat que es rememora a Tortosa i l'època de dubtós èxit actual, caracteritzat per la crisi energètica i la ficticitat financera, línia de flotació del sistema econòmic globalitzat, i que alterarà, o potser ja ho fa, el més quotidià de les nostres vides.
Queda saber fins a quin punt, perquè hi ha més factors. Dient que al creixement econòmic se li acaben les piles, que s'està consumint a si mateix, no profetitzem cap desastre, sinó fem un reconeixement a un fet inevitable i esperable i sobre el qual potser ja estem travessant. Res per preocupar-se. Primer, perquè ja tenim una vida prou difícil; segon, perquè una alteració no significa un desastre. Potser demà estarem millor!
Un tercer factor molt influent: l'humà, o sigui, nosaltres. I respecte a aquest volia comentar el que si que és un fet que no costarà tant de demostrar. No voldríem referir-mos a la TV per demostrar-ho, encara que alguna vegada deuen fer alguna cosa interessant, però així causarà més sensació que si us explico que hi ha col·lectius de persones que ja s'estan adaptant a una nova vida. Ja surt a TV3, la nostra, en un programa de prestigi com el 30 minuts, mostrant grups funcionant segons una filosofia de viure, simplificada, decreixent, en països diversos, en països “rics”, allà on la gent fins ara podia (o pot) gastar tant com vol.
El reciclatge, agafar transport públic o la bici enlloc del cotxe o caminar són accions ben valorades, i necessàries, que s'adapten als nous temps i que anem aplicant individualment. Però són pràctiques de més abast les que s'apliquen en col·lectiu, a pobles, a xarxes de pobles... Això farem a Tortosa per la Festa del Decreixement, prevenir-nos per un futur millor, proposar alternatives locals als problemes comuns de la humanitat. Hem de ser realistes, demanar lo increïble i posar-nos mans a la faena i alhora, units a tot catalunya per un fil en bicicleta, avançar-nos al futur o esperar-lo amb els deures fets.
Us convidem a tots i totes, els dies 26 i 27 de febrer als actes de celebració de l'arribada a Tortosa d'un grup d'estes persones que parlàvem, que venen a enraonar en natros, una etapa més d'un moviment que s'escampa arreu. Sumes?


Josep Navarro Badoch (Camarles), en nom de la Comissió temporal pel decreixement a Tortosa


Si voleu participar en aquesta nova secció, els lectors de La Marfanta teniu la paraula. Podeu fer-nos arribar les vostres cartes, signades amb nom i cognom, població, DNI i número telefònic de contacte, al correu electrònic marfanta@marfanta.com. No es publicaran cartes signades amb pseudònims ni amb inicials. Tindran prioritat els escrits que no excedeixin de 20 ratlles i les cartes que siguin d'actualitat. Aquest bloc es reserva el dret de seleccionar-les, corregir-les i resumir-les quan siga necessari.

13 comentaris:

  1. a la web www.panxampla.org podreu trobar + info de les activitats al seu pas per tortosa.

    ResponElimina
  2. Es pateticament inmesurable la poca eficacia de les forces de seguretat de L'estat en dibulgar una oficina que no te ni tans sols la dignitat de dir publicament que no donen abast en la tramitacio dels Documents mes esencials pera la identificacio propia com a ciuatada , resulta que la nova oficina , quant arribes y preguntes per fer el DNI o millor dit renovarlo et sur el uniformat i et diu de 08:15 horas se cojen los numeros hasta que se acaben i sino hasta el dia siguiente"
    O sigue que estem igual que avans pero en local nou, i per ames patetic que et tracten igual com si foses un extrain, un no español,
    Sr. mes val que les pateres no pujen pel riu , pq si no el proper alcalde ..Mohamed Al faia i tots a mirar de cara a la meca i no ala meca .

    ResponElimina
  3. ???????¿¿¿¿¿¿¿

    ResponElimina
  4. jajajaaj madre miaa!

    ResponElimina
  5. "et tracten igual com si foses un extrain, un no español",

    Que s'ha de tractar diferent?

    ResponElimina
  6. I això per què ho escriu aquí? Per altra banda al pas que anem, millor Mohammed que Ferran o Joan...

    ResponElimina
  7. Pensava que no es podien fer comentaris racistes, el del sr o sra del DNI, ho es un rato llarg. Que tracten als estrangers com a números no li sembla malament però que als espanyolitos mos tracten així a aquest senyor/a no li agrada gens. I si comencem a tractar-nos a torthom com a persones?

    ResponElimina
  8. Sr./Sra. de les 2:51 PM , ving a contestarli que de rasiste no en ting res mes be , el que no soporto es que gent sense ofici ni benefici ni tan sols un amica de dignitat a les persones auctoctones del Pais o Territori español ss'ha adaptem a les nostres cultures , i no nosaltres a adaptarnos a ells....quino esta conforme en la cultura de aquet pais , en el treball, religio y costums i no se adapti, que fotigue el camp als seus respectius paisos de origen i si no sels possa a casa seva .
    ja cridara socorr

    ResponElimina
  9. estic d'acor en lo que diu els Sr/Sra. de les 10:47, ja que si nosaltres viatgem als seus paisos i cometem un delicte .millor que no,o no nos adaptem al seu regim politic u tenim clar i dingu protesta , aqui sols protesten els vagos i maleantes que mai han sapigut treballar i sols han viscut dels honrats treballadors.
    Synyors siguem serios , sino que cada persona que pensi que son imigrans que sels posen a casa seva avore quant duren

    ResponElimina
  10. Cada dia que passa més penso que, a Tortosa, millor los que vénen de fora, que los pesats que hem d'aguantar de sempre...
    Si per a agafar turno a lo del DNI se mirés lo coeficient intel·lectual, los paisanos sempre a la coa los veríem.

    ResponElimina
  11. Sincerament, no acabo de veure la raó de tot este esclat de xenofòbia. I molt menys en aquesta notícia, que no té res a veure. Se veu que hi ha gent que té els ànims encesos i van una mica perduts.

    ResponElimina
  12. 10:52, jo no tinc per que possar-men cap d'immigrant a casa meua, ara be, de la mateixa manera( pero, exactament de la mateixa) que tampoc t'hi possaria a tu.
    L'altre de mes amunt, entre altres perles, diu que els que no s'adapten a la "nostra" religio que fotiguen el camp, i quina es la nostra religio? i suposan que acceptesem la catolica com la nostra ( per majoritaria) els altres autoctons que son protestans, evangelics, testimonis de jeova etc,. tambe han de fotre el camp?
    Per a que despres es digue ( com en una altra noticia d'aquest bloc) que totes les opinions son igual de valides i respectables. Au va.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta