9 de febrer del 2008

Tanca la botiga tortosina Tot Món

La botiga Tot Món de Tortosa, la més veterana dels negocis de comerç just de Catalunya i un dels pocs locals independents de l'Estat, tancarà definitivament a finals de març. La majoria de les botigues privades han anat obrint i tancant, i la trajectòria de Tot Món era única, ja que al març haurien fet deu anys. El tancament va fer-se públic ahir a través del seu bloc d'internet, tot i que fa uns dies que un cartell anunciava el traspàs del negoci. Amb tot, Tot Món continuarà funcionament com a botiga virtual, a través d'internet (www.totmon.com). «Ens ho hem pensat molt i finalment hem hagut de prendre aquesta decisió, que ens fa molt de mal», va explicar José Luis Garcés, que ajuda la seua dona, Asirys Lappin, en la gestió de la botiga. La seua idea era reformar l'actual botiga per poder rellançar Tot Món, però el cost de les reformes era excessiu i no l'han pogut afrontar, tenint en compte que el negoci ja els ha fet perdre uns 120.000 euros en aquests deu anys. «Alguna cosa falla al comerç just, quan no pots crear un lloc de treball al primer món», conclou Garcés.

El Punt (9-Febrer-2008)

Més informació:
-Cierre tienda Tot Món
-Consum responsable per Nadal

6 comentaris:

  1. És una llàstima que una botiga com aquesta tanqui. Crec que ens hem deixat envoltar pel model CONSUMISTA impulsat per les grans multinacionals.

    ResponElimina
  2. Una mostra més que molta gent no practica el que reivindica

    ResponElimina
  3. Desprès de llegir el bloc, voldria dir que estic agraït per l’esforç que han fet aquests anys i els ofereixo els meus anims de cara al camí que volen agafar pel futur.
    No obstant això, no puc estar de dir que crec que aquest fet és una llastima i a la vegada una perdua gran per Tortosa.
    La solidaritat/caritat on tots podem donar alguna cosa, o ofererim ajut de voluntaris, o pagar una quota mensual de soci del ONG de torn és molt diferent del que volen aconseguir aquestes botigues, que alguna gent “del sur” pugui vendre els seus productes i així viure “dignament” amb el seu negoci. Les dos formes de "ajudar" son bones, pero sobretot crec que la segona, lo del comerç, és la que portara a resultats mes duraderes.

    Sóc el primer en aixecar la ma i acceptar la meva part de culpa ja que no he anat a aquesta botiga tan sovint com podia haver-ho fet. Però també pregunto si els altres tortosins, aquells que lluiten per estar en primer fila a la procesò de Setmana Santa, que posen els abrics de pells per anar a sopars de recaudir fondos, que estan a casa queixant-se del sistema, que demanen un mon millor, que parlen i parlem de com s’hauria de canviar tot, no podíem haver fet una mica més entre tots?
    En un any, perdem dos llibreries, i ara la botiga de comerç just - fins i tot ens han tapat les busties de l’oficina de correus!

    ResponElimina
  4. Jo també he sigut comprador de tot mon i amb tot el gust del mon, clar.
    Esta ciutat és de lo més surrealista. No te cines. No te discoteques. Poques llibreries, instal.lacions esportives fluixes fluixetes. Casals jovenils, de barri o populars pocs de pocs.
    Això si, botigues mil, etc.

    Una botiga bonica que hi havia....!

    Jo ja estic pensant en fer-me un deposit de 5000 litres per al gasoil, lo de Mad Max sembla que ja esta més prop.
    I si en veurem de fotre pets per tot arreu!
    Com sento l'aletejar de la papallona al mig de l'oceà...! Tronades a la costa i boires a l'interior.
    No hi ha res com ser polifacètic!
    O pluri-cultural.
    Però, no n'hi ha prou, hem d'emprar les eines de la cultura global no agressiva. I anar oblidant este sistema corrupte, brut, deixat, esclavista, discriminatori, etceses.
    Gandhi ens va ensenyar que valorar lo tradicional, lo senzill, com teixir-se la pròpia roba, era una eina revolucionaria, independentista llavors.
    En el nostres independentisme més necessari ens calen els productes de preu just, les cares amables, i les coses fetes humanament.
    És un camí per deixar de ser tan "maquines estandarditzades i deshumanitzades." I així, despreocupar-nos d'aquest futur tipus Mad Max i canviar-lo pel Jardí de l'Alegria.
    Hem perdut un espai de lo amable.
    Desitjo que en surtin més, ho espero.

    ResponElimina
  5. Manifesto també el meu dol pel tancament d'una botiga així, i ara també me n'adono que hi he anat a comprar no tan sovint com hagués pogut.
    Si parlant amb els meus alumnes sortia el tema de la solidaritat i del què podem fer contra la injusticia quasi sempre ficava com exemple de "fer quelcom pràctic" anar a comprar a aquesta botiga (i afegia "jo no hi tinc cap interés econòmic personal amb els seus amos...").
    En fi, agrair els seus propietaris l'esforç que han esmerçat tots aquests anys. La botiga i tot el que representa dignificava Tortosa

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta