21 d’octubre del 2008

Adéu a 20 anys de polèmica del mercat del Peix

La inauguració del restaurant de la cadena Viena, després de la rehabilitació de l'antic mercat del Peix de Tortosa, tanca 20 anys de polèmica política i ciutadana sobre l'edifici, construït el 1933 a partir d'un projecte de l'arquitecte municipal Agustí Barlett. Els bombardejos de la Guerra Civil havien malmès molt l'antiga peixateria municipal, d'estil racionalista, que va ser reconstruïda l'any 1994 amb materials de mala qualitat i tot conservant l'escut de l'Ajuntament republicà a la façana principal. Als anys vuitanta, just després de ser declarat bé cultural d'interès local el 1982, encara es van fer algunes obres per resoldre problemes estructurals de l'edifici. Però l'antic mercat del Peix semblava tocat de mort quan les peixateries van traslladar-se al mercat Central, primer de manera provisional, i l'edifici va entrar en un procés de degradació implacable que també va afectar la plaça de Barcelona. L'any 1991, la Cambra de Comerç de Tortosa va descartar emplaçar-hi la seua nova seu, i el govern del convergent Marià Curto (1995-1999) va apostar per enderrocar-lo per fer-hi una plaça i un pàrquing. La societat civil va mobilitzar-se al voltant de l'entitat SOS Monuments, i el socialista Joan Sabaté va indultar l'edifici, si bé no va desbloquejar la rehabilitació de l'antic mercat del Peix fins al final del seu segon mandat, tot cedint-lo a la iniciativa privada.

El Punt (21-Octubre-2008)

1 comentari:

  1. Privatitzar un monument històric?, Per què? no hi ha quartos per donar-li una finalitat social, ni tan sols per mantindre'l en bones condicions? La gent el va salvar de l'enderroc però el poc respecte per lo public de part dels governs i no se si amb passivitat de la gent d'avui en dia no l'ha salvat de les mans del llop.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta