5 d’octubre del 2008

A favor de les campanes i parabòliques

L'esborrany de la nova ordenança de civisme proposa silenciar les campanes de Tortosa a partir de les onze de la nit i impedir la instal·lació de més antenes parabòliques a les façanes. Dues mesures que sens dubte faran parlar molt, i que difícilment s'entenen en una ciutat de les característiques de Tortosa. Per exemple, en el nostre cas vivim a pocs metres de la parròquia del Roser, al barri de Ferreries, i les seues campanes només ens despertaven la primera setmana. És molt més molest i desagradable la contaminació acústica dels cotxes i de les motos que travessen l'avinguda Colom amb el motor a cent, o la dels que aparquen per traure diners d'alguna de les dues caixes, amb el motor en marxa i la música a tot volum. Un soroll que ara mateix l'Ajuntament podria evitar, sense haver de recórrer a cap ordenança nova... i no ho fa. En canvi, les campanes ens acompanyen en el silenci plàcid de les nits, amb un toc agradable i molt útil, ja que és molt pràctic comptar els tocs quan no pots conciliar la son i també per saber quantes hores ens falten abans d'aixecar-nos pel dematí. De fet, les nits en què Tortosa està més tranquil·la, fins i tot és possible escoltar el fragment de l'himne de la Cinta que cada quart hora toquen les campanes de la catedral, i comprovar que les campanes del Roser no toquen a la mateixa hora que les d'altres parròquies de la ciutat, com si a Ferreries anéssim un parell de minuts descompassats amb la gent de dins Tortosa.

Una prohibició com aquesta només s'entèn perquè els seus redactors han degut aplicar una plantilla d'una altra ordenança, en què potser les campanes sí són causa d'algun tipus de problema ciutadà. Qui s'ha queixat, a Tortosa, del so de les campanes? En una ciutat en què en cada bugada perdem perdem un llençol, quin sentit té començar a matar una altra tradició? Segons el folclorista Joan Moreira, només la catedral tenia fins a 10 campanes, que feien més de 30 tocs tradicionals segons allò que vulguessin anunciar. És a dir, hi havia un toc especial per alertar d'un foc, fer la crida a sometent o per la presència de lladres. També per anunciar l'hora de combregar de dones, homes i capellans, i també hi havia tocs diferents per lamentar els enterraments dels adults o d'un aubà (infant). Un altre toc servia per guiar els perduts perquè tornessen a la ciutat, i un altre per anunciar la sortida i tornada del bisbe, o per informar de l'enviament de la relíquia de la Cinta en direcció a Madrid, amb motiu de l'embaràs d'alguna de les infantes d'Espanya.

Una mesura diferent és la intenció de prohibir la instal·lació d'antenes parabòliques, de telefonia i d'aparells d'aire condicionat a les façanes sense tenir la correseponent autorització. Les parabòliques, per exemple, només es podran situar als llocs en què tinguen un menor impacte visual, i integrades a la coronació de l'edifici quan estiguen a la coberta. Però no es podran instal·lar antenes de cap classe a les obertures, finestres, balconades, façanes i paraments del perímetre dels edificis. Entenem que una mesura així es puga prendre en edificis protegits, especialment als del nucli històric, però quin mal fa una antena parabòlica en la façana d'un edifici? Si es tracta d'un tema visual, tenen més impacte els aerogeneradors del parc eòlic del Coll de l'Alba, i ens hem acabat acostumant. A Tortosa, els primers que van tenir parabòlica van ser els xalets de la Simpàtica, però ara aquest tipus d'antenes han proliferat per l'arribada de gent d'altres països. Per molts immigrats, un dels pocs entreteniments és poder veure els canals que miraven quan estaven a casa. Què guanyem traient les parabòliques de les façanes?

17 comentaris:

  1. Gustau, jo sí conec gent de Tortosa als que tota la vida els han molestat les campanes.
    Jo la pregunta que em faria és, quants decibels són les campanes?
    Si realment en són més dels permesos em sembla bé la normativa, en el passat quan ningú tenia rellotge les campanes tenien un sentit, ara no, penso que només que a una persona li molestin si superen els decibels permesos s'han d'acallar.
    Sobre les antenes parabóliques, amb la nova tdt, em penso que totes les cases han de tenir una parabòlica comunitaria, que a més de la tdt pot portar un altre canal,on pots conectar el plus o hispasat, per tant el que prohibeix la normativa només es les parabóliques al balcons( com prohibeix les antenes normals no parabóliques, que en algun balcó en queda alguna) no l'ús de la mateixa, ja que tothom haurà d'antenitzar les cases si vol veure la tv. .

    ResponElimina
  2. segons diu la premsa anglesa, la normativa des de Brusel·les sobre contaminació acustica obligarà als gaiters escocesos que toquen pel carrer (en pla "busker" o més formal), a portar proteccio per les orelles i a portar un cartell avisant que escoltar-los porta un risc pel salud ;)

    ResponElimina
  3. gustau la foto es de casa teua?
    a totes les poblaciona s'esta obigant a posar les antenes al terrat!!!

    P.D. I els aparellas d'aire acondicionat!

    ResponElimina
  4. Josep Maria, la nova TDT no té res a veure amb la parabòlica.

    ResponElimina
  5. Si Si i d'aqui a no res prohibirem que la gent demani auxli ¡cridant¡ etc etc... Tenim uns goberns a tots els nivells,municipals i de la generalitat que lo de prohibir els agrada molt,i menys mal que aquestos ultims s'anomenen progresistes,el tema de les paraboliques no es politicament correcte,perque perjudica majoritariament als inmigrants i aixó no es anar a la moda.

    ResponElimina
  6. Tot ho volen reglamentar. Pasejar per segons quines zones de la montanya, agafar bolets,casc amb la bicicleta, joguines homologades.

    Després veus els noticiaris d'Antena 3 i sentes coses com: Va lligar les ma ns i els peus de la seva nòvia i la va matar; jove ferit per arma blanca al sortir d'una discoteca; dos homes que comparteixen casa es barallen pel mando a distància i un el colpeja amb un martell.

    Que vagin reglamentant, que vagin...

    ResponElimina
  7. Tenim uns governs públics neuròtics que es preocupen pel que no preocupa ni importa a les persones i abandonen l'abordatge desl problemes complexos, i això provoca una societat neuròtica i malaltisa.

    Perdoneu, no estic massa optimista.

    ResponElimina
  8. Jo que sóc d'Amposta he viscut tota la vida darrera de l'Esglèsia de Sant Josep (la del Grau per entrendre'ns) i corroboro el fet que quan ets a prop rarament sents les campanes. Ni tan sols els diumenges quan tocaven missa de deu molestaven, tenies uns segons per saber que eren les deu i continuar dormint si volies.
    Ara que visc a l'altra punta de ciutat les trobo una mica a faltar, i tampoc em molesta la sirena de la Cambra Arrossera que tinc davant mateix de casa: són sons que acaben formant part de la nostra vida. Segur que més d'un que es queixa té sempre a casa la tele engegada encara que no la miri perquè li fa companyia el sorollet...

    ResponElimina
  9. Emili, no soc original, peró.....vols dir que el que ets, no es un optimista ben informat?

    ResponElimina
  10. Potser tens raó. De vegades relativitzo la meva visió de les coses i deixo oberta la porta a que algú em digui que m'equivoco. Considero que és saludable i s'hauria de practicar més del que ho fem.

    ResponElimina
  11. Olé per la humilitat ...

    M'agrada més que toquen les campanes que em toquin altres
    coses, cosa que també fa l'Ajuntament de Tortosa i altres administracions.

    I ara què, també "llogarem vigilància externa" per vigilar les campanes, els "amos" dels gossos, les fonts públiques, etc., etc., etc.

    ResponElimina
  12. Ordenances, decrets, infraccions, sancions, prohibicions, policia, embarg, pressó....

    Tinc la sensació que passarà com en els Estats Units. Continua la pena de mort i és el país on hi ha més assassinats.

    Potser si limitessin l'ús de pistoles, milloressin l'educació, formessin en valors, no caldria tanta pena de mort, ni tanta ordenança...

    Però sembla que sigui més fàcil aprovar normatives i ordenances i executar una persona.

    ResponElimina
  13. No hi ha dubte que el reglamentisme vigent es conseqüència del fracàs col•lectiu d’una societat que ha perdut el sentit comú. “Prohibit pegar cops de porta” Prohibit banyar-se a partir de les 22 h. ”Prohibit empastifar les parets” Prohibit fer soroll a partir de les 23h.”...Tantes i tantes prohibicions que utilitzant el sentit comú podríem estalviar-nos..! Sempre he estat partidari del prohibit prohibir, però es veu que som una societat anàrquica, poc tolerant e irrespectuosa amb el pròxim, d’aquí que els darrers anys al Congrés de Diputats hagi legislat com a xurros lleis que de exercitar el sentit comú no caldrien...

    ResponElimina
  14. Mc Calan, tens tota la raó.

    ResponElimina
  15. D'aixo també se'n diu "buenisme". Com a principi, ja hi estic d'acord en no regular excessivament, però com mes gran me faig, mes me'n dono compte que allò de "todo er mundo e güeno" res de res; todo el mundo no es bueno. Quan les paraules no son prou, sinó hi ha una llei, norma, ordenança que t'empari, vas arreglat.
    A aquestes alçades de la pel·licula, ja hem de donar per sabut per part de tothom que, no s'ha de pixar ni tirar la brossa al carrer, que no es pot posar a les balconades i façanes tot allò, que vingué de gust, que no es pot fer soroll excessiu amb campanes o musica i un llarg, llarg etcètera, però, veritat que passa tot això?.
    La restricció per als fumadors, s'hagues observat com ara sinó fos per la existencia d'una llei que ho regule?. S'hagués arrivat al nivell actual nomes amb tríptics publicitaris o el "buenisme" dels encarregats de locals públics convida'n a la gent a no fumar?. Amb "buenisme" s'aguisen posat les maquines expenedores allun dels menors?. Si amb lleis que prohibeixen ( venda d'alcohol a menors, per exemple), es compleixen d'aquella manera, imaginat nomes amb "buenisme".
    Mes haviat el problema pot estar en que ho estem reglamentat tot i no fem complir res. Moltes vegades perque molts dels que han de pagar ( en cometes i sense) son insolvents.

    ResponElimina
  16. Ximo, no estic totalment d'acord.

    En general, la normativa antitabac es respecta bastant. Quantes sancions s'han imposat als infractors?

    Pel que tinc entés, ben poques. Llavors, vol dir que la gent l'ha complit perquè s'ho ha cregut? I mira que l'entrada en vigor va ser polèmica? Cal fer més estudis sociológics per esbrinar perquè certes conductes arrelen i altres no.

    ResponElimina
  17. emili, segurament que la gent s'ha anat conscienciant cada vegada mes amb els perjudicis del tabac, però si aquesta conscienciació no hagués anat acompanyada de la prohibicio de fumar en determinats llocs, crec que no estaríem on estem. De sancions potser n'hi han hagut poques, perquè els que han exercit la coacció han estat els propietaris o responsables dels locals, amb l'amenaça de 600 euros per deixar fumar al seus establiments.
    Volia dir: tant de bo no calguessin tantes i tantes reglamentacions ( els advocats exercitants potser no ho pensen així ) ni prohibicions, però....

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta