20 d’octubre del 2008

Les Terres de l'Ebre, "per dir un lloc lluny de Catalunya"

Aquest matí estàvem escoltant la tertúlia del programa El món a Rac1 i un dels convidats ha dit una frase que ens ha tret la son de cop. De fet, tant Jordi Basté com Màrius Carol, Santi Nolla i Oriol Junqueras han degut fer un bot a la cadira, quan Vicenç Villatoro ha volgut posar un exemple i parlar de les Terres de l'Ebre "per dir un lloc lluny de Catalunya". Eeeeeep!, han cridat tots i també nosaltres, fent un salt del llit... Evidentment, Villatoro ha entès que acabava de dir una bestiesa i ha rectificat el lapsus, per aclarir que volia dir "les Terres de l'Ebre, per dir un lloc lluny de Barcelona". En qualsevol dels casos, el lapsus de Villatoro (un dels nostres professors més ben valorats a la facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB) representa, com a mínim, dues coses: que les Terres de l'Ebre som vistos des de Barcelona com un lloc allunyat i molt llunyà, i que molt sovint a la capital del país identifiquen Catalunya exclusivament amb Barcelona. Quantes vegades hem escoltat, a la ràdio o a la televisió, que avui a Catalunya fa un sol brillant, quan a Tortosa plovia com en el vuitè dia del diluvi? Però de totes maneres, quin és el concepte que té algú com Villatoro de la proximitat i de la llunyanyia? Encara que Catalunya s'acabés a la part de dalt del Coll de Balaguer (cosa que molts de nosaltres hem pensat en algun moment), no serien les Terres de l'Ebre un lloc proper? Ara mateix, el Baix Maestrat és un lloc proper a Catalunya, i per això TV3 va enviar el seu corresponal a les Terres de l'Ebre a cobrir les inundacions d'aquest cap de setmana a Càlig, de la mateixa manera que Canal 9 ve a Tortosa quan hi ha una riuada a l'Ebre. El Baix Maestrat està prop de Catalunya i el Baix Vinalopó molt més lluny. Només si es fes un transvasament cap al sud podríem dir que l'Ebre queda lluny de Catalunya. Però trobem que ens estem embolicant molt i això ja seria una altra història...

7 comentaris:

  1. l'inconscient els traeix...

    :D

    ResponElimina
  2. l'inconscient els traeix...

    :D

    ResponElimina
  3. Sense cap malicia però cert :

    Quantes vegades m’han dit a Barcelona “ I ara te’n vas capa a Tortosa..? Ui, quina mandra...!” O et pregunten : Quant de temps tens fins allà ?. La meva relació amb Barcelona es constant, i aquests comentaris han estat freqüents. Dic això perquè efectivament hi ha gent que percep Barcelona com el melic del mon, fora de la qual tot es feréstec, fins l’extrem de preguntar-me si em posava malalt on anava.
    Aquesta percepció que tenen alguns barcelonins, fa molt senzill identificar Catalunya només amb la capital i per tant incórrer inconscientment amb un centralisme absurd. Molts es pensen que el riu Ebre fa de límit amb el País Valencià ( de fet Ferreries ja seria Valencia), i disbarats semblants.
    Ningú discuteix la capitalitat de Barcelona, però encara hi ha barcelonins que els hi costa entendre que si es capital ho es per la resta.

    ResponElimina
  4. Semblant al que va dir l'altre dia Jesús Álvarez per televisió al parlar de "los equipos españoles".
    Si Catalunya no és Espanya... Les Terres de l'Ebre també tenim la nostra pròpia identitat!!

    ResponElimina
  5. Mira si ens podem embolicar, Gustau que, per a molts, el Vinalopó tampoc esta allun de Catalunya, perquè "son" Catalunya. Com també en trobaríem ( jo mateix) que pensen que els de Canal 9 ( al menys avui dia) si venen a Tortosa quant hi han riuades, no es perquè estem a prop d'ells, es per fer demagògia pura i dura.
    Quant a la relliscada de Villatoro, segur que ni a Barcelona ni aquí tindrà ni d'ellun la transcendència que va tenir per exemple la d'Esperanza Aguirre al referirse a Catalunya com "País extranjero" en el tema de la Opa de Gas natural, o mes recentment Jesus Alvarez.
    Segur que no serà motiu d'editorials ni majors comentaris tertulianers. Perquè?. També seria bo saber-ho.
    PD. Ja se que no es el mateix un contertulià a una radio que la presidenta d'una comunitat com Madrid, i mes si es del PP. Peró......

    ResponElimina
  6. les terres de l'ebre estan molt mal valorades des de Barcelona, el que consideren "Catalunya". només ens volen per utilitzar-nos com a abocador de Barcelona, per això m'agradaria que les terres de l'ebre tinguem identitat pròpia, ja que la major part de Catalunya no ens estima.

    ResponElimina
  7. Oriol, natros tampoc hem de confondre la resta de catalunya en barcelona... la capital te molts abocadors, molts llocs on fer carreteres per anar a esquiar, molts llocs d'on aconseguir recursos (aigua, energia, aliments...) ... L arelació camp-ciutat te unes característiques semblants, tot i que a cada lloc mon sortim d'una manera o altra, en més o menos dignitat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta