2 de desembre del 2009

Tortosa, menys diners a personal i més pressupost per a polítiques socials en els comptes del 2010


La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, va destacar que l'Ajuntament tortosí ha fet un canvi de model, ja que ara les societats municipals tenen un pes del 56% en el pressupost municipal, com s'havia compromès el govern de CiU i ERC «per guanyar en agilitat d'execució». Segons la regidora, el cas més destacable és el de la Gumtsa, que si l'any 2007 acumulava el 9% del pressupost municipal, ara ja en té el 46%. Amb tot, Villarroya va remarcar que han dissenyat una contenció «important de la despesa corrent», d'un 10,18%. De fet, en el cas de la partida de personal, la reducció assolirà un 11,15%. La retallada es farà prescindint del personal laboral que acaba el seu contracte el mes de juny, però també amb les excedències i les jubilacions, que no es cobriran. «També hem reduït les despeses que no són de primera necessitat, per garantir la despesa social, la promoció econòmica i el manteniment de la via pública», va dir. En aquest sentit, entre les renúncies hi ha la creació de tres places de policia local, o la retallada de les subvencions a entitats i associacions.

Principals inversions. D'altra banda, quant a les inversions, la Gumtsa continua sent el principal vehicle d'inversió municipal. Per exemple, només el pàrquing del barri del Rastre i la urbanització de la plaça Mossèn Sol costarà 5,7 milions d'euros. Però l'Ajuntament també ha previst altres inversions al marge de la Gumtsa, com el complex d'aigua i salut que s'ha de fer a l'estadi municipal amb un cost de 13,6 milions –i que no figura al pressupost perquè el farà Tortosasport a través d'una operació de dret de superfície–, o el viver d'empreses, en què la societat Tortosa Innova abocarà 1,5 milions més. A banda, hi ha les concessions per als nous aparcaments subterranis (a la plaça del Carrilet, a la plaça Mossèn Sol i a la plaça Joaquim Bau) i també les inversions que farà directament l'Ajuntament, com les obres al centre cultural l'escorxador (937.910 euros), les subvencions per fomentar la rehabilitació d'edificis al nucli antic (404.00 euros), l'aportació a la Gumtsa (3,4 milions), l'aportació a l'EMSP (311.000 euros), l'aportació a l'EMD de Jesús (354.685 euros), la urbanització i el mur el carrer Poeta Vicent Garcia (150.000 euros), i les actuacions sobre edificacions al nucli antic (120.000 euros). En aquest sentit, per primer cop no figuren al pressupost partides per pagar obres antigues com la urbanització del carrer Sant Domènec, la rotonda de la carretera de la Simpàtica o el pavelló firal de Remolins. «No només no apareixen partides per acabar de pagar obres de l'anterior govern, sinó tampoc diners per pagar obres de l'actual mandat», va precisar l'alcalde.


Més diners a Càritas i la Creu Roja

D'altra banda, Ferran Bel va remarcar que l'Ajuntament duplicarà les aportacions a Càritas i Creu Roja, que l'any 2009 van percebre 30.000 i 10.000 euros respectivament, perquè les dues entitats puguen comprar més aliments. Bel va afegir-hi que aquests dos casos i els convenis que l'Ajuntament té amb les universitats seran els únics que no es retallaran, ja que la resta d'acords amb entitats culturals, associacions de veïns i clubs esportius es reduiran entre un 5 i un 10%. A més, Bel va afirmar que Tortosa destinarà un 20% del nou fons estatal d'inversió local per poder comprar aliments i tenir-los en la seua reserva d'emergència. Per la seua banda, el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Ricard Forés, va valorar que el pressupost del 2010 està fet amb l'experiència d'haver passat un any de la crisi, i que per tant és «molt més realista». «Són uns comptes austers, però en què s'asseguren la immensa majoria dels compromisos del pla d'acció municipal (PAM)». va afirmar. Forés va recordar que, a més de la construcció del viver d'empreses a les antigues indústries Fabra, també es mantindran els plans de formació ocupacional, i es farà la nova oficina de turisme als Jardins del Príncep, on també es restaurarà el conjunt d'escultures a l'aire lliure.
 
Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 02-12-2009 Pàgina 8

26 comentaris:

  1. No estic gens d'acord en que es destine part del pressupost de l'Ajuntament a Caritas, no amb els meus diners. Si l'alcalde o tot el consistori decideix retallar-se el sou per donar-ho a Carítas a títol personal, estic d'acord, o bé que l'esglesia se'n faci càrrec directament, si cal que venguin part del patrimoni que tenen a la ciutat.

    ResponElimina
  2. Mira parlador, Caritas a Tortosa es qui s'encarrega entre altres coses de la casa d'acollida de transeunts, casa que podria ser pública i de l'Ajuntament però que per sort se n'encarrega Caritas, per tant és lògic que hi hagi un conveni.
    I un altra cosa, si no t'agrada aquest govern que hem votat els tortosins, ja saps que fer d'aqui a menys de 2 anys. Però recordar-te que quan teniem un "meravellos" govern d'esquerres a Tortosa es pagava igual a Caritas.

    ResponElimina
  3. Pos saps que et dic, millor per a Caritas que per a focs a la Cinta ( i no es metàfora ).
    Jo soc dels incauts que pregono això de la solidaritat i justícia abans que caritat, però quan la solidaritat i justícia no arriba.......
    I potser parlo per parlar i sense coneixeu des de dins, però tinc la impressió que el percentatge de despeses corrents i de funcionament d'organitzacions com Caritas no te res a veure amb altres oneges.

    ResponElimina
  4. Oleeeeee! La demagogia al poder!

    ResponElimina
  5. A tu et va caure al cap una poma o un meló ?

    ResponElimina
  6. On esta EXACTAMENT la demagògia?.
    En que no es facin els focs? que
    és el mes vist de les festes.....o qüestionar el corrent majoritari?. No estaria de més que revisessis el concepte de demagògia.

    ResponElimina
  7. La demagogia al poder,les beates ja hi son... Pianos? estic muda,sense parla em quedo,s'em retira el periode de sentir com vos fiqueu quan s'en parla del tema esglesia,tranquils que no vos llevaran el pa de la boca,el tiet capella i la tieta monja tindran per deixarvos el dia de dema.Amen!

    ResponElimina
  8. Conclusió: El tal Newton no es un home, sinó una dona amb problemes de menopausa, dons manifesta que se li retira el període... Haver avisat dona !!!

    ResponElimina
  9. Tipus llest,soc una dona,i tu un mascliste,amb els comentaris que et surten per les tecles....

    ResponElimina
  10. Ja!
    Ejem. Corramos el estúpido velo.
    Ni entro ni surto sinó que passo de llarg.
    Jo no se si te quelcom que veure finançar l'església catòlica i/o finançar caritas diocesana.
    Zapatero a tus zapatos. Si el consistori creu que hi han necessitats socials te poder, i presupost, per arreglar-ho.
    Vinclar-se a una organització religiosa sempre te problema, el sectarisme. No contribuïm ja amb la quota de la Renda? Qui vol, clar.
    Molt de privilegi, ni que parlem de la tasca social a més necessitats.
    No entenc perquè tenen el patrimoni de la "caritat", que jo anomeno compassió, els catòlics.
    Jo preferixo que gestione els imposts l'ajuntament que l'esglesia.
    Vaja, ho crec constitucional i tot.

    ResponElimina
  11. Jo diria que et sembles al Harpo, Tomaseta.

    ResponElimina
  12. Es veritat que et fan iaia?

    ResponElimina
  13. I quan es faci gran gravarem un remake del "Di papà" del José Guardiola en "microsolc" o vinil, com es diu ara.
    Aprofitant l'avinantesa.

    ResponElimina
  14. No sap tu a la verduleria,les xafarderies que es senten,i una servidora mes sorda que una monja de clausura,Sor Rata del Callejon (pour exemple)s'entera de tot.La gent del Ribera,oco com es. Felicitats,vull peladilles...soc una llepola!

    ResponElimina
  15. No, si la culpa és meua de no publicar-ho al meu bloc.
    S'agraeix la felicitat i la retorno, per més xafardeies que corrin per la bodega.
    No Mae, no Lauren, Verònica tampoc... és tan petita, però, ja sortirà.

    ResponElimina
  16. La vida es un Blog i les parueles sense vulguer arriben...uf que pedant que em fico,crec que em cambiare de perfil.

    ResponElimina
  17. M'auloro que vatros dos vos coneixeu i vos reconeixeu molt sovint, tot i els canvis de perfil.

    ResponElimina
  18. pel que veig Gustau, es que a tots ens apassiona el cinema, o al menys, el vell, encara que si t'agrada el vell...quin no t'agrada?
    Lo que ara que comentes Gustau, m'he de confessar. Puc?
    Bé, el cas és que em sento sol i "bitxo raro", entre tant anònim. Que jo recorde ni a la tortosa dels anys 70 hi havia tant d'armari.
    No demanaré una apertura general ni immediata, però ja seria hora de que alguns dels vells ompliu perfils. Us asseguro que és terapèutic.
    Me & the Universe.
    Es que molts cops me sento visitant a casa de "Los otros" i sense la Nicole..
    I no em refereixo a Ester, o altres, que fa poc que apareix per aquí.
    Alooooo?
    Gràcies!
    Espero la penitencia.

    ResponElimina
  19. Home, no ho se Gustau, però al pas que anem potser hauràs d'afegir alguna clàusula a les normes d'us de La Marfanta. Hi ha entrades on els comentaris sembla el Messenguer de la Srta. Pepis.
    També podria ser perquè hi ha vegades que veig que em perdo. Deu ser la edat.

    ResponElimina
  20. Take the blue pill :)

    ResponElimina
  21. Thanks Brian.
    A Ximo,si mireses mes el Cuentame,(o DEC) i deixeses de lleigir La Razon,pot ser t'enteraries de que el mon no es tant quadrat com ho veus.Respecte a la Srta.Pepis...es cosina meua.

    ResponElimina
  22. A Gustau,tenir relacions fora de La Marfanta,es pecat?

    ResponElimina
  23. Parlant del que toca, i deixant de banda al frikisme del blog, Mario volia comentar-te que el catolicisme es basa en valors com la caritat, l'ajuda al més dèbil etc pot ser per això se li ha donat el monopoli, perquè si no fos per l'Esglèsia sería díficil trobar aquesta caritat.

    ResponElimina
  24. Monopoli,efectivament,molt ben expresat,pero..s'equivoca senyor Guti,la caritat no es monopoli de ningu,ho torno a repetir,caritat no es anar i deixar unes monedes per un concert i aixi tranquilitzar la nostra conciencia,a probat de sentar un pobre,un extranger,un sense sostre a casa el dia de nadal? Jo si,i sap que li dic,que al dia seguent em trovaba malament,per que al dia seguent el pobre,l'extranger,el sense sostre tornaba a la seva rutina i per a mi era Sant Esteve...Caritat de salon,no gracies! Fets!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta