11 de gener del 2010

La detenció dels presumptes autors del foc d'Horta de Sant Joan revifa la polèmica política sobre l'incendi


La detenció de dos individus, acusats pels Mossos d'Esquadra d'haver provocat l'incendi de l'estiu passat a Horta de Sant Joan, ha desfermat una intensa batalla política entre els partits del Govern i els de l'oposició. Tant CiU com el PP han carregat durament contra el tripartit, titllat-lo de mentider i d'incompetent, i exigint explicacions i l'assumpció de les màximes responsabilitats. El president de la Generalitat, José Montilla, ha anunciat aquest matí a TV3 que el conseller d'Interior, Joan Saura, donarà les explicacions pertinents al Parlament. Al mateix temps, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha convocat una roda de premsa a Barcelona, pel mateix motiu. En aquest sentit, es fa difícil acusar el tripartit de falta de coordinació entre els socis de govern, ja que aquesta vegada la descoordinació s'ha produït entre conselleries que són del mateix partit. Avui, Montilla deia que calia felicitar els Mossos d'Esquadra per la seua investigació; però li ha faltat dir si és necessari renyar Medi Ambient per haver confiat cegament en la versió dels agents forestals, quan Baltasar va donar per bona la hipòtesi del llampec com a causa única del foc al barranc dels Cubars. Així, ICV ja ha culpat indirectament els agents rurals de l'errada del Govern, fent encara més gran la distància entre la conselleria de Medi Ambient i el cos dels forestals.

En l'incidi d'Horta de Sant van morir cinc bombers dels GRAF de Lleida, i un sisè bomber va resultar ferit de molta gravetat. En les últimes hores, alguns mitjans han publicat, erròniament, que les dues persones detingudes també eren bombers. Però la realitat és que els dos encausats havien estat contractats temporalment pel govern català per netejar els boscos. En concret, van treballar durant la primavera del 2009, netejant els arbres caiguts als boscos després de les ventades del mes de gener. A banda, un dels dos va ser auxiliar forestal, fent tasques de bomber voluntari en les campanyes d'estiu entre els amys 2002 i 2005; mentre que l'altre fa oposicions per ser-ho a la Comunitat Valenciana, on ja ha passat les proves físiques i psicològiques de la brigada rural d'emergència. De fet, Medi Ambient va contractar un miler de persones en situació d'atur per retirar les restes vegetals, i és molt complicat saber a qui contractes per fer una feina d'aquest tipus. I sobretot, encara és més difícil endevinar què farà després, que et puga comprometre. L'únic element informatiu que aporta aquesta dada és que els dos acusats coneixien el bosc, i també el risc d'encendre-hi foc en ple estiu. Una altra cosa és que el foc s'encengués intencionadament, una circumstància que haurà de ser demostrada als jutjats. Els dos homes estan ara en presó preventiva després de declarar davant la jutge de Gandesa, i d'haver confessat que van fer foc el dia de l'incendi, però que en cap cas tenien la intenció de cremar el bosc. Segons diversos mitjans, la jutge els ha imputat dos delictes: un, d'incendi forestal intencionat, i l'altre, de l'agreujant d'afectar un espai protegit i una gran quantitat de superfície. Però en la investigació dels Mossos d'Esquadra, a més, se'ls acusa de cinc delictes d'homicidi per imprudència pels cinc bombers que van morir durant l'extinció de l'incendi, i un delicte de lesions pel bomber ferit.

La plataforma va denunciar la falta de vigilància a la zona

El portaveu de la plataforma de la  Terra Alta, Xavier Fortuño, ja va dir l'endemà de declarar-se l'incendi que el barranc dels Cubars i el salt de Sotorres eren molt freqüentats en aquestes dates, tant per excursionistes com per gent que practica el barranquisme. «Cada dia hi accedeixen entre 25 i 30 cotxes, amb unes 500 persones, però no sabem quin tipus de control es fa, ni si algú s'encarrega de vigilar què passa en aquesta zona tan boscosa i tan tancada», va denunciar. Fortuño va recordar que els dos últims focs declarats a Horta havien estat, precisament, a la mateixa zona. En aquest sentit, cal preguntar-se per què ningú vigila l'accés a aquestes zones amb més risc d'incendi. De fet, ni tan sols quan la Generalitat ja havia limitat l'accés al massís dels Ports, ja que, per falta de coordinació entre els governs autonòmics, era possible arribar-hi des de la banda aragonesa. D'altra banda, tant alguns veïns d'Horta de Sant Joan com els mateixos bombers van qüestionar que una tempesta seca l'origen del foc al barranc dels Cubars, ja que el pi que havia rebut el llamp "no s'havia cremat".




+La notícia a El Punt i a L'Avui:
-El govern va contractar els dos detinguts pel foc d'Horta per netejar-hi boscos
-ICV culpa els agents rurals de l'equivocació del govern en l'explicació de l'incendi d'Horta
 
Foto: TV3

5 comentaris:

  1. Quan la veritat es torna perillosa, vol dir que no es deixa prostituir

    ResponElimina
  2. Transcribeixo la indignació d’un bomber jubilat que escriu a l’apartat d’0pinió de l’AVUI del 11-01-2010

    09 .”Com a bomber jubilat, amb anys d'experiència en focs forestals i pràcticament sense disposar de cap tipus d'ajut aeri, mai repeteixo MAI haviem perdut cap company per culpa del foc, només en accidents de trànsit anant o venint d'apagar foc. En aquest foc dels ports de Beseit estava claríssim per tothom : Pagesos, testimonis presencials, alcaldes de la zona i els mateixos bombers que era INTENCIONAT i en el moment més perillós de l'estiu. S'hi van deixar la pell cinc joves però molt experimentats membres dels GRAF, i per la total incompetència dels comandaments de la Direcció Gral. de Prevenció i Extinció d'Incendis, del centre de comandament avançat de l'Horta de Sant Joan, que en cap cas van fer cas dels avisos de la gent del país, que alertaven del fort vent de les hores de tarda, amb avisos metereològics molt clars avisant del mateix van situar els GRAF en el pitjor lloc i en el pitjor moment, sense suport aeri per treure'ls d'allà quan van activar el nivell màxim d'emergència, que ara ens vinguin dient que si no fos per una jutgessa i uns policies que han fet molt bé la seva feina , no sabriem ni les causes del foc.... QUINS COLLONS ¡¡¡ En nom dels que hi van morir i les seves famílies cal exigir TOTES les responsabilitats que calgui, tant a comandaments dels bombers i d'agents rurals que fan informes falsos, i la immediata renúncia als càrrecs dels consellers de Medi Ambient i d'Interior que han estat MENTINT descaradament per no veure's denunciats per les mateixes famílies dels bombers morts. I els dos detinguts, més qui els va pagar per encendre el bosc, que es podreixin a la presó. Fills de puta ¡¡¡¡¡ «
    Bomber jubilat11.01.10, 18:37

    ResponElimina
  3. M'encanta,els presuntos ha pasat a la categoria d'individus,per que no ficar energuments,i de pas demanem la dimisio de Baltasar,que aquest si que es esta fet un bon individu?

    ResponElimina
  4. El mateix bomber jubilat puntualitza a l’Avui del 12-01-2010
    19 “.Avui al matí he pogut escoltar el que em faltava : L'informe dels bombers (suposo que l'han fet els comandaments i la Direcció Gral. de Prevenció i extinció d'incendis) dona la culpa de les morts dels 5 membres dels GRAF a errades per part d'ells mateixos en acotar la zona de seguretat i la via d'escapament, i també a imponderables i fets impredecibles que es van produir en aquelles primeres hores de la tarda. LA CULPA SEGONS INTERIOR ÉS DELS 5 BOMBERS MORTS ¡¡¡¡¡¡ Com a bomber jubilat amb més de 30 anys d'experiència en focs forestals mai ,repeteixo mai havia vist una cosa així. Els comandaments dels bombers el que fan sempre és primer de tot evitar la pèrdua de vides humanes, i garantir en tot moment la seguretat dels seus homes. Si hi va haver-hi errades que van acabar amb la pèrdua de cinc persones joves perfectament preparades, cal assumir-ho així per part del comandament avançat de l'Horta de Sant Joan i de a Direcció Gral., hi ha prou testimonis presents en el lloc de comandament quan van passar els fets que juren i perjuren la descoordinació i la manca de professionalitat de les persones que comandaven l'operatiu, i cal repetir un cop més que DOS HIDROAVIONS carregats d'aigua demanaven insistentment les coordenades dels bombers atrapats per poder llençar sobre d'ells tota l'aigua que portaven i donar-els segons per poder escapar de la llengua de foc. Tantes mentides a l'hora : L'origen del foc era un llamp a més de 800 m. del punt d'ignició inicial, fer canviar les declaracions als primers bombers que hi van arribar, tancar en fals la investigació per part dels agents rurals en tres dies, i el summum LA CULPA ÉS DELS BOMBERS MORTS. Bombers catalans : Cal que tots a la una demostreu que teniu pebrots , doneu suport a les companyes i famílies dels 5 bombers i exigiu la depuració de responsabilitats immediata al cos de bombers, a la Direcció Gral, a Interior i a Medi Ambient. ELLS HO HAURIEN FET PER VOSALTRES.
    Bomber jubilat12.01.10, 10:55”

    ResponElimina
  5. …I conclou :

    40 .”A cada hora que passa, i com més escolto els resums de notícies per ràdio i Tv més m'esgarrifo que, amb total impunitat i sense que ningú els defensi, es continua culpant a les mesures d'autoprotecció dels bombers dels GRAF de Lleida com la causa més important de que hi deixessin la pell. QUI VA DONAR L'ORDRE DE SITUAR ELS GRAF DE LLEIDA EN AQUELL PUNT ? QUI VA DONAR L'ORDRE DE QUE CONTINUESSIN ALLÀ ? QUI VA FER RETIRAR ELS MITJANS AERIS ? Al final potser serà el Dept. d'Interior que demandarà danys i perjudicis a les famílies dels bombers desapareguts per l'actuació "negligent i imprudent" dels bombers dels GRAF de Lleida. NO PUC ENTENDRE COM NINGÚ DEL COS DE BOMBERS SURT PÚBLICAMENT EN DEFENSA SEVA, i m'avergonyeixo d'haver estat cap de parc durant més de 15 anys, i bomber més de 30. Mai ho haguessim permés el que passa ara ».
    Bomber jubilat12.01.10, 17:54

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta