10 de febrer del 2010

L'Ajuntament de Tortosa i la Generalitat homenatjaran els represaliats durant el franquisme a l'Ebre

Els més de 1.300 ciutadans de les Terres de l'Ebre que van ser represaliats durant la dictadura de Franco rebran, aquest dissabte, un homenatge de l'Ajuntament de Tortosa i de la Generalitat de Catalunya. L'acte es farà a partir de les sis de la tarda al Teatre Auditori Felip Pedrell. A més de l'alcalde, Ferran Bel, hi participarà la directora general de Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono. L'encarregat de representar els represaliats pel franquisme serà Lluís Bielsa, membre de l'Amical d'Antics Guerrillers de Catalunya, que tenia 14 anys quan va esclatar la Guerra Civil. Bielsa va participar durant l'exili en la resistència francesa, va estar en un camp de concentració, i fins i tot va aconseguir escapar-se d'un tren amb destinació al camp nazi de Dachau. El 1945, Bielsa va tornar a Catalunya per lluitar contra la dictadura, però l'any següent va ser detingut. Després d'organitzar una vaga de fam a la presó Model de Barcelona, Bielsa va ser tancat a les fosques durant mesos per castigar-lo. En l'homenatge de dissabte, la historiadora Teresa Ferré parlarà de la repressió i la guerra a les Terres de l'Ebre, i la Banda Municipal de Música de Tortosa tancarà l'acte amb un concert.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 10-02-2010 Pàgina 34

+Més informació:
-[Nota de premsa] Tortosa i la Generalitat homenatgen els represaliats pel franquisme a les Terres de l'Ebre

Foto: Ajuntament de Tortosa

7 comentaris:

  1. Sabíem que era un dimoni però encara no li haviem vist les banyes

    ResponElimina
  2. El millor que pot passar en unes banyes és que siguin de dimoni.

    ResponElimina
  3. Per què els franquistes van pelar al metge Sabater? Algú ho sap. Sé que va ser un assessinat molt dolgut per estes terres tant per la dreta com per la esquerra.

    ResponElimina
  4. em fas cinc cèntims de la història, Núria?

    ResponElimina
  5. Menasanch, trobes que calia cap excusa especial per afusellar algú a l'estiu del 39? Nomes per ser d'esquerra republicana i marcel·linista n'hi havia prou. I suposo, que si se li atribuïen capacitats per reorganitzar, liderar etc, pos més que més.

    ResponElimina
  6. Si no recordo malament li van dir que no li passaria res, que no calia fugir del país se'n va refiar i mira.

    ResponElimina
  7. total, que em deixeu amb les ganes de saber la història... gràcies de totes maneres

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta