3 de febrer del 2010

L'alcalde d'Amposta reclama la cocapitalitat

L'aprovació del projecte de llei de vegueries no va agradar ahir a l'alcalde d'Amposta. El convergent Manel Ferré va recordar que l'Ajuntament ampostí ha aprovat per unanimitat una moció lamentant la falta de debat previ i reclamant la cocapitalitat de la vegueria de l'Ebre amb Tortosa. «El consens territorial que ens han volgut vendre no ha existit, i fins i tot hi ha alcaldes de la Ribera d'Ebre que han aixecat la veu qüestionant la seua pertinença a les Terres de l'Ebre», va advertir. Ferré va acusar el tripartit d'haver ignorat la gent del territori, i va revelar que fa uns dies va demanar al conseller Ausàs un debat «rigorós i serè» sobre les vegueries, que finalment no s'ha produït. «Amposta no pot estar d'acord amb una llei que s'ha tramitat per sota mà, per emmascarar la incompetència del tripartit a l'hora de fer coses a l'Ebre», va dir Ferré abans de remarcar que «el més prudent» hauria estat ajornar l'aprovació de la llei fins després de les eleccions.
 

46 comentaris:

  1. Senyor alcalde d’Amposta; li pregaria d’antuvi que perdones la meva intromissió, fins i tot la meva gosadia, però aquests dies hem assistit a una reivindicació similar per part de l’Ajuntament de Reus i d’altres municipis de Catalunya, i a vostè no se’l anomenat per res.
    Des de la meva convicció de que la nova divisió territorial de Catalunya no ha trobat el moment adequat, fins i tot no ha trobat consens en la societat que vostès anomenen “civil”, i al damunt el seu procediment que ha estat nefast; puc comprendre la seva indignació per no haver estat mínimament consultat pel Govern, i tenir que informar-se a traves del seu partit.
    Som molts els que estem en contra d’aquesta instrumentalització de la divisió Territorial, fins i tot tant indignats com vostè i estic segur que ja te coneixement del “canvi de cromos” que suposa aquest projecte de llei.
    De sempre que Tortosa i Amposta hem anat de la ma en moltes reivindicacions del territori perquè simplement tenim els mateixos interessos com en la resta de les comarques de l’Ebre.
    Vostè sap que la gent de territoris pobres son les mes generoses, i en aquest sentit voldria fer-li saber que el tema de la Seu Institucional no ha de ésser cap obstacle per compartir amb Amposta el que faci falta.
    Atentament

    ResponElimina
  2. Parles de compartir serveis o la famosa co-capitalitat?
    Compartir serveis no és cap problema i n'estic d'acord amb tu.Però la capitalitat no és pot compartir.
    La capital de les TTEE és Tortosa.

    ResponElimina
  3. Si hi ha municipis de la Ribera que no es senten propers a Tortosa (cosa que entenc perfectament), què pensaran d'Amposta ! Un argument molt poc encertat del senyor alcalde.

    ResponElimina
  4. Mc Calan, et veig molt institucional i conciliador.
    Això des de posicions oficials ho entenc i comparteixo, però des d'un comentari anònim a La Marfanta?
    Ens dius que: " De sempre que Tortosa i Amposta hem anat de la ma en moltes reivindicacions del territori perquè simplement tenim els mateixos interessos com en la resta de les comarques de l’Ebre". Vols dir? Tant de bo això hagués estat així, però em temo que mes aviat la cosa ha anat just al contrari, de fet no fa tant de temps del PHN. Ara, a mi, com a Jordi, m'ha quedat el dubte de saber si s'ha de compartit capital o serveis. En lo segon estic d'acord.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Ja ve d'antic.
    Bla, bla , bla, Tortosa.
    Bla, bla, bla, Amposta.
    Bla, bla, bla, bla, ui, tinc un corrent.... ja torno en un rato.
    Capitals com la de l'Insula Barataria. O la del Sinofos.
    Mentrestant, com defensen el territori?
    Ja contesto jo, bbbbbfffffffff.... ha passat un àngel.
    Torno a tindre un altre corrent....

    ResponElimina
  7. Un cop la carnassa/vegueria ja s'ha posat a l'abast, els voltors comencen el seu fastigòs ball...

    ResponElimina
  8. El que diu el conseller Ausàs s'ha d'interpretar com a cosa de consum intern ( Marta Cid es d'Amposta ) i te un cert pes a ERC.
    El que és important és el que van dir a TV3 l'altre dia, quant a polèmiques, al parlar del nou projecte: La Val d'Aran i Res/Tarragona. Tot el demés, aigua neu.

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Posats a polemitzar, potser és més generós acceptar implícitament que la vegueria no es digui Tortosa que no pas que Amposta no sigui co-capital.

    ResponElimina
  11. Sí claro, vaia trauma, que la vegueria no es digui Tortosa, tots els funcionaris i el centre de decisió estarà a Tortosa, però com que no duu el nom es una mostra de generositat i una capitulació, encara volies el nom i tot segur....

    ResponElimina
  12. Un alcalde d'una població té tot el dret del món a demanar el millor per al seu poble, però miracles nome´s es demanen a Lourdes.

    Amposta no ha tingut mai cap paper polític remarcable en el conjunt de les Terres de l'Ebre, a excepció dels darrers 20-30 anys.

    La capital històrica del Montsià fins a principis del segle XX era Ulldecona i la tan cacarejada "Castellania d'Amposta" que molts polítics malinformats d'Amposta utilitzen com a referent històric no era res més que un districte administratiu de l'ordre de sant Joan de l'Hospital i la seva capital (ja que traiem el tema) estava a ....SARAGOSSA.

    Si Amposta ha crescut els darrers anys, Tortosa també ho ha fet i no hi ha cap raó històrica, politica, econòmica o d'altra mena per demanar una cocapitalitat: Per cert, els lectors coneixen cap cocapital administrativa, territorial o política a cap país civilitzat que no sigui el famós tàndem Terrassa-Sabadella la comarca del Vallès Occidental?.

    Més seriositat senyors i si volem tapar les penes dels nostres pobles no utilitzen arguments falsos.

    ResponElimina
  13. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  14. Ai, estos tortosins, troben a faltar vells temps, a Paco, quan ningú els avasallava, per això ni han tret lo monument del riu tampoc, per si torna que no note res.

    ResponElimina
  15. Sense anim d'ofendre,si a Amposta li traem lo "Pere Mata" i la "Metro" en que es queda?
    Per altra banda,i facat a demanar,per que li demanen tambe la capitalitat de la Diocesis a Monseñor Rouco?

    ResponElimina
  16. A Amposta ( generalitzo ) no en va caler cap de monument al mig del riu per tal d'anar com a corderets darrera CIU i el seu recolzament al PHN.
    En canvi la postura de Tortosa i el tortosins ( no dubtis que capdavantera, començant per Manolo Tomas ) no se si va ser demostrant capitalitat o no, però el que sé és que si l'aigua se'l haguessin acabat emportant des de Campredo....d'alli cap a vall, a mamar la gossa blanca.
    Que ho entens?

    ResponElimina
  17. Si em permets un consell Jesus, amb cordialitat t'ho dic: No insisteixes massa en lo creixement d'Amposta respecte al de Tortosa com argument principal i quasi exclusiu teu per demanar la cocapitalitat. Amb aquest mateix raonament La Rapita, pot demanar la capital ( sense CO ) del Montsia.

    ResponElimina
  18. Jo també vaig pensar el mateix (en La Ràpita) quan l'alcalde parlava dels motors econòmics de la Ribera. Tot i que no sigue un model de creixement optim, la veritat.

    ResponElimina
  19. Sense ànim d'ofendre tampoc, a Tortosa s'en van els "poders a la sombra" i se queda lo ramat sense pastor, i que fem d'un ramat de corderets desperdigat? I no volen faltar al respecte, a Tortosa sense pedanies de les que abusar (en los seus polígons)i sense la delagacioneta que queda? Queda el Bisbat clar.

    Tampoc abusseseu molt del PHN, ja que realment els que van mobilitzar-se de debó van ser els pobles del Delta, i l'alcalde de Tortosa per que li va convindre, si hagués estat a l'alcaldia quan lo tubo a Barcelona, potser callaria més d'un, i més de 10. Manolo Tomàs quan va haver "canvi de règim", ja el van cremar prou els que abans el vitorejaven.

    I tampoc confondre creixement econòmic en creixement de xalets, ja que anem a filar tant prim.

    Si xalen alguns foten llenya al foc i menyspreant als altres. Són els de sempre, els de la "capital natural".

    ResponElimina
  20. mira Joanet, dius que no tens anims d'ofendre, però ho fas, independentment que siguis d'Amposta de la Senia o La Miliana.
    Ens dius: "Ai, estos tortosins, troben a faltar vells temps, a Paco, quan ningú els avasallava, per això ni han tret lo monument del riu tampoc, per si torna que no note res". I una mica més tard: "Si xalen alguns foten llenya al foc i menyspreant als altres". Segur que no estaves davant de l'espill?. No dubto que a Tortosa hi hagi gent que enyora Franco, tampoc dubto que amb la mateixa proporció, punt amunt punt avall, que a Amposta. Per tant, ves en compte amb lo del foc i la llenya.
    Una altra cosa et vull dir, encara que tinguessis tota la raó sobre els teus comentaris despectius sobre els tortosins, això que te a veure amb la Ciutat en sí i si aquesta és o no mereixedora de cap reconeixement o títol?.
    Aquí som molt prepotents i cacics però, al menys dels que defensem una determinada posició a aquest bloc, no crec que ningú s'hagi posats amb els ampostins.

    ResponElimina
  21. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  22. Això que dius, Jesús ( sr. contertulià ) sobre La Ràpita i les hipotètiques reclamacions te la mateixa credibilitat que si jo dic que em sembla perfecte que se li done la independència a Poble Nou ( que per cert, no se si estan molt contens amb el tracte rebut des d'Amposta ). La mateixa credibilitat que si ara em diguessis que trobaries molt be que el centre de salud mental, el museu o l'Hospital comarcal, el reclamessin des de La Ràpita.
    Que encara no ho veieu que d'acusacions d'acaparadors n'hi ha per a tots? Que no ho veieu que si l'alcalde d'Amposta pot fer que un centre comercial vagi a la seva ciutat en detriment de la veïna, ho farà?.
    Ara que ho penso, això, tu i jo ja ho hem parlat alguna vegada. Peró des de que he vist el rànquing del top de participació...............

    ResponElimina
  23. Sr. Ximo ! Ja li he agafat carinyo i tot. Les hipotesis meves tenen tanta credibilitat com les vostres respecte si La Ràpita reclames mai capitalitat. Potser que deixem la ciència ficció. En la mateixa credibilitat/hipòtesi et podria dir que Amposta no ha demanat ni el Parador, ni la Cambra de Comerç, ni la URV, etc... (Una altra cosa es que si des del primer moment ho haguessen donat a Amposta per ex. la URV,ara ja estaria funcionant, i no com ara decidint on s'ha de fer)


    Creus que l'escola d'hosteleria o la delegació de Pesca han d'estar a Tortosa, i no a la Ràpita? (mira que no dic Amposta)O la fira del moble a la Sènia en ves de Tortosa, més quan la Sènia té mes atur i necessita més l'activitat empresarial? Això és el que dic centralisme aclaparador, no possis a tots al mateix sac. Amposta no voldrà acaparar per exemple tot lo anterior (perquè no té sentit)

    I lo dels centres comercials i Decathlons, no es una subasta al territori entre pobles; es que arriba l'empresa i tria ella l'ubicació, no es que s'he l'hagin de festejar tots els alcaldes a vere on es queda. Un altra cosa es que després els del costat vinguin a fer competència deslleial, a fotre "cuernos".

    Encara no he sentit ningú queixar-se del Poble Nou respecte d'Amposta....

    ResponElimina
  24. Ximo, no he estat yo qui ha començat a ofendre, i per a començar els que esteu una mica obsesionats sou vatros, com ara tu que ja em tractes d'Ampostí, sense jo haver-ho dit.
    Fixa't que han començat a ofendre (ojo, sense voler també) a partir dels comentaris teus, abans la cosa estava calmada i pacífica. No fotem!!

    I la teoria esta de la ciutat en sí, no sé si es que no ho he entès be, avore : Quan parlo de Tortosa em refereixo evidenment als seus habitants i la seva forma de ser, com tu has dit caciquista i prepotent, i tu has contestat la ciutat en sí es mereix la capitalitat, encara que els habitants siguin aixì. Vols que una ciutat sigui capital en sí nomès els edificis buits, sense els seus habitants? Perquè sense persones es aixó una localitat, edificis buits.

    I lo de que dius no us poseu amb els ampostins, fest-ho mirar, si dius que no és així.

    ResponElimina
  25. Sense anim d'ofendre,tant pocs mitjans de comunicacio (lliures) hi han al Montsia,que ha de venir aqui a tocar la solfa,o es que pot ser,a casa no els deixen parlar (lliurement)?

    ResponElimina
  26. Números per pensar
    Amposta - Gandesa...51,1 KM
    Amposta - Mora.......76,6
    Amposta - Tortosa....16,6
    Tortosa - Gandesa....36,8
    Tortosa - Mora........47,8
    Mora - Gandesa.......21,5

    Tortosa - 3 CC.......86,2
    Gandesa - 3 CC.....111,2
    Amposta - 3 CC.....144,3
    Mora - 3 CC.........173,2

    Dades: Tele-Atlas i Google Earth

    ResponElimina
  27. Jesús, Joanet, jo també us tinc carinyo, i tot i el meu cansament de picapedrer deixeu-me dir:
    Estic completament d'acord en que qualsevol organisme oficial de referencia del moble, pesca i hoteleria vagi, respectivament, a La Senia, La Ràpita i Amposta ( per exemple ). No se d'on es podia despendre el contrari.
    En quant al Decathlon, tant recorrent pel que sembla, casi us diria que si no voleu perjudicar al seu cap d'expansió ( que conec ) no cal que insistiu més; diu molt poc al seu favor que es deixi influir per un alcalde sense atendre a raons estrictament comercials i de rendibilitat.
    Joanet, no recordo haver-te dit que ets ampostí. Es més, he escrit: "independentment que siguis d'Amposta de la Senia o La Miliana".
    Finalment, creieu que si algú implanta qualsevol infraestructura, servei, institució, organisme etc. a Amposta, ho farà tenint en compte la simpatia, tarannà o personalitat dels ampostins? Pos això és el que volia dir.
    Ara, una mica de rigor no aniria malament:
    El Punt

    ResponElimina
  28. Més dades "per pensar" :

    Àrea d'influencia de Tortosa : 35 municipis i 84.885 habitants

    Àrea d'influencia d'Amposta : 17 municipis i 102.876 habitants

    Per àrea d'influència s'enten la distància en quilòmtres per carretera decent des del municipi fins una localitat.
    Com sabreu les tendència demogràfica és la costa a poblar-se, i l'interior a despoblar-se més si posen l'ATC.

    Diferència : 17.991 habitants a favor d'Amposta (Equivalent a tota la Terra Alta i el nord de la Ribera)

    Qui està mes a prop de qui ara?

    Sou tant poc vius de pensar que els ampostins parlem sense haver pensat abans els que diem, que ho hem decidit a bollo?

    Podeu seguir.....

    Ximo, així segons tu de que fa una ciutat merexeidoira d'un títol? Els número d'habitants nomès?

    ResponElimina
  29. I les tortosins no tenen atra feina als mitjans que posar-se a tocar la solfa als de riu avall? Que no tenen prou faena a casa d'ells?

    Ximo : Menos mal que ja construixen el campus, només han tardat 5 anys a començar les obres!

    ResponElimina
  30. Tornem-hi, en el cas de que toquéssim la solfa, els que ho fem som quatre mal comptats que no tenim res millor que fer ( no "els tortosins" ), la majoria d'aquí i d'allà estan per altres coses, tornes a generalitzar.
    Jesús, a Amposta de poc vius, gens vius i molt vius en deuen hi haure aproximadament com a Tortosa, no obstant ja que et penses haver descobert "l'ARGUMENT", insistiré amb el de sempre, has provat a fer la mateixa operació al Montsià, tot agafant Amposta i La Ràpita com a àries d'influència?. Jo no ho he fet, però em temo que seguint el teu raonament, Amposta no seria la capital del Montsià. Precisament al vell mig de la comarca no esteu. Peró es igual, per a mi heu de ser la capital del Montsià.
    Voleu que ho matem això? Si teniu a be contestar: En el cas de que hagués de haure una sola capital per a vatros quina hauria de ser Amposta o Tortosa, no em val que s'ha de compartir, descentralitzar etc, en això ja estic d'acord, i lo de la cocapitalitat ja m'ho se.

    ResponElimina
  31. Per àrea d'influència s'enten la distància en quilòmtres per carretera decent des del municipi fins una localitat.
    Com sabreu les tendència demogràfica és la costa a poblar-se, i l'interior a despoblar-se més si posen l'ATC.
    .........
    Ho repeteixo, en negreta, per a que tot l'auditori que has aconseguit se'n assabente bé!

    Aixó si que son conceptes d'un equilibri territorial!!!!!!!
    Si ha de ser Amposta capital d'algo, ho serà del Montsià.
    Mai podrà atreure als de la Ribera d'Ebre o Terra Alta per fer res, al menys amb aquestes paraules.

    ResponElimina
  32. Per a Celio :

    Amposta no sé si els atraurà, però Tortosa fa temps que ha deixat de atreurel's, de Benifallet cap amunt, és Reus i Lleida la seva capital, i no estan massa contents alguns en això de la vegueria de l'Ebre, així que pren nota. Ara bé Tortosa necessita la capitalitat per atreure a la força, i com sigue gent allí, ara que ha perdut "pistonada" de tot lo demès.

    Les tendències de població son les que són, i si sap greu, pos posa lo polígon de Campredó a Gandesa a vore si aconsegueixes l'equlibri que pregones. Si tan d'equlibri parles no demanes la capitalitat per a Tortosa, demana-la per Móra d'Ebre, que necessiten mes inversió. No facis demagògia de bar.

    ResponElimina
  33. Ximo, encara que no vulgues, aquí tothom generalitza les coses, per les dos bandes, són coses inevitables...
    i repteixo, quan la Ràpita digue algo ja parlarem, la resta són suposicions.

    Respecte a la teva pregunta, diria que la capital única hauria de ser Amposta, encara que Tortosa tingui més habitants, encara que tingui història (Amposta també) i encara que tingui un bisbe. La seva manera de fer les coses al llarg de la història, de posar pals a les rodes, de despreciar als del costat, ("la Cava és el Congo") és motiu de no-capitalitat, Amposta tampoc ja no és el poble que era fa 50 anys, i altres motius que no ara no vull extendre'm més..
    Tú com a tortosí o jesusenc tindràs altres motius per a creure que no, però en fi. Per mi matem-ho

    ResponElimina
  34. Tu segueix sembrant harmonia que ho fas molt bé!
    I guardant els insults, de pas!
    I amb aquest estil et faràs amic de tots els ebrencs...
    En les dades que he exposat Mora d'Ebre tampoc facilita gaire l'acces als serveis de vegueria.
    Si haguessis dit Benifallet, encara.
    Però, com no es farà, pos ni capital, ni provincia ni res!
    Ja estem bé cadascú al seu cauet.
    Per mi.... no hi hauria kapitals ja que acaben sent kulitals.
    Totrosa i Aposta.
    Je.
    Que despistat!

    ResponElimina
  35. Per cert, Joanet o Jesús?
    Em faig un lio!

    ResponElimina
  36. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  37. Tornes.
    Los perfils de Jesus i Joanet em diuen el mateix.
    I no pretenc donar lliçons, ni fer proselitisme a contra corrent per aconseguir una kapitalitat.
    Poderrrrr....
    Arrrrrggggg!!!!!

    Lo demagog de bar!

    Tenies raó no és un insult és un nick de conya! Te copirigt?

    ResponElimina
  38. Us imagineu que Tortosa tingues una pedania a 15 Km del seu nucli? Pos a Amposta si, tenen el Poble Nou a aquests Km. precisament. Clar, si no es queixen. I per aquí es volen donar lliçons de tot i per a tots, i Tortosa el dimoni.....A pastar fang.

    ResponElimina
  39. Mireu, aquesta gent de Ciu d'Amposta que reclama la cocapitalitat amb Tortosa, representen a un partit que no té la valentia de parlar clarament d'indpendència de Catalunya, ni tan sols gosen parlar de cocapitalitat de Barcelona amb Madrid.

    Compte, que no els hi reclamanen la cocapitalitat del Montsià, Sant Carles de la Ràpita i la Sénia, que d'acord amb els seus propis arguments, de ciutats en xarxa, tenen tota la legitimitat per tenir serveis descentralitzats del Consell Comarcal del Montsià.

    Més serietat, senyors.

    ResponElimina
  40. No traguesseu el tema de les pedanies, que els tortosins sóu els que mes heu de callar en l'asunto pedanies, que fins no fa molts anys, teniu "barris" a 30 km de distància i en l'estat lamentable en que es trobaven.

    Aquí hi ha caldo per a tots.

    Salut!

    ResponElimina
  41. Calma, calma, no us posesseu aixi, que us agafarà un "cobriment".
    No sabria que lo tema de la co-capitalitat us traumatitzaria així, deu mos guard de que no passe alguna desgràcia ! Sort que teniu la "aliança" aprop.

    Deixem-ho anar o pendrem mal!

    ResponElimina
  42. SDKF:...."fins no fa molts anys" a Tortosa teníem barris a 30 Km. Home del 20 de maig de 1977 fins ara, han passat 33 anys. Tu mateix.
    Ah, i tota la raó del mon en demanar i tindre la independència. Per si no ho saps llavors a Tortosa i Amposta tot just acabàvem de sortir de la dictadura.

    ResponElimina
  43. Crec que parleu d'un tema "fantasma", el debat no existeix més enllà de Jesus, Joanet i l'alcalde d'Amposta. Els mitjans de comunicació no li donen la importància que potser es mereix o realment li donen la que realment es mereix.

    ResponElimina
  44. Gutijaume, tú per sort nomes existeixes aqui a la pantalla, és l'unic lloc on pots fer lo fantasma, mes enlla de l'internés ni aixó...

    ResponElimina
  45. Gutijaume : Que t'ho cridi tothom a tu, no vol dir que tothom ho hagi de ser, te diria una cosa però se ma adelantat Krupp :"el ladrón cree que todos són de su condición".

    I es diu feixista.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta