26 de febrer del 2010

[Nota de premsa] El conseller Llena expressa en el Parlament el ple suport del Departament als tonyinaires del Delta de l'Ebre

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va mostrar ahir, durant el ple del Parlament de Catalunya, el ple suport del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) als tonyinaires de les Terres de l'Ebre, concretament de l'Ametlla de Mar. Llena va dir que es treballarà per trobar mecanismes que puguin evitar la inclusió de la tonyina vermella com a espècie protegida del comerç internacional a l'annex I del CITES (Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre).

En resposta a una pregunta oral presentada per Esquerra Republicana de Catalunya sobre el capteniment del Govern respecte a la quota pesquera dels tonyinaire catalans, el conseller Llena va explicar que aquest ple suport no és gratuït sinó que està motivat pel volum de negoci d'aquestes embarcacions d'encerclament, pels 400 llocs de feina que generen i per la feina respectuosa que estan fent amb l'espècie. De fet, hi ha treballs i estudis del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) que avalen la feina que estan duent a terme aquestes sis embarcacions amb criteris de sostenibilitat i preservació dels recursos pesquer i del medi marí.

El sector de la tonyina de l'Ametlla de Mar ja fa temps que compleix les dures condicions del pla de recuperació, com va explicar el conseller. Només poden pescar durant un mes a l'any, ja que la resta son de veda; les quotes de captura s'han reduït un 40% respecte l'any 2009, situant-se a 700 tones l'any 2010, i a més, la talla mínima de les tonyines se situa ara en els 30 quilos. El conseller Llena va afegir que és un art respectuós però, en el cas de Catalunya, no està considerat com a artesanal sinó com a industrial.

Pel que fa a les gestions realitzades fins ara, el DAR, com a Administració pesquera catalana, ha assistit a totes les reunions de l'ICCAT i ha mantingit diverses reunions amb el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM). A més, el conseller Llena s'ha reunit amb els afectats i ha traslladat personalment la seva preocupació a la ministra Elena Espinosa. El futur de la pesca de la tonyina vermella està pendent del posicionament que prengui el Consell de Ministres per temes europeus d'Agricultura i Pesca de la Unió Europea, així com de la pròxima reunió del CITES, que es farà a Qatar a mitjans de març.

D'altra banda, en la mateixa sessió parlamentària, el conseller Llena va contestar ahir va contestar una pregunta sobre les mesures que està aplicant el DAR per front a la crisi del sector agroalimentari, i sobretot per millorar les dificultats dels productors. En aquest sentit, el responsable del Departament va explicar que s'estan duent a terme mesures per donar més transpàrència a la cadena alimentària. Entre aquestes, destaquen la creació de l'Observatori de Preus, reunit recentment per primera vegada, i la constitució d'una Comissió Tècnica de Bones Pràctiques Comercials, amb l'objecttiu que les relacions comercials siguin més beneficioses per a tothom.

Altres iniciatives que ja s'estan aplicant per aportar liquiditat al sector és l'avançament dels ajuts del Pagament Únic i d'altres línies d'ajut, com ara les agroambientals, amb imports superiors als 261 milions de pessetes, i la dotació de crèdits amb interessos bonificats, com el que ja s'ha aprovat per als productors de fruita dolça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta