10 de febrer del 2010

Ridao demana un procés 'transparent i participatiu, no aquesta espècie de concurs estil 'Benvingut Mr. Marshall' sobre el cementiri nuclear'

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha preguntat al ministre d'Indústria si pensa consensuar amb la Generalitat la instal·lació del magatzem nuclear. Ridao ha recordat a Sebastián que ‘a hores d'ara, ja haurà rebut la carta del president de la Generalitat, que va dir que tenia moltes ganes de llegir, encara que no ens consta cap resposta. I on s'expressa l'unànime rebuig institucional i territorial a la possible ubicació d'un magatzem nuclear a Ascó'.

Ridao ha recordat que ‘el que se li exigeix al govern de l'Estat és un procés transparent i participatiu, no aquesta espècie de concurs estil ‘Benvingut Mr. Marshall' on un sol Ajuntament pot hipotecar tot un territori i les futures generacions, crear hipoteques de caràcter social, econòmic i mediambiental o de salut pública, un acte injust i irresponsable'.

Per al portaveu d'Esquerra al Congrés, ‘un procés participatiu no vol dir una simple consulta de les comunitats autònomes, vostè ha canviat les regles de joc a mitja partida'. Ridao ha recordat al ministre que ‘el decret de 2006 estava fet en consonància amb el sisè Pla de gestió de residus radioactius i de les resolucions del Congrés, i comptava amb la participació decisiva de les comunitats, mentre que ara d'aquests elements no se'n sap res'.

‘El cas d'Ascó no és un No per un No o un intent d'eludir tota responsabilitat. Aquelles comarques estan fartes de ser un ‘monocultiu nuclear' amb 3 centrals, una en desballestament i que produeixen el 40% del total de l'energia nuclear de l'Estat. Que es consumeix a Catalunya, sí, per això apostem per una gestió individual, com als Estats Units amb 59 magatzems en 53 estats; i interina, a l'espera de trobar una solució definitiva que avui no existeix', ha afirmat.

Per a Ridao, ‘el que és indubtable és que Catalunya és un dels països més nuclearitzats del món, més dependents. Al món hi ha una mitjana del 15%, a Espanya del 20% i a Catalunya el 53%, després de França i Lituània'. ‘I la gent ha dit prou, que cadascú assumeixi la seva responsabilitat. Cada territori que gaudeixi dels beneficis de l'activitat nuclear, en forma d'energia, que també n'assumeixi els inconvenients, en forma de gestió de residus', ha sentenciat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta